"אופ"א הייתה מאושרת אם ישראל הייתה מעפילה לטורניר גדול ואז לשים אותה באיזה בית באיזו מדינה זניחה – האוהדים הישראלים מגיעים לכל מקום בעולם", אומר יוסי אלפסי, מנכ"ל לייבטיקטס המשווקת כרטיסים למשחקי יורו 2020. ואין ספק שהמשפט הזה הוא לא סתם שליפה מהמותן, אלא אמירה אמיתית איתה יסכימו גם במסדרונות אופ"א בשוויץ.

כל התוצאות, הטבלאות המתעדכנות - ולוח המשחקים המלא של יורו 2020

אוהד הכדורגל הישראלי מציג נאמנות לכדורגל אירופאי בכל השנה, אך במיוחד בזמן אירועים גדולים. לפני הקורונה, משחקי ברצלונה באצטדיון קאמפ נואו הפכו שם נרדף לטיולי בר מצווה, בשלבים המתקדמים של ליגת האלופות תמיד בולט דגל ישראל ביציעים ולמרות שהנבחרת שלנו לא מעפילה ליורו או למונדיאל, ישראל נמצאת דרך קבע בראש רשימת המדינות שקונות כרטיסים לכל המשחקים.

אצטדיון וומבלי לונדון (צילום: getty images)
צפי לאלפי ישראלים. אצטדיון וומבלי | צילום: getty images

גם הפעם – בימי קורונה, האוהדים הישראלים גדשו את יציעי יורו 2020. לפני הנתונים שמציג אלפסי, על סמך הכרטיסים שהחברה שהוא עומד בראשה שיווקה, ישראל היא המדינה ששלחה הכי הרבה אוהדים מבין אלו שלא משתתפות בטורניר: "מעל ל-6,000 ישראלים טסו לאירופה רק למשחקי הטורניר. צריך לזכור שהתפוסה ברוב האצטדיונים הייתה חלקית בלבד, לכן ככל הנראה יש משחקים בהם היו יותר ישראלים ממקומיים. במשחק של צרפת נגד פורטוגל, בבודפשט, נכחו כ-1,500 ישראלים. מספר מטורף".

מה משפיע על הישראלים לבחור לאן לנסוע?

"הקבוצות המשחקות, העיר וכמובן העלות. בוא ניקח לדוגמא את המשחק הזה בין צרפת לפורטוגל בהונגריה. זו גם מדינה אירופאית זולה, גם משחק גדול, גם מאוד נוח להגיע אליה ולעזוב. אבל, ישראלים מאוד נהנו גם בקופנהאגן שם ראו את דנמרק מנצחת את רוסיה 1:4 במשחק מרגש. אנשים שהיו שם דיווחו על תפוסת שיא באצטדיון, בניגוד להנחיות אופ"א. אם יהיה משחק בין שתי נבחרות מעולות בעיר כמו באקו, למשל,  לא בטוח שיגיעו כל כך הרבה ישראלים".

כריסטיאנו רונאלדו חוגג (צילום: רויטרס)
אלפי ישראלים צפו בו חוגג. רונאלדו | צילום: רויטרס

מה העלות של הכרטיסים ביורו הזה?

"המחירים משתנים והשתנו תוך כדי הטורניר. המחיר ההתחלתי בשוק של צרפת נגד פורטוגל היה 300 יורו לכרטיס, והם ירדו ב-30% בשבועות שלפני המשחק. לקראת המשחק המחירים פתאום התייקרו. זה תמיד משתנה בהתאם להיצע וביקוש. המשחק של אנגליה נגד סקוטלנד בשבוע שלפני המשחק היה 1000 פאונד, זה מטורף. אבל מחירים של כרטיסים נעו כל הזמן בסביבות ה-500 יורו".

"אופ"א ייעלה את תהליך הכניסה לאצטדיונים"

ויש גם את העניין הזה של הקורונה. אוהדים רבים שרצו להגיע למשחקי הטורניר חששו לעשות את זה ממגוון סיבות: הפחד להידבק, אי הוודאות סביב כניסה למדינה או לאצטדיונים ואי הוודאות בדבר כניסה לבידוד אחרי החזרה לארץ. אלפסי מסביר שאת אי הוודאות הזו אכן הרגישו במהלך הטורניר: "בהתחלה שמענו אנשים שאומרים שיש להם חשש ושזה עוצר אותם מלקנות כרטיסים, אבל ככל שהטורניר התקדם וראו שהוא אכן מתקיים ואנשים נכנסים למשחקים – המכירות עלו. גם התהליך של הכניסה לאצטדיונים ממש לא מסובך כמו שחושבים".

תסביר על התהליך.

"הוא כמובן שונה מכל מה שהכרנו בעבר – אבל זה ממש לא מסובך וכל מי שחזר, חזר מרוצה. אופ"א הצליחו לארגן ולייעל את העניין ברמה כל כך טובה שאף אוהד כמעט לא הסתבך. כל אוהד שקונה כרטיס, נייר או מובייל, יודע שיש לו כרטיס מובטח. ביורו הנוכחי 90% מהכרטיס הם מובייל, שנטענים לאפליקציה של אופ"א בטלפון. אין דבר כזה יותר משלוחים של כרטיסים. לפעמים הכרטיסים נשלחים ע"י אופ"א או מוכנים באפליקציה רק סמוך מאוד למועד האירוע, מה שלפעמים מלחיץ – אבל גם זה מסתדר".

דוגמא לכרטיס כפי שמופיע באפליקציה.

"בודפשט, העיר שאירחה עד כה הכי הרבה ישראלים בטורניר – מעל 2,000, דרשה בהתחלה לראות כרטיס נייר למשחק כדי להיכנס למדינה. הדבר הזה יצר לחץ לקבלת כרטיסים מוקדם, דבר שאופ"א הצליחה לעשות. כדי להיכנס למדינה אתה צריך להגיע עם בדיקת קורונה שלילית 72 שעות לפני המשחק, או במקומות מסוימים אפשר היה להגיע עם תעודת מתחסן ואז הלקוח היה מקבל צמיד שאומר שהוא נבדק. אם הגיע מישהו שלא ידע מה לעשות – ליד האצטדיון היו עמדות בדיקות מהירות, אף אוהד לא יכול היה להתחמק. בלונדון, על הכרטיס נכתבה בדיוק השעה שבה האוהד היה צריך להגיע, מה שמנע בעיה של תורים או צפיפות".

ואם רוצים לעבור מעיר לעיר?

"חשוב לבדוק באתר של אופ"א כל הזמן מה ההגבלות של העיר או המדינה. הרבה יותר קל להיות מחוסן כשאתה עובר ממדינה למדינה. לפני כל משחק אנחנו שולחים ללקוחות של כל משחק מה החוקים המקומיים. בלונדון, למשל, לא היה משנה שאתה מחוסן. שם נדרשת בדיקה מקומית של המדינה, בלעדיה אי אפשר להיכנס לאצטדיון. לצורך זה נפרשו עשרות נקודות בדיקה בכל לונדון בעלות של כ-50 פאונד".

ומה לגבי חצאי הגמר?

"עכשיו כשאנגליה וישראל נחשבות מדינות ירוקות – הצפי הוא לכמות משמעותית וגדולה מאוד של ישראלים שיטוסו לצפות בשני חצאי הגמר והגמר שמתקיימים באצטדיון וומבלי בלונדון".


מה צריך לקרות כדי שגם נבחרת ישראל תשתתף ביורו? האזינו לפרק של "אחד ביום"