sportFive1267212 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אלברמן.
אלברמן. "השנתיים הראשונות היו קשות" (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

היא אמנם בתקופה פחות טובה לאחרונה, אבל מכבי חיפה של השנים האחרונות הפכה לקבוצה הבולטת בישראל. אחד האנשים שאחראיים לכך, בין היתר, הוא גל אלברמן, המנהל הספורטיבי של הירוקים - שהתארח בפודקאסט "האנליסטים" של רפאל קבסה ופתח את הכל.

"אני חושב שהרבה השתנה במכבי חיפה בחמש השנים האחרונות", פתח את דבריו אלברמן והתייחס לשינוי שעברה הקבוצה מאז הגעתו כשחקן. "אתה אמר מועדון חולה, אני לא רוצה להגדיר אותו כחולה. לאורך כל הקריירה שלי הצלחתי לזהות לקראת איזה אתגר אני הולך. למכבי חיפה הגעתי גם בשאיפה וגם באמונה שזה יקרה הרבה יותר מהר מ-5 שנים".

"השנתיים הראשונות שלי כשחקן היו מאוד קשות", המשיך המנהל הספורטיבי. "הגעתי למכבי חיפה כי זיהיתי שהמועדון לא נמצא במקום שהוא צריך להיות. ידעתי שאני יכול לתרום המון, יש לי מודעות עצמית. ידעתי שאני כבר בסוף הקריירה ולקחתי בחשבון שאם זה לא יקרה כשחקן פעיל, מבחינתי אני אתן את כל כולי כדי לעזור כאיש מקצוע. אני יודע לזהות פוטנציאל של מועדון, להצטרף אליו בנקודת זמן מסוימת היא לא משהו שמרתיע אותי כי אני מסוגל לחשוב צעד אחד קדימה. זה אתגרים מעניינים שלקחתי לאורך כל הקריירה שלי. יכול להיות שזה היה המאתגר מכולם, כי להגיע בגיל 34, כשחקן פעיל, למועדון עם שאיפות מאוד גדולות - זה משהו שכנראה היה גדול עלי כשחקן, אבל איתגר אותי כאיש מקצוע".

"כאיש מקצוע אני רואה הכל", אמר אלברמן. "המעורבות שלי עם הזמן הולכת וגדלה, גם ברמת הניהול וגם ברמת חיי היום-יום. אני יכול להבין את השאלה של 'מה אתה עושה ביום-יום?', אבל זו שאלה מאוד גדולה. אין שליפה מהמותן, אבל לפעמים יש לוחות זמנים, דברים שמפתיעים אותך. הצעה בינואר מגמבה אוסקה על נטע לביא היא לא משהו שאתה יכול להתכונן אליו. אתה לא יכול להתכונן למעבר, עם כל זה שהגבנו כמו שצריך בנוגע לעזיבה של פלאניץ'. אז לצד ההכנה, האסטרטגיה והעבודה היסודית - צריך לדעת להיות מוכן כמעט לכל תרחיש".

סבע. התקופה בטורקיה לא עזרה לחיפה (מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
סבע. התקופה בטורקיה לא עזרה לחיפה (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

מפיירו, דרך עזיבת פלאניץ' ועד סבע: תהליך החתמת השחקנים
מכבי חיפה של השנים האחרונות עובד שעות נוספות על תהליך הסקאוטינג שלה. אלברמן, שלו חלק נרחב בתהליך הזה, סיפר כיצד מתקבלות החלטות. "אני חושב שהתהליך של החתמת שחקן היום במועדון הוא מאוד ברור", הוא אמר. "כמובן שהחתמת סבע זה לא משהו שנולד ביום. קשה לומר שאיתרנו את דיא, אבל היינו תחת מעקב תקופה ארוכה, עוד לפני המעבר שלו לטורקיה. בזמנו זה היה נראה פחות רלוונטי, אז גם אני, ברמת התקשורת מול הסוכן שלו, העברתי בצורה ברורה שזה משהו שיכול לעניין אותנו בכל אחד מהחלונות הבאים".

"התקופה בטורקיה, לצערי או לשמחתי, לא לקחה אותנו למקום טוב מבחינת הרלוונטיות של מעבר כזה - אבל בסופו של דבר קרה מה שקרה, וכמו בכל החתמה יש את החלק שלי בסיפור. בנוגע לישראלים יש לפעמים תחושה, לא רוצה להגיד שאננות, שאתה יודע הכל ומכיר הכל. אבל רק באמצעות הצוות שלנו, אתה באמת מבין את האיכויות של השחקן ומה הוא יכול להוסיף לנו. בסופו של דבר ההחתמה היא משהו שלא קורה ביום ובטח שלא בלחץ".

"מה שפיתה את דיא סבע להגיע לפה זה הזדמנות לזכות בתארים", המשיך אלברמן. "הוא רצה לעשות דברים שהוא לא עשה בישראל, לכן היה פה מאץ'. אנחנו חיפשנו רענון בסגל, הוא חיפש לזכות בתארים".

אלברמן המשיך והתייחס, שלב אחרי שלב, לסדר הפעולות בהחתמת שחקן: "לפני השמות, מגיע שלב האיפיון. כשאתה יודע מה אתה מחפש, יותר קל לך למצוא. המעקב היומי אחרי הקבוצה עוזר לנו בסופו של דבר לבנות פרופיל - אמנם לא מדויק, אבל לייצר לקבוצה איזשהי זהות ואסטרטגיה מקצועית. באמצעות האיפיון, הרבה יותר קל לנו לצאת לשוק כי אנחנו מבינים מה אנחנו מחפשים".

כדוגמא, אלברמן סיפור את תהליך העזיבה של בוגדן פלאניץ' והבאתם של דילן בטובינסיקה ועבדולאיי סק. "עבדנו שעות נוספות על המחליפים של בוגדן", הוא אמר. "התלבטנו לא רק על השחקנים האלה ספציפית, אלא גם על לאיזה מהלך אנחנו עושים. מוחמד קבל אזרוח בתווך, והתקבלה החלטה להביא שני בלמים זרים. לא ידענו איזה בור פלאניץ' יותיר אחריו, אני שמח שהגיעו שני שחקנים ראויים. לא רוצה לומר שהשכחנו את פלאניץ', כי קשה להגיד את זה".

אלברמן המשיך והוסיף מה גרם למכבי חיפה לבחור בפרנטזדי פיירו: "אפיינו את העמדה שבה אנחנו רוצים להתחזק. כשניתחנו את המשחקים שלנו מול קבוצות שלחצו אותנו באירופה, ראינו שהיה חסר לנו שחקן שיודע לשמור על הכדור, שיודע לתקוף ברחבה. בסופו של דבר, הצלחנו לשים את היד על המטרה מספר 1 שלנו, פרנטזדי הוא החלוץ שהכי רצינו. במוקדמות ליגת האלופות אמרו שהוא אחד מהטובים שהגיע לכאן, עכשיו אומרים קצת פחות. בסופו של דבר, בסוף העונה נמדוד את הערך שהוא הביא לנו - נחשוב איך נשתפר ואז נקבל החלטות לגבי איך הדרך הכי נכונה להשתמש בו".

בנושא אחר, הוסיף אלברמן: "אחת המשימות עליהן אני יותר אחראי בתפקיד זה הארכת החוזים של שחקנים ישראלים. לפעמים הדברים קורים איך שאתה רוצה ולפעמים לא. יש גם רצונות של שחקנים שמהמרים על עצמם, לדוגמא נטע לביא. ברמת המועדון ניגשנו אליו דווקא כשהוא היה בתקופה פחות טובה, בפציעה שלו, ובסופו של דבר הוא העדיף להמר על עצמו. הוא עשה מהלך שמבחינתו היה נכון עבור הקריירה שלו, מקווה שיסתכל לאחור ויגיד שהוא עשה מעשה חכם. יש מקרים ששחקנים מגיעים לצומת, אני מניח שבמקרים כאלה יקרו מצבים שהחיצים יהיו מופנים אלי. אני כאן לא רק כדי לקבל את המחמאות, אלא גם לקחת אחריות על דברים שאני פחות מצליח בהם".

לגבי המעקב אחרי שחקנים שיוצאים להשאלה אמר אלברמן: "בעפולה יש לעיתים שמונה שחקני הרכב מתוצרת מכבי חיפה. מאור בורג מנהל את הפרויקט הזה ומפקח כל הזמן. גם המאמן שם הוא ממכבי חיפה, ככה שאנחנו בפיקוח מלא. מכבי חיפה מתקדמת כקבוצה, ולכן הפער בין קבוצת הנוער לבוגרים הוא גדול ולכן ההשאלות ללאומית זה משמעותי לפיתוח השחקנים".

בכר. מכבי חיפה נערכת לעזיבה אפשרית (מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
בכר. מכבי חיפה נערכת לעזיבה אפשרית (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

"עזיבת בכר זה לא משהו שיקרה מחר או אפילו בסוף העונה"
אחד הימים מהם הכי חוששים האוהדים הירוקים, הוא היום בו ייגמר עידן ברק בכר. המאמן, שכבר קטף שתי אליפויות בירוק, מבוקש מעבר לים - אך כרגע לפחות, מנסה למצות עד תום את תקופתו במכבי חיפה. "ברק חלק מהשיח", העיד אלברמן. "הוא מנתח את המשחקים, מתקן את הטעויות לקראת המשחק הבא. אני לוקח את הדברים שהוא מדבר עליהם. אם לדוגמא הוא אומר לי שאנחנו לא מגיעים למספיק מצבים מאגף ימין, אני רושם לי את זה לאורך העונה ובסופו של דבר אני יודע לגשת ולומר לו מה הוא מחפש. אני איתו שם, מזהה את הקשיים של הקבוצה ואת הצרכים שלה, זה משהו מבוסס ולא מהשרוול. זה אחרי שיחות משותפות יחד".

כשנשאל אם מכבי חיפה ערוכה ליום שאחרי בכר, ענה אלברמן: "גם אנחנו וגם הוא מבינים שההצלחה שלו תייצר עניין אצל קבוצות מעבר לים, ברור לכולם שאנחנו כאן בדרך משותפת. קשה לי להתייחס כרגע לשאלה כי גם אני בעצמי לא יודע. הוא מבין מה הוא רוצה לעשות מכאן והלאה, אבל צריך לזכור שהוא עדיין תחת חוזה לשנה הבאה. בסופו של דבר נצטרך להיות סבלניים ולראות מה המטרות שלו ומה יהיו המחשבות שלנו ליום שאחרי, זה משהו שכרגע קצת מוקדם להתייחס אליו".

"מודל פרגוסון? אם וכאשר יגיעו הצעות, אלה שיקולים שלו. מדובר במאמן מוכשר בצורה יוצאת דופן, מאמן צעיר בעל המון הישגים, משהו שהוא חסר תקדים בכדורגל ישראלי. אנחנו לוקחים בחשבון שזה משהו שיכול לקרות ביום מן הימים, שהוא ירצה לצאת ולהגשים חלום אחר, אבל זה לא בהכרח משהו שיקרה מחר או בסוף השנה. אם הייתי מעורב בתהליך המינוי של בכר? כן".

מכבי חיפה מול מסי. עדיין יש תיאבון (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מכבי חיפה מול מסי. עדיין יש תיאבון (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"באתי ליעקב שחר ושאלתי אם הוא שואף למנות מנהל מקצועי בקרוב"
הגעתו של אלברמן לתפקיד הנוכחי הייתה בהדרגה. הוא החל את דרכו, כאמור, כשחקן במכבי חיפה - משם עבר לתפקיד עוזר המאמן ולבסוף התייצב בתפקיד המנהל המקצועי. "שאלתי את עצמי למה היו בעיקר מנהלים מקצועיים זרים בישראל", הוא נזכר. "חשבתי על עצמי בעבר למה אני כישראלי לא יכול להיות אחד כזה. כשפרשתי, נכנסתי ליענקל'ה שחר - ולא ביקשתי התחייבות. שאלתי אם יש איזו שאיפה למנות מנהל מקצועי למכבי חיפה בשנים הקרובות".

"הוא אמר לי שהוא מבין שזה משהו הכרחי למועדון וכרגע העמדה לא מאויישת. זו הייתה יוזמה שלי, הבנתי שיש פתח לדבר הזה, דיברו איתי על זה שיש פתח לדבר הזה. ישבתי איתם והצגתי תכנית, שאלתי אותם אם הם רוצים לצאת לדרך משותפת - שלא ברור מתי יהיה הסוף שלה, ונגדל יחד את התפקיד הזה במכבי חיפה. רצינו לגדול יחד. ואז התחילו לערב אותי כעוזר מאמן בהליך בחירת השחקנים, בישיבות הנהלה, בישיבות תקציב. עברתי קורסים קרוב ל-4 שנים ברחבי העולם, הייתי בהמון הרצאות, הליך הלמידה שלי לא נגמר".

כשנשאל אם לקח משהו מג'ורדי קרויף, ענה: "נתקלתי בעבודה של מנהל מקצועי עוד כשהייתי בספרד. אחר כך פגשתי את זה בגרמניה. המערכת יחסים שלי עם ג'ורדי כשהייתי במכבי ת"א הייתה מאוד טובה, הייתי הקפטן. היה לנו חיבור מאוד טוב, למדתי ממנו, אבל להגיד שראיתי בו מודל? זה לא מדוייק. אנחנו אנשים שונים מאוד כבני אדם. מה שלקחתי ממנו זה את ההשפעה שלו על המועדון ועל הכדורגל הישראלי בכלל, ורציתי להיות משהו דומה - אבל כישראלי עם האופי שלי".

"מה הופך אותי למנהל מקצועי טוב? הדבר הבסיסי ביותר, מעבר לתכונות, זה מידת ההתאמה. כשיש חזון משותף לך ולבעלים, זה הבסיס של הכל. חשוב שהתקשורת והחזון יהיו ברורים. אם, לדוגמא, הפועל כפ"ס לוקחת מנהל מקצועי והסמכויות והתקציב שלו מוגבלים והנשיא אחרי טעות או שתיים מחליט לבטל את מה שעשה, אז זה לא יכול לעבוד. המערכת צריכה לתת למנהל המקצועי את המקום שלו. הקרדיט לפעמים מגיע אליי, אבל הוא מגיע לכל המערכת - למאמן, לבעלים, לאנשים מסביב שנותנים לי את האמצעים לבוא ולבטא את עצמי בצורה הטובה ביותר. בלי הדברים האלה, היה לי מאוד קשה להתקדם ולהשתפר".

אלברמן סיכם והתייחס למטרות שעוד נותרו למכבי חיפה בטווח הארוך: "אנחנו מבינים שלזכות באליפות לנצח זה לא אפשרי, אבל אנחנו תמיד נרצה להילחם על כל התארים וכמובן שגם נרצה להיות חלק ממפעלים אירופיים שנים קדימה. זה משהו שיכול לעשות טוב גם ברמה הכלכלית וגם ברמה המקצועית. השנה, למשל, אנחנו שואפים לזכות באליפות לצד עלייה לשלב הבתים של ליגת האלופות. אם נצליח, נרצה לעשות היסטוריה ולזכות בארבע אליפויות ברצף".

להאזנה לראיון המלא מתוך פודקאסט האנליסטים לחצו כאן