קרדיט: דני מרון
בסוף עונת 2018/2017 קרה דבר, כשהפועל חדרה השלימה העפלה שנה שנייה ברציפות, ושבה לליגת העל אחרי 39 שנות היעדרות. כמעט 5 שנים חלפו מאותו הישג, ובחלוף הזמן חדרה הצליחה לממש את הביטוי שהפך לקלישאה (לגיטימית) בכדורגל הישראלי - "לתקוע יתד" בליגה הראשונה.
נכון לתחילת פברואר 2023, והמועדון הקטן מאזור מישור החוף כבר הצליח למנף תשתית הרבה יותר חזקה בליגה מלבד יתד, אך לאחר פיטוריו של אסף נמני, וחזרתו של מנחם קורצקי לקווים, מתעוררת התהייה האם חדרה נועדה להמשיך באותו לופ של חילופי מאמנים, והצבת אותה מטרה עונה אחרי עונה - הישארות בליגה.
יש יאמרו שמתוקף מצב המועדון, מדובר בשאיפה לבינוניות. מנגד, האם זה לא יומרני עבור קבוצה לחלום מעבר להישרדות בליגת העל, כשתקציב הקבוצה הוא מהקטנים בליגה? אל תוך הסוגייה הזו, נכנס משתנה נוסף שיכול במידת מה לשנות את פני הדברים בחדרה - מחלקת הנוער.
ראשית, נסתכל על הסגל הנוכחי בבוגרת. כיום, ישנם שלושה שחקנים בקבוצה הבכירה של המועדון שקיבלו דקות משחק בליגה, וגדלו בחדרה: גלעד אברמוב, ליאב פרדה, וכמובן קפטן הקבוצה, מנשה זלקה. מלבדם, יש גם את אביב לין, ליאור רוקח ואלעד מדמון, ששיחק בשבוע שעבר בנבחרת ה-U19, אשר מתאמנים עם הבוגרת, אך עדיין מחכים להופעת הבכורה שלהם.
בשונה מהקבוצה בזירה המקצוענית, שנלחמת על תוצאות שבוע אחר שבוע, במחלקת הנוער הפרספקטיבה החשובה יותר היא זו שלטווח הרחוק. מי שאמון על העבודה היומיומית במחלקת הנוער של חדרה, אשר מונה בסביבות 1,000 ילדים ובני נוער, הוא המאמן והמנהל המקצועי, שרון זהביאן.
זהביאן, אשר שימש בעברו כמנהל מחלקות בהפועל ר''ג, ובהפועל ת''א טרום עידן עומר בוקסנבוים, הינו חדרתי במקור, שנמצא בתפקיד מזה שלוש וחצי שנים. בעונה שעברה זהביאן שב לקווים, ואחרי שהצליח להשאיר בליגת העל שלוש קבוצות שונות שנלחמו כנגד הירידה, המשיך עונה נוספת להדריך את הנוער. כשאנחנו עם הפנים למחזור ה-20 בליגה, זהביאן רושם עד כה עונה מוצלחת עם הקבוצה, שמדורגת חמישית בליגה. בכל זאת, גם המאמן מבין שמבחוץ, החותמת להצלחה נמדדת בהפקת שחקנים לקבוצת הבוגרת.
"צריך להבין, חדרה היא מועדון שקיים בליגת העל רק 5 שנים", הסביר זהביאן, "כדי לבנות שחקן כדורגל על בסיס האידיאולוגיה שלך, צריך בשביל זה 12 שנה, לכן זה לא הוגן לשפוט את חדרה בנקודת זמן זו. קרה פה תהליך הפוך, הקבוצה הבוגרת של חדרה הגיעה כמו הוריקן לליגת העל, עוד לפני שהייתה לנו מחלקת נוער מספיק מפותחת להתחרות עם הקבוצות הגדולות".
לאורך השנים, חדרה היוותה פלטפורמה עבור צעירים שגדלו בקבוצות גדולות לקבל דקות, כדוגמת דור פרץ, עדן קארצב ומוחמד אבו פאני. ומה לגבי צעירים בולטים ותוצרת המועדון? זהביאן ענה על כך: "כדי לעלות שחקנים לבוגרים אתה צריך למצוא את "היהלומים", כישרונות. בשביל להוציא מהם את המיטב צריך את ה"מלטשים" הנכונים, שהם מאמנים טובים. בגלל שאנחנו עוד מועדון שמנסה לבנות לעצמו שם, המאבק מול הקבוצות הגדולות כדי למשוך כשרונות הוא לא פשוט, בלשון המעטה".
והקושי של חדרה לא נובע רק מחוסר הוותק בצמרת הכדורגל הישראלי, אלא גם בגיאוגרפיה. חדרה, אשר מונה קצת מעל 100 אלף תושבים, נמצאת במרחק 50 דקות ת''א, 40 דק' מחיפה, ו-25 דק' מנתניה. מקום "טוב" באמצע, במרכאות כפולות ומכופלות, כשמבינים שגם מספר שנים בליגת העל עדיין לא מהווים מנוף מספיק חזק בכדי למשוך שחקנים מוכשרים שמחפשים את הפלטפורמה הטובה ביותר עבורם.
"לבקש שחקני נוער לקבוצה לבוגרת זאת קלישאה", אמר מאמן הנוער, "יש דבר כזה בעלים וקהל שלא רוצים לראות שחקני נוער בקבוצה הבוגרת? צריך לזכור, בשנה האחרונה המועדון מתמודד עם גירעון תקציבי, הצטמצמנו באנשי צוות במועדון, ובכל זאת אבל אנחנו עושים קסמים בתקציבים שיש לנו". ומבחינת היעדים, החטיבה הבוגרת של חדרה עומדת במטרה; לצד הנוער, קבוצות נערים א' ונערים ב' של חדרה אמנם נלחמות כרגע בתחתית, אך הן נמצאות בליגת העל, השאיפה המרכזית עבור קבוצות הגיל הללו.
ההשוואה למועדונים בסדר גודל של מכבי חיפה, הפועל ת''א ומכבי ת''א איננה הוגנת, אך גם כאשר מציבים אל מול חדרה קבוצות בסדר גודל של מכבי פ''ת ומ.ס אשדוד התשובה היא: "הלוואי, אבל בסוף אין לנו את הכסף להעמיד פנימייה או אקדמיה באותה רמה". נמרוד אטיאס, המנהל ספורטיבי של המחלקה וחבר הנהלת המועדון, דאג להזכיר גם את הצדדים האופטימיים של המועדון: "אם הגענו למצב שצריך לשאול מה היעדים של חדרה בעתיד, סימן שאנחנו עושים משהו טוב, שעברנו כברת דרך".
"חדרה הגיעה למקום החמישי מבין המועדונים בארץ מצד ההתאחדות", הרחיב אטיאס על דירוג שפורסם בשנה שעברה, "בשקלול קריטריונים של דירוג קבוצה בוגרת בליגת העל, איכות מאמנים על בסיס הכשרה מקצועית, ודירוג קבוצות נוער, הקדמנו הרבה מאוד מועדונים אחרים בארץ, שיש להם היסטוריה יותר מבוססת משלנו", סיפר אטיאס, שהגיע לתפקידו בחדרה באותה תקופה כמו זהביאן, וממה שנשמע לשניים יש חזון משותף וברור.
"אם יתנו לנו לעבוד עוד כמה שנים, אני מאמין שאנחנו נראה בהרכב של חדרה 4-3 שחקני הרכב שצמחו במחלקת הנוער שלנו. יש לנו כמה שחקנים בקנה, וביום שגם נביא טאלנט אחד שיפרוץ בבוגרים, הרבה יוכל להשתנות, וגם מבחוץ יתחילו להבין איזו עבודה עושים פה" אמר אטיאס.
ובתסריט הורוד, זהביאן דיבר על כך שבקבוצה כמו חדרה, השאיפה היא לראות שחקני בית שגדלו בעיר, ובקהל יהיו אוהדים שיגיעו לראות את הילדים שגדלו איתם באותה שכונה. "למחלקת נוער כמה מטרות, זה לא רק לייצר שחקני בית. זה לייצר אזרחים טובים, אנשים טובים לחברה הישראלית. בשביל שנוכל לעבוד כמו שצריך אנחנו צריכים זמן ושקט, שני דברים שקצת חסר בכדורגל הישראלי. בינתיים, אנחנו בדרך הנכונה".