אנחנו בעיצומם של ימים דרמטיים בכדורסל הישראלי, על רקע האיחוד בין עירוני אילת להפועל עפולה, חזרת הקבוצה הדרומית לליגת העל והאכזבה של אליצור נתניה שנכון למצב העניינים הנוכחי תשחק בליגה הלאומית. היום (רביעי) קיים יו"ר האיגוד עמוס פרישמן מסיבת עיתונאים, במהלכה התייחס לנושאים החמים וסיפר על השינויים הצפויים באיגוד.
פרישמן פתח ואמר: "אני דוגל בשקיפות, אנחנו לא מתחבאים מאחורי שום דבר. קיבלתי את האיגוד במצב לא פשוט - היעדר חזון, היעדר תכניות עבודה מסודרות, ואחרי שנה בנינו חזון. נבנה איגוד יעיל, חדש, עם שקיפות ואחריות ציבורית, טכנולוגיה חדשה ונקפיד מאוד על ערכים דרך הספורט וחינוך למצוינות. מינינו את עורך הדין רון סקיטל שיהיה מנכ"ל האיגוד, והוא עושה עבודה נהדרת. אנחנו בעיצומה של תכנית הבראה, מצמצמים את הגרעון ויוצאים לתכנית של צמיחה".
"הבשורה הראשונה היא לגבי אריאל בית הלחמי, שבשנה הקרובה לא יאמן אף קבוצה ויהיה המנהל המקצועי שלנו, שיחליף את פיני גרשון", הודיע פרישמן, "לא רוצה להגיד במשרה מלאה אבל זה בעצם משרה מלאה, כל כולו יהיה לטובת הכדורסל. הוא מאמן מנוסה, האיש המתאים במקום הנכון. מקווה שנוכל להחזיק אותו עוד הרבה שנים באיגוד הכדורסל וכרגע זה לפחות לשנה הקרובה".
פרשימן המשיך וסיפר: "התכנית הראשונה, שבעיניי תכנית מדהימה - נבחר על ידי צוות שנקים קרוב ל-15 מאמנים מליגת העל לנוער, הלאומית וליגת העל, ובמשך שנתיים נלווה את המאמנים האלה אחת לשלושה שבועות ולתת להם מעטפת שתכלול את כל הדברים כדי להפוך אותם למאמנים טובים יותר - אם זה שילוב של ידע גלובלי, אם זה תכנית מקיפה של לדעת איך לבנות קבוצה ולהתמודד בלחץ, פיתוח מקצועי שילווה במשך שנתיים שהאיגוד יסבסד חלק נכבד מהתכנית".
"התכנית השנייה היא קורס מנהלים מקצועיים", אמר, "בכל מקום מתחילים למנות מנהלים מקצועיים, מישהו שאל את עצמו מה התפקיד של מנהל מקצועי? גם במקרה הזה נפתח תכנית ויעבירו מחודש אוקטובר של קורס מנהלים מקצועיים. זה יהיה חובה בכל מחלקות הנוער וגם בליגה הלאומית. תוך שנתיים כל קבוצה בנוער על ובליגה הלאומית תהיה חייבת להחזיק מנהל מקצועי שעבר קורס כאן באיגוד. זה עבר את אישור ההנהלה, שמח שזה יוצא לפועל".
"אנחנו מחדשים ועושים רפורמה בבתי הדין", אמר, "במשך שנים הדבר הזה לא נעשה ואני שמח שבתקופה הקרובה יכנסו דיינים חדשים. אנחנו משקיעים בזה הרבה כי אני חושב שהעונשים שקורים פה צריכים להתייחס אליהם עוד יותר בכובד ראש. מה שקורה עם האלימות במגרשי הכדורסל. דבר חדש שלא היה בעבר - חלק מוועדות המשמעת יתקיימו בזום, נקל על אנשים, שלא יסעו 3-4 שעות מהצפון והדרום. אלה דברים שאפשר לקיים בזום, זה יכנס בתקופה הקרובה".
על האיחוד האחרון בין עפולה לאילת, אמר פרישמן: "הסוגיה הזאת שעלתה לדיון בישיבת ההנהלה האחרונה, הייתה עליה הרבה דיסאינפורמציה שהגיעה לתקשורת. אתחיל מזה שנתניה עם כל הכבוד אליה, לא בתמונה. נתניה ירדה ליגה, והיא לא בתמונה. זה שהיא מנסה להכנס ולמצוא דרכים - מכבד כל אחד שיעשה כל שהוא רוצה על פי התקנון. גם אילת לא ביקשה לעלות לליגת העל, אילת מנסה למצוא פרצה בתקנון שיאפשר לה לעשות איחוד כזה, ועל ידי כך להיות בליגת העל. אני גם לא אוהב את החיבור הזה, אבל אם יש תקנון, אני לא מעליו. אם התקנון מאפשר להם, אז איגוד הכדורסל צריך לכבד את זה"
"האיגוד פעל בצורה הכי טובה ובשקיפות הכי גדולה. כשהגיעו הבקשות פניתי ליועץ המשפטי שהועברה גם לאילת וגם לכרמיאל בבנות", המשיך, "אחר כך התעוררה בעיה, על מה בעצם אומר התקנון. אנחנו פנינו לנשיא בית הדין העליון כדי שהוא יבהיר לנו מה בעצם אומר התקנון. חלק פירשו ככה וחלק אחרת, לאחר שקיבלנו את התשובה העברנו אותה לכל חברי ההנהלה כדי שיבינו על מה מדובר. אגיד את הדבר הכי חשוב - לא אילת ולא רמה"ש עדיין לא קיבלו את האישור הסופי על ידי האיגוד, הן צריכות לעמוד בתצהיר שיקבלו אותו בימים הקרובים ולעמוד בו עד ה-10 באוגוסט".
"אנחנו הולכים לשנות את התקנון, זה הדבר הכי חשוב וזה יקרה בישיבת ההנהלה הבאה", המשיך, "אמליץ להנהלת האיגוד שכל עניין האיחודים או יתבטל לחלוטין או שיהיו קריטריונים מאוד ברורים, כמו שלא יכול להיות איחוד של יותר מ-20 קילומטר. הדברים ישונו, התקנון ישן ואני נמצא בתפקיד שנה - לומד תוך כדי תנועה, כשאני מגלה משהו שלא בסדר אני לא מהסס ומתקן אותו. גם הנושא זה, אומר פה, ישונה ויתוקן. לא רק זה, עוברים על כל התקנון ומנסים להתאים אותו".
בהמשך הרחיב על התפקיד החדש של בית הלחמי ואמר: "למצוא מנהל מקצועי במשרה מלאה שרק יהיה פה זו משימה קשה עד בלתי אפשרית. אנחנו מחפשים את המאמנים עם הדור הצעיר. לשמחתי הסתדרה הסיטואציה שבעונה הקרובה הוא לא יאמן ויקדיש את כולו לנבחרות. זה לא מושלם, זה מה שיש כרגע ועם זה ננסה לעשות את הטוב ביותר".
על הצעירים שיוצאים למכללות אמר: "זו בעיה מאוד גדולה, גם פה בתקנון עובדים על שינוי ופועלים בנושא הזה כדי שהתקנון יעזור לקבוצות. גם הקבוצות יתחילו להתארגן אחרת, המכללות לא מבקשות שחרור והקבוצות יצטרכו לשנות את ההסכמים. אנחנו תחת ייעוץ משפטי בנושא של קבלת מעמד לצבא ואסביר איך זה מתחבר - השחקנים בישראל מקבלים מעמד מהצבא על ידי האיגוד להיות במעמד של ספורטאי פעיל, מצטיין ועילוי. אנחנו בשיחות גם עם גורמים משפטיים וגם עם הצבא ומשרד הספורט שכששחקן יקבל מעמד, הוא יצטרך לחתום על הסכם ואני אומר את זה בזהירות, שכמו שאנחנו נותנים לו אפשרות במשך שלוש שנים בעצם לא לעשות צבא ולהפוך להיות שחקן, הוא יצטרך לחתום על מסמך שאם הוא יעזוב למכללות יהיו כל מיני סנקציות".
פרישמן המשיך והסביר: "יהיה משהו דו כיווני אם השחקן עוזב. זה לא יעלה על הדעת שבמשך שלוש שנים מאפשרים לשחקן להתאמן, לא לעשות צבא, ואחרי שלוש שנים הוא יוצא מכאן. הליגה שלנו נפגעת כשאין ישראלים, רוצים לראות כמה שיותר ישראלים משחקים בארץ ולא נודדים לארה"ב בגלל הכסף הגדול".
בנוגע למשחקים באירופה שלא מתקיימים בארץ אמר: "הדבר הכי קשה היה שניסו לפתות את איגוד הכדורסל שנבחרות ישראל לא יופיעו הקיץ לאליפויות אירופה על ידי זה שהבטיחו שנשאר בדרג א' אם נוותר השנה על האליפויות. אני לא הסכמתי בשום פנים ואופן. אמרתי שלא משנה מה, נשתתף בהן גם אם לא מקיימים משחקי אימון - עצם ההשתתפות והגאווה הישראלית חייבת להיות. לגבי הקבוצות, אני לא איש בשורות. רק אתמול עף טיל מהחותים, ודבר כזה לוקח אותנו חודשים אחורה. הם לא רואים את זה כמונו, מבחינת האירופאים יש מלחמה. המצב שלנו בעולם לא טוב ורוצים בכל שלב להוציא אותנו מכל פעילות בינלאומית. אני כרגע לא רואה את המשחקים חוזרים ארצה, אלא אם תוכרז הפסקת מלחמה בצורה רשמית ואז גם זה יקח כמה שבועות".
על ההתנגשות בין הלו"ז ביורוליג ללו"ז של הנבחרות בפיב"א: "המטרה היא אליפות עולם, ונעשה הכל כדי לעשות את זה וכדי להבטיח שכל השחקנים יהיו בקמפיינים האלה. זו מטרה חד משמעית, זו מטרה לאומית. הנבחרת צריכה להופיע באליפות העולם. נעשה הכל כדי שכל השחקנים יהיו".על תמיר בלאט אמר פרישמן: "עם תמיר שוחחנו הרבה זמן, אף אחד לא מחרים אותו. הוא בחור מקסים ושחקן נהדר. כדי שיחזור, מה שצריך לקרות זה שהמאמן יזמן אותו והוא יחליט לבוא".
