sportFive1644264 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סיבה למסיבה (Getty) (צילום: ספורט 5)
סיבה למסיבה (Getty) | צילום: ספורט 5
הפועל תל אביב במצב טוב. האדומים ניצחו אמש (שישי) 74:79 את בולוניה והתבססו במקום הראשון במפעל, רגע לפני חזרת המשחקים לישראל. הקבוצה של דימטריס איטודיס במאזן 4:11, כשאמנם רוב היורוליג לפניה עם 23 מחזורים, אך בפועל "מספר הקסם" שיבטיח את ראשות המפעל עשוי להיות קרוב בהרבה.

לפי התחזית של מכון המחקר Figurei8ht, 25 ניצחונות מספיקים למקום הראשון ביורוליג בסוף העונה. ערב המחזור האלגוריתם חזה לאדומים 24 ניצחונות, אך כעת הניצחון המרשים בבולוניה עשוי למצב אותם בעמדה טובה יותר לקראת המשך הדרך.

השבוע הכפול הקרוב משמעותי במיוחד, שכן הפועל תשחק מול הכוכב האדום ופנאתינייקוס. מדובר בשתי יריבות ישירות, כשהתוצאה מולן עשויה להיות משמעותית מאוד. כידוע ביורוליג המאזן הפנימי מכריע, כשעד כה הפועל ניצחה 77:85 את מונאקו ב"בית" בסרביה והפסידה 62:58 לאולימפיאקוס ביוון.

המשמעות - ניצחון ב-5 הפרש על אולימפיאקוס בהיכל במשחק בתשיעי באפריל תעניק להפועל יתרון בשובר השוויון, יתרון שיכול להיות שווה גם יתרון ביתיות, לא פחות, בהתבסס על תקדימי העבר מהשנים האחרונות. למעשה נותרו לקבוצה של איטודיס 11 משחקי בית ו-10 משחקי חוץ, כשהיא במאזן 2:6 בחוץ ו-2:5 בבית, כולל הפסד ביתי למכבי ת"א בסופיה.


עונה מצוינת, כשמיציץ` עדיין לא בשיאו (Getty) (צילום: ספורט 5)
עונה מצוינת, כשמיציץ` עדיין לא בשיאו (Getty) | צילום: ספורט 5
המשחק הביתי הראשון של הפועל ת"א יתקיים מול הכוכב האדום בלגרד בארנה, כשבהמשך יש לה רצף של שלושה משחקי בית מול ז`לגיריס קובנה, דובאי ופריז. הקבצה תארח בין היתר את אנדולו אפס (במשחק שייתכן ולא יתקיים בישראל), את באיירן מינכן, ולנסיה, ארמאני מילאנו, וירטוס בולוניה ובסיום העונה את פנאתינייקוס, פנרבחצ`ה ואולימפיאקוס, שלושה משחקים מול יריבות ישירות על היורוליג, לא פחות. מה תהיה מידת ההשפעה שלהם בטבלה? נגלה באפריל.

יש מי שיטענו שהפועל ת"א שיחקה כדורסל לא גדול מול וילרבאן ומול וירטוס בולוניה, כדורסל שלא בהכרח יספיק לה כדי לנצח את פנאתינייקוס באואקה בחמישי או את באיירן מינכן בגרמניה. קשה להתווכח עם זה, אבל כאן נכנס יתרון הביתיות. 

הפועל תל אביב, מבלי לשחק משחק יורוליג אחד על אדמת ישראל, בקצב של 28 ניצחונות בעונה. לפי הערכות 25 יספיקו כאמור למקום הראשון, 24 ליתרון ביתיות ו-22 לשישייה, כשכרגע התחזית היא לשוויון משושה בין המקום החמישי לעשירי. לא פחות. היורוליג צמוד מאוד ויש משחקים קשים, כשבולוניה הדגימה את זה. הקבוצה האיטלקית הייתה במאזן 0:6 בבית ו-7:1 בחוץ, עד שהגיעה הפועל ת"א.


אז איך החזרה הביתה תשפיע על הכדורסל? ברגעים האלה. אין הבדל משמעותי באין האחוזים של הפועל ת"א מהשלוש בבית ובחוץ העונה, כשהם קולעים ב-42% מחוץ לקשת בבית ביורוליג וב-37.9% גבוה מאוד מחוצה לו. במשחקי ה"בית" המשחק של הפועל היה מעט יותר קבוצתי, אבל גם כשמסתכלים בצורה מתקדמת לא רואים הבדל משמעותי. 

וזאת בדיוק הסיבה שהחזרה הביתה תעזור. הפועל ת"א אולי קבוצת הכדורסל הטובה ביותר ביבשת, אחת שלא צריכה לשנות משהו במשחק הכדורסל שלה. הכל עובד. גם מול וירטוס, בדקות ארוכות, הבעיה לא הייתה כדורסל. זה לא שהרכב טקטי כזה או אחר היה גורם להפועל להיראות טוב יותר, אלא שיש לה כמה אפשרויות ובסופו של דבר המאמן היווני הצליח למצוא את ההרכב שעבד לו.

אם המשחק מול וירטוס היה מתקיים בהיכל מלא באוהדים אדומים (ואין סיבה להאמין שלא יהיו במשחק יורוליג של הפועל ת"א, חרף החרמות), אז האנרגיה הביתית תשפיע. היא לא תהפוך את הטבעת לגדולה יותר, אבל היא כן תרעיד את הידיים של שחקני המשנה שקלעו בצורה טובה גם אצל האיטלקים וגם אצל הצרפתים.

בעשרת המשחקים הראשונים של העונה הפועל ת"א הייתה במאזן 2:8. להוציא המשחק מול אולימפיאקוס והקריסה בסיום מול מכבי ת"א, היא הייתה מדהימה בכל משחק. ככל שהעונה התקדמה והשחיקה הצטברה, האיכות ירדה. עכשיו עם החזרה לישראל היא תוכל להרשות לעצמה להיות בינונית (כפי שהייתה ב-30 או 32 דקות מול וילרבאן ומול וירטוס) ועדיין לנצח משחקים.

תוסיפו לזה את צמצום הטיסות (שעשוי לעשות פלאים למצבו הפיזי של ואסיליה מיציץ`) ואת חזרתם של ים מדר ותומר גינת, והכל במקום הנכון כדי שהפועל תרוץ למקום הראשון ביורוליג. אחרי שהיא התחילה ב-4:11, בסבירות גבוהה היא צריכה לנצח 15 מ-23 הבאים.  מוכנים להמר נגדה?