(אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
אם יום אחד יעשו סדרת דוקו על הפועל ת"א אני מציע את החלוקה הבאה לפרקים:

פרק א` – השינוי

פרק זה יסקור את הפועל ת"א בתקופה שלפני כניסת עופר ינאי. יככבו בו רמי כהן ואנשי העמותה, יסקרו בו את השלבים שעברה הפועל המודרנית מאז הקמת הפועל אוסישקין דרך המעבר לבעלות הפרטית והתקופה הראשונה של עופר ינאי בקבוצה.
אחד מרגעי השיא של הסרט (צילום: ספורט 5)
אחד מרגעי השיא של הסרט | צילום: ספורט 5
פרק ב` – השיבוש

פרק זה יתחיל בהודעה על החתמתו של בברלי כדמות מרכזית. בפרק הזה יתמקד הבמאי בשורה של אנשי מפתח שכל אחד גילם דמות אחרת בהצגה. גיוסו של ים מדר מסמל את השינוי מהפועל שמוכרת נכסים להפועל שמחזירה מהדלת הראשית כוכב שגדל במועדון, ימשיך עם בלייקני וכמובן איטודיס. הפועל תוצג כמועדון שעובר שינוי מהותי בתכנית ההפעלה, כזו שמאתגרת את הענף והתפישות כלפיי מועדון שבעבר רק יכול היה לחלום על החתמות מהסוג הזה, ייכנס לניואנסים כמו האירוע שבו לקחה הפועל מהפועל חולון את בינגהאם במהלך שמסמל את השינוי. הנה הפועל חולון, שהיה מועדון בדרג של הפועל עד לא מזמן, מעביר אליה נכס בסכום גדול. הנה ההוכחה שניתן לקצר לוחות זמנים דרך הפעלה מאסיבית של כסף וכיוצ"ב.

פרק ג` – המעבר ליד אליהו.

אולי אפילו יותר מפרק אחד, אבל אין ספק שזה אירוע מכונן באירוע הרחב שמתרחש בו. המעבר ליד אליהו הוא לא דיון על אולם אלא על זהות. הקרע בקהל, האיום בעזיבה ועוד רבות ידובר.

זה יהיה פרק סוער ומאוד דוקו.

פרק ד` – הזכייה ביורוקאפ

הציר בפרק יהיה בין האירועים הספורטיביים לבין כל מה שקרה מחוץ לאולם. ההתרגשות של חלק לא מבוטל בקהל מההישג, האולם בסמוקוב שהפך לאוסישקין מחוץ לישראל, האופוריה בקהל ובקבוצה, החלק בקהל שנקרע בין השמחה מהישג לבעיות שחולל המעבר ועוד.

כאיש מפתח בפרק הזה, אבחר את ים מדר, זה שגדל בהפועל, שיצא החוצה, שחזר, שהקריב את הברך למען גביע. גם תומר גינת יהיה דמות חשובה שמסמלת את הדרך שעשתה הפועל.

פרק ה` – ההחמצה

פה אני רוצה קצת להרחיב. כאוהד הייתי בטוח שאחרי הזכייה ביורוקאפ, יש לנו אפשרות אמיתית ללכת עד הסוף ולהביא את חלום הדורות, אליפות. אין דרך לתאר מה הייתה עושה אליפות אדומה לפרויקט כולו. לכן הוא מכונה ההחמצה. בפרק זה אתחיל דווקא בסל של הארפר ואלך אחורה, להחלטה לוותר על חיזוק כפול בגזרת הזרים. תזכורת קלה, ים מדר היה למעשה מושבת לסדרה הזו וגרר את עצמו למשחק מספר 3, החלטה שכנראה השפיעה לא מעט גם על העונה הנוכחית. רגלנד כבר היה למעשה מחוץ למועדון וקאבוקלו הפצוע והמאכזב כנ"ל. להפועל היה כסף והיו לה 2 רישומי זרים. היא יכלה לעשות הכל כדי לבוא לסדרת הפלייאוף מול היכל מלא (וזה היה המצב) עם סגל הרבה יותר מתאים ולנצח את הסדרה ולעלות לסדרה מול מכבי כשהיא באמת מסוגלת לנצח. היא יכלה גם להפסיד, אבל ההחמצה היא על זה שוויתרה. הפרק הזה הוא הפעם היחידה בסדרה שנראה שעופר ינאי לא עושה את מה שהוא תמיד עושה. לא משקיע את הכסף ולא עושה את האקסטרה.

בפרק הזה האגדה על יונתן אלון מול איטודיס, ההחלטה של ירושלים להביא את הובר והרגע שבו הבינו כולם שהארפר הוא משהו שייתכן ומשנה את העלילה.
פרק ו` – יורוליג

הפרק הזה יהיה פחות הפועל ויותר על המפעל. הוא יצלול להקמת המפעל בגרסה המודרנית, לדרך שבה הוא שינה את הכדורסל האירופאי ואת מכבי, ליתרונות שהוא מביא לקבוצות המייסדות. איטודיס יככב בפרק הזה, עוד מימיו כעוזר של אוברדוביץ`. אפילו נלך אחורה לימים שבהם קטש שיחק ביוון אצל אוברדוביץ` ואיטודיס וניצח את מכבי, למיתולוגיה של המפעל בנראטיב של מכבי הנוכחית ולמרדפים שניסו קבוצות אחרות בישראל להיכנס אליו. הפרק יהיה מאוד אינפורמטיבי ומקצועי וייכנס גם לשאלות טכניות של איך קבוצה כמו הפועל צריכה לפעול כדי לעמוד במשימה של הצלחה במפעל כתנאי ברור להמשך הנוכחות שלה באותו מפעל.

פרק ז` – קיץ שלא היה פה

הפרק ינוע על 2 צירים – ההיערכות של הפועל ליורוליג השנה וההיערכות של מכבי. הוא ימחיש בצורה ברורה את מה שיהיה ברור בפרקים הבאים - הכניסה של הפועל ליורוליג לא הייתה רק כניסה של שחקן חדש למפעל, היא הייתה סימטרית למצב של מכבי. אחת מחתימה כוכבי ענק, השנייה נערכת תחת מגבלות, אחת הולכת אול אין על המפעל והשנייה מתמקדת בגיוס כוחות ישראליים (ליף, לביא) כדי להמשיך להיות תחרותית בישראל. הפרק הזה אומנם יתמקד בקיץ, אבל יסתיים בנקודה שבה כבשה הפועל את המקום הראשון ביורוליג בזמן שמכבי נאבקה שלא להידרדר למקום האחרון. יהיו בו חשיפות, כמו מודל ההפעלה הייחודי בסופיה, ראיונות עם מי שעבדו מול הקבוצות (סוכנים לדוגמא) ושאלת הזהות הישראלית תודגם במספר המשחקים שבהם שברה הפועל שיא שלילי בשיתוף ישראליים.

אשתמש בפרק הזה בקטעים מתוך פודקסאטים ותוכניות שבהם ניתחו בתקשורת את ההבדלים וכן את מי שידע כבר בנקודה הזו להגיד שיש גם בעיות.

כוכב הפרק יהיה מיציץ`. הפרק יתכתב עם עברו כ-MVP של המפעל והקושי שלו להוביל את הקבוצה העשירה במעמדו החדש כבכיר המשתכרים במפעל

פרק ח` – המשבר והעלבון

הפרק יתחיל מקצועית. הוא ידגים את המשברים שעוברות הקבוצות ביורוליג לאורך ההיסטוריה. הוא יטען שמשברים תמיד יש, זה כדי לשים בפרופורציה את המשבר המקצועי ולא ליפול רק לקלישאות כמו פציעה או משחק שני הגבוהים. הפרק יתחיל מקצועי ויילך עמוק ועמוק יותר לתחושת המיאוס שהחלה לעטוף את הפועל החדשה, העשירה מדי, הרחוקה מדי מהזהות שלה. הוא ידגים איך נטשו את הפרויקט חלק מהאנשים שרק לפני כמה חודשים חגגו בסמוקוב. הוא יראיין אנשי מפתח בענף, רגולציה, שופטים, כתבים ויתעמת איתם סביב תחות העלבון העצומה שהפועל החדשה נותנת לענף. הזלזול בשחקן הישראלי, הפניית העורף לשחקני הזהות כמו גינת ובר טימור, המשבר בחדר ההלבשה, היחס לים מדר, החזרה לישראל שהוציאה את מכבי מהמשבר והכניסה את הפועל לשם.

והוא יהיה המון על הארוגנטיות והעלבון שהטיחו עופר ינאי ואיטודיס בענף. פה נצא מהמשבר בקהל דווקא למשבר מול הצד הסמי אובייקטיבי בענף. הפרק ימחיש את תחושת העלבון העצומה שההתנהלות וההתנהגות של ראשי הקבוצה הביאו על עצמם לא רק מול חלק לא מבוטל בקהל אלא דווקא מול האנשים שעל פניו, אין להם את החיבור הריגשי לקבוצה. הפרק יראה איך אותם אנשים שהתלהבו מהרעיון של הפועל המודרנית הם אלו שנעלבו יותר מהכל ממה שהיא מייצגת.

פרק ט` – הענף מחזיר מלחמה

את הפרק אני אתחיל מסקירה היסטורית. הסקירה תזכיר לצופים שהענף הזה, בואו נגיד, ראה כבר הכל, את שמעון מזרחי הולך למזכירות, את ההטרלות, המלחמות, בעיות השיפוט ועוד. הפרק דווקא לא יחביא את העובדה שהפועל המודרנית לא המציאה כלום, הוא כן יזכיר את זה. הוא פשוט ישים מראה על הפועל הנוכחית דווקא בהקשרים ההיסטוריים. הוא יציג את הענף לא פחות משהוא יטפל בהפועל. הוא יראה שלמרות כל הבעיות בענף, שיוצגו דרך דוגמאות היסטוריות, זה ענף עם כבוד, ענף הישגי, עם תשוקה ועם היסטוריה, ענף שיותר מהכל רואה בהתנהלות הנוכחית התנהלות מעליבה ולא מכבדת, אפילו גסת רוח. הוא לא יתחבא מאחורי הטענות הטכניות, אלא ישים אותם בהקשר הנכון. הוא יתעסק בעובדה שהענף כענף, משחקנים ועד פרשנים, מעסקנים ועד אוהדים רואה בהפועל הנוכחית משהו שיותר מהכל – הוא מעליב.

**

זהו, הגעתי עד לכאן, אין לי מושג איך ייראו הפרקים הבאים, אבל אני בטוח שכמו תמיד, בדוקו אקטיבי, כזה שמלווה אירוע בזמן אמת, לגיבורי האירוע יש יכולת לשנות את קו העלילה, השאלה כמובן לאיזה כיוון.