מאז נכנס לחיינו ה-VAR, מערכת הווידאו שעוזרת לשופטי הכדורגל לקבל החלטות בזמן אמת, נשמעה עליו לא מעט ביקורת. המערכת בודקת רק ארבעה סוגי אירועים: חוקיות שער, חשד לכרטיס אדום, החלטה על פנדל וטעות בזיהוי שחקן שקיבל כרטיס אדום או צהוב. אך הביקורת הגדולה ביותר שסופגת המערכת והשופטים שמפעילים אותה היא על זמן הבדיקה, לאורך לעיתים דקות ארוכות. שחקן שמבקיע שער ורגיל לרוץ בטירוף לחבריו או לקהל, צריך לחכות לבדיקה ומשהו בספונטניות המשחק נפגם.

כעת, כשאיגוד השופטים בישראל החל בצעד מבורך וראשון מסוגו זה עשרות שנים, כשהוא מאפשר לשופטי הכדורגל לדבר עם התקשורת, יכולים השופטים עצמם להסביר את השפעות מערכת ה-VAR על המשחק. שופט העבר מאיר לוי ובנו שופט ליגת העל שניר לוי מספרים בראיון מיוחד על היתרונות של המערכת, החיים בבית של שופטים ואיך מרגיש ילד ששומע אצטדיון שלם מקלל את אבא שלו.

שניר לוי, במרכז הסערה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
שניר לוי בפעולה | צילום: ספורט 5

"קודם כל, נתחיל מזה שיש משהו בביקורת על מערכת ה-VAR", אומר שניר בן ה-28. "בשנים הראשונות כשהמערכת נכנסה לקח יותר זמן ממה שציפינו לקבל את ההחלטות. אבל היום הכל עובד הרבה יותר טוב והרבה יותר חלק. אם שמים על כף המאזניים את העובדה שעכשיו קבוצה לא תפסיד במשחק או אפילו אליפות על איזה שער שהיה צריך להיות מאושר או מבוטל – אז כמובן שטוב מאוד שהמערכת נמצאת והיה שווה לעבור את חבלי הלידה".

מה השינוי שה-VAR עשה למשחק?

שניר: "מבחינתנו כשופטים ה- VAR הרגיש בהתחלה כמו משהו שהולך לשנות את השיפוט לגמרי והיו לנו מחשבות איך נקבל את זה. אבל עכשיו אנחנו מבינים שזה כלי שעוזר לנו להחליט את ההחלטות הנכונות בלי להשפיע על התוצאה. בהתחלה היו חששות שאולי זה יפגע באוטוריטה שלנו ואיך נוכל להודות בטעות? אבל עכשיו אנחנו מבינים שזה נותן יתרון ושאם יהיו טעויות הן יתוקנו בזמן אמת במגרש".

מאיר לוי. קיבל עליו את המשימה הקשה במחזור ה-21 (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
מאיר לוי | צילום: מערכת ONE

אבל זה מוריד אחריות מהשופט הראשי.

מאיר: "ההיפך הוא הנכון. לשופט הראשי עדיין יש אחריות גדולה. אני תמיד אומר ששופט מצוין זה שופט שמקבל את ההחלטות על המגרש בלי להיעזר ב-VAR. המערכת יכולה לעזור, אבל אם בכל החלטה השופט יחכה ל-VAR, אז זה לא שופט טוב. ה-VAR נועד לעזור רק במקרים קריטיים שהשופט לא ראה טוב את האירוע".

שניר: "לא נכון שהאחריות כולה עוברת למערכת. זה נכון שאם קוראים לי ל-VAR אני בא, אבל בסופו של דבר אני זה שמגיע למסך ואני זה שצריך לקבל את ההחלטה. אני יכול גם להישאר עם ההחלטה המקורית שלי. נכון שברוב המקרים ניקח אתה ההחלטה של שופטי ה-VAR כי הם רואים את המהלכים במקום אחר, בדופק נמוך ומנותקים מלחץ המשחק, אבל זו לא חובה".

"בזמני אחרי טעות קריטית היינו יודעים תוך שניות"

מאיר, כשופט שפעל לפני ה-VAR, כמה המערכת הזו תורמת למשחק?

"ה-VAR הוא יתרון גדול. בתקופה שלי אם הייתה טעות קריטית, אחרי כמה שניות כבר היינו יודעים שזו טעות כי היו רואים בטלוויזיה, זה היה עובר מפה לאוזן לאנשי הספסל והיינו מבינים מהר מאוד שטעינו. זה מתסכל לדעת שטעית וזה יושב עליך גם אחרי המשחק. ה-VAR היום הוא כלי מצוין אם יודעים לעבוד אתו נכון. הוא כלי טוב קודם כל לקבוצות כי הן יודעות שהטעויות מתוקנות על המגרש".

שניר, כשופט – השחקנים מדברים איתך על התסכול שהם לא יכולים לחגוג שער לפני שתגיע הבדיקה במערכת?

"זה לא משהו ששמעתי שחקן מדבר עליו אי פעם. השחקנים יודעים שהם צריכים לחכות אחרי שער לבדיקה ב-VAR, אבל הם מבינים שבסופו של דבר המערכת הזו היא קודם כל לטובתם".

VAR (צילום: רויטרס_)
בדיקת ב-VAR | צילום: רויטרס_

איך אפשר להתרכז במסך הקטן של ה-VAR כשמאמנים, שחקנים וקהל מלחיצים אותך מסביב?

"התפקיד שלנו הוא להתנתק. אי אפשר לתת לקהל להשפיע עליך. באופן כללי בזמן משחק אני תמיד מתעלם מהקהל ומרוכז במשחק ובמהלכים. כשאנחנו מול המסך אי אפשר לתת לכלום להשפיע עליך. התהליך של ההליכה למסך מאוד ברור. בדרך אומרים לי באזנייה כבר בדיוק מה אני הולך לראות ומאיזו זווית וזה מקל עליי. אני מגיע ויודע בדיוק מה אני צריך לעשות".

יש שיגידו שזה מוזר שהלכת להיות שופט אחרי אבא שלך.

שניר: "יכול להיות שאנשים יגידו שזה מוזר, אבל לי זה היה די ברור. כשהייתי צעיר ניסיתי להיות שחקן, ובכנות לא הייתי טוב. נוסיף לזה שאבא שלי היה אחד השופטים הגדולים בארץ -  אז התחום משך אותי. החיידק היה בתוכי מגיל 9".

מאיר: "אני ידעתי ששניר יהיה שופט עוד לפני שהוא ניסה להיות שחקן. מגיל 6 ראיתי שזה מסקרן אותו. הוא היה בא איתי למשחקים בכל המגרשים בארץ. זה טבעי שיגידו מה הקטע של אבא ובן. אבל היום הרבה פחות מדברים על זה כי שניר מוכיח את עצמו. הוא עובד קשה מאוד. הוא משקיע המון בשיפוט ובאימונים ורואים את התוצאות. אנשים ניטרליים אומרים לי שהוא עקף אותי - ואני אפילו מסכים איתם. אם אני משווה בינינו הוא שופט יותר טוב ממני".

שניר, לא מעט פעמים אביך ספג גם קללות במגרשים.

"קללות זה משהו שתמיד יהיה, אבל יש גם המון אנשים שאומרים דברים טובים. יכול להיות שבזמן המשחק זה קצת פוגע שקהל מקלל את אבא שלך, אבל בזמן אמת רוב האנשים מעריכים".

מאיר: "אני תמיד אומר שקללות זה ברכות. אם מקללים אותך זאת אומרת שאתה עושה משהו".