"אישיות שאי אפשר להתעלם ממנה" (קרדיט: מושיק אושרי, אס''א ת''א) (צילום: ספורט 5)
"אישיות שאי אפשר להתעלם ממנה" (קרדיט: מושיק אושרי, אס''א ת''א) | צילום: ספורט 5
"טליה אף פעם לא הייתה גימיק" (קרדיט: מושיק אושרי, אס''א ת''א) | צילום: ספורט 5

צפו למעלה במיטב הביצועים של זומר>>

טליה זומר, השחקנית הכי צעירה בנבחרת ישראל, מגדירה מחדש את המושג "ילדת פלא". הקשרית של אס''א ת''א מליגת העל תחגוג את יום הולדתה ה-18 רק ב-2022, אך בניגוד לרוב הכישרונות הצעירים בגילאים אלה ששמענו עליהם בעבר,היא כבר הרחק מעבר לשלב טבילת האש ברמת מקצוענית - ככה זה כשאת הופעת הבכורה שלך בבוגרות ערכת בגיל 14, וכשהיא בעונתה הרביעית כשחקנית מובילה בליגת הבכירה בישראל, זה יהיה מגוחך להתייחס אליה כאל עוד שחקנית צעירה.

בתו של פרופ' אודי זומר, מרצה בכיר למדעי המדינה באוניברסיטה ת''א, ומומחה לפוליטיקה אמריקאית, עשתה כמה פעמים מעבר הלוך חזור מישראל לארה''ב: "למרות שנולדתי בניו יורק וספגתי את התרבות המטורפת שיש שם סביב כדורגל נשים, דווקא דוד שלי היה זה שהכניס אותי לכדורגל. בתור ילדה, הוא הראה לי סרטונים של רונאלדיניו מכדרר, ואני זוכרת שממש התלהבתי, ובגלל זה התחלתי לשחק בקבוצת ביה''ס".

כשחזרו לארץ בפעם הראשונה טליה הייתה בת 6, והחליטה להצטרף לקבוצת הילדים של מכבי ת''א. "הגעתי לאימון של קבוצת הבנים של מכבי ת''א, ואחד הילדים אמר: "מה ממתי בנות משחקות כדורגל" וישר המאמן ענה: "ברור שבנות משחקות כדורגל, והן לא פחות טובות ומוכשרות מבנים". מי שאמר את המשפט הזה, לימים יהפוך להיות גם המאמן של טליה בקבוצת הבוגרים באס''א, אריק לוי, שאימן אותה בשש שנותיה בקבוצות הילדים של מכבי: "כבר בתור ילדה היא הצליחה להשתלב מאוד בקלות, והיא הייתה משמעותית בקבוצה, לא סתם גימיק", לוי שיתף, "מלבד הכישרון והבגרות שלה, לטליה הייתה מעטפת מאוד טובה, כבר מגיל צעיר, מה שחסר להרבה שחקניות אחרות בישראל".

"ידעה לנצל את ההזדמנויות שלה" (קרדיט: מושיק אושרי, אס''א ת''א) | צילום: ספורט 5

טליה היא דוגמא חיה ובועטת להשפעה של תרבות ספורט חזקה ומבוססת: "חזרנו לארה''ב כשהייתי בת 12, ובשנתיים שלנו שם הייתי בהרבה מאוד תוכניות איתור מיוחדות לשחקניות כדורגל. זה לא רק ברמה המערכתית, ההבדל התרבותי בין ישראל לארה''ב הוא מטורף, בארץ כשהייתי רוצה להצטרף לבנים בהפסקות בית ספר כדי לשחק, היו אומרים לי לא, הייתי ממש צריכה להילחם כדי שיצרפו אותי. בארה''ב זה ממש מובן מאליו שבנות משחקות כדורגל, כמעט כל בחורה שלישית שיחקה באיזשהו שלב בחיים כדורגל, וזה מתחיל מחינוך לתרבות ספורט נכונה". עם החזרה של זומר ומשפחתה לישראל, היא הצטרפה לאס''א ת''א, וכשהיא רק בגיל ט', כבר השתלבה בקבוצת הבוגרות של המועדון. זומר, שהחלה את הקריירה כמגנה, עשתה הסבה לקישור, ופרחה. את עונת הבכורה שלה סיימה עם 10 שערים, תואר תגלית העונה, ולמעשה הצליחה לקבע את מעמדה כשחקנית מובילה במועדון.

הדרך של טליה לצמרת הכדורגל הישראלי לא יכולה להעיד על הכלל, ולמרות גילה הצעיר, היא מצליחה לשקף בצורה ברורה את הבעיה השורשית בתפיסה לגבי כדורגל ונשים בישראל: "אני מאוד בטוחה בעצמי, ומאוד פתוחה לגבי זה שאני כדורגלנית, אז העלבות או הקנטות כבר מזמן לא מזיזים לי, אבל להרבה בנות זה יכול להוות מכשול. אני מכירה מישהי בגילי ששיחקה כדורגל והחליטה לפרוש מהפחד על הסטריאוטיפים שידביקו לה. הבעיה המרכזית בכדורגל נשים בארץ הוא שפשוט אין הרבה בנות שמשחקות, וזה כי האווירה הגברית הרבה פעמים יכולה להרתיע בנות. מגיל צעיר אנחנו לומדים שבנים צריכים לשחק כדורגל, ובנות צריכות לרקוד או לשחק בחבל, זה שוב פעם יורד לעניין של החינוך. מה שכן, מהחוויה שלי, השחקניות בישראל באמת אוהבות את זה מכל הלב, זה לא כמו בארה''ב, שהרבה מגיעות לענף כי זה עוד אופציה לחוג, בארץ כל אחת שמשחקת באמת מאוד מושקעת בזה, וזה כי היא נלחמה כדי להגיע לאן שהיא הגיעה".

"העלבות או הקנטות כבר מזמן לא מזיזים לי" (קרדיט: אוקסנה דניסוב) | צילום: ספורט 5

לפני שנתיים זומר הייתה על הכוונת של צ'לסי, ואף הגיעה לשבוע התרשמות במועדון הלונדוני, שבסיומו כבשה צמד ובישלה שער במשחק המסכם. הבלוז הביעו עניין רב ורצו לצרף את טליה, אך בגלל שעוד לא הייתה בת 18, וכשחקנית זרה לא יכלה להצטרף למועדון, נשארה בארץ, אך זה לא עצר את ההתקדמות שלה. את הופעת הבכורה עשתה בנבחרת ישראל כבר בגיל 16, וגילי לנדאו, מאמן נבחרת מסביר את סוד הקסם של זומר: "לשלב שחקנית בנבחרת בוגרות כבר בגיל 16 זה ממש לא מובן מאליו, אבל לטליה יש אישיות שאי אפשר להתעלם ממנה. מוסר עבודה יוצא דופן, עד כדי סגפנות, גם בימי חופש היא עושה אימונים אישיים. היא שחקנית שמתאימה לכדורגל המודרני, יכולה לשחק בכל עמדות הקישור, ואי אפשר להתעלם מהכישרון שלה. שילבנו אותה בהדרגה בנבחרת, והיא ידעה לנצל את ההזדמנויות שלה".

זומר ניצבה העונה בפני צומת דרכים. שלא כמו חברתה לנבחרת, נועה סליהימוגיץ' בת ה-18, שחתמה במילאן, הקשרית של אס''א ת''א במסלול שונה, וקיבלה מלגה מלאה לשחק בעונה הבאה באוניברסיטת באטלר היוקרתית: "היו הצעות מקבוצות  באירופה, וכן הייתה לי התלבטות, אבל קולג' זה חלום שלי מאז ומתמיד. צריך גם להבין שבשונה מגברים, 95 אחוז מהשחקניות הכי טובות בארה''ב שיחקו קודם במכללות, וגם השלימו 4 שנים. היום גם הרבה שחקניות צעירות באירופה מגיעות לשחק בקולג'ים, כי זאת מסגרת מאוד טובה. דואגים לך לתזונה ברמה הכי טובה, יש צוות מאמנים רחב מאוד שיורד עד לרמת הכי קטנות, אימונים אישיים מתי שרוצים, מתקנים מעולים. אני גם בן אדם שמאוד אוהב ללמוד, והיה חשוב לי לשלב לימודים תוך כדי, כי אני גם חושבת על העתיד שאחרי הכדורגל".

"אבא שלי חולם על קריירה צבאית, אבל אני רוצה לשחק בליגת האלופות" (קרדיט: מושיק אושרי, אס''א ת''א) | צילום: ספורט 5

ולמרות היותה ספורטאית מקצוענית, סוגיית השירות הצבאי פגשה את טליה, כמו כל טינאייג'רית ישראלית. הבגרות הנפשית והאינטליגנציה הגבוהה לא באים לידי ביטוי רק על הדשא, וזומר, שקיבלה זימונים לחלק מהיחידות הכי יוקרתיות בצה''ל, מחכה לתשובה מהוועדה שאמורה שקבוע את מעמדה כ-"ספורטאית עילוי", שיעניק לה דחיית שירות לצורך קריירה ספורטיבית בחו''ל: "אבא שלי האמת בכלל חולם שאני אלך לכיוון של קריירה צבאית", סיפרה זומר, "אבל אני רואה את עצמי בעתיד עומדת על הדשא, כשברקע יש את הדגל וההמנון של ליגת האלופות. אני מאוד מאמינה בעצמי, ורוצה להפוך להיות אחת השחקניות הטובות בעולם".