אירופה כולה בהלם אדיר, עם השלמת ההחתמה הגדולה בתולדות הכדורסל הישראלי ואחת המפתיעות שידע הכדורסל האירופי מאז ומעולם. וסיליה מיציץ`, מי שהוביל את אנדולו אפס לשתי אליפויות יורוליג רצופות, חתם במדים של הפועל תל אביב כאשר על פי דיווחים הוא יהנה מחוזה אדיר על סך 6 מיליון דולר לעונה (5.16 מיליון יורו). מדובר בסכום כמעט חסר תקדים, שיהפוך אותו למשתכר השני אי פעם באירופה אחרי ג`וש צ`ילדרס שהרוויח על פי דיווחים 6.7 מיליון דולר (5.8 מיליון יורו).
השאלה היא, איך בכלל הגיע מיציץ` לשכר הזה, כאשר בעונתו האחרונה ביורוליג הוא עמד על חוזה של כ-3.1 מיליון יורו על פי הדיווחים השונים שנפוצו ברשת. לעניין הזה ישנם שלושה מרכיבים - המורשת שמיציץ` בנה לעצמו באירופה בשנים האחרונות, כניסת הפועל תל אביב למשחק ומגמת העלייה בחוזי השחקנים באירופה.
המורשת של מיציץ`
הרכז הסרבי הגיע לאנדולו בעונת 2018/2019, אחרי העונה הגרועה ביותר שלה באירופה כאשר את 2017/2018 סיימה הקבוצה במקום האחרון במפעל. לצידו של שיין לארקין מיציץ` הנהיג את הקבוצה עד לגמר המפעל שנה ב-2019, כאשר בהמשך הוא רשם עונות מטורפות עוד יותר ב-2020/2021 ו-2021/2022 אז לקח את אנדולו לריפיט מדהימים ושתי זכיות ראשונות בתולדותיה ביורוליג כאשר בזכייה הראשונה הוא גם נבחר ל-MVP של היורוליג.
בדרך לשם מיציץ` הציג רפרטואר שמעטים האמינו שהוא באמת מסוגל לו מספר שנים לפני כן כאשר שיחק בבאיירן מינכן, הכוכב האדום או אפילו ז`לגיריס קובנה. מיציץ` הפך למנהל המשחק הטוב באירופה וזאת כאשר כמעט ולא ניתן היה למצוא נקודות חולשה במשחק שלו - הקליעה שלו התייצבה בשנים האלה, ובמקביל הוא הציג אינטיליגנציית משחק נדירה שכמעט ולא רואים. מיציץ` הצליח במקום בו רבים כושלים והפך לטוב יותר לצידו של כוכב נוסף, כאשר גם שיין לארקין יודע שעל שנותיו הגדולות הוא חייב לא מעט לעמיתו הסרבי.
לצד היכולת האדירה שלו, מיציץ` הוכיח שהוא שחקן שמגיע במעמדים הגדולים. בפיינל פור ב-2021 הוא קלע 25 נקודות ו-6 אסיסטים נגד צסק"א בחצי הגמר והוסיף 25 נקודות ו-5 אסיסטים בגמר נגד ברצלונה בזמן שב-2022 הוא קלע 15 נקודות ו-9 אסיסטים כולל שלשת ניצחון מטורפת נגד אולימפיאקוס בחצי הגמר כאשר בגמר נצץ שוב עם 23 נקודות. בשני אירועי הפיינל פור האלו, הוא גם השיג את תואר ה-MVP של הפיינל פור.
כניסת הפועל תל אביב למשחק
האדומים נאלצים לשלם סכומים גבוהים הרבה יותר על מנת למשוך אליהם את השמות הגדולים, ונראה שמיציץ` הצליח לנצל את זה עד תום. השחקן קיבל גם הצעות מפנרבחצ`ה, אולימפיאקוס והכוכב האדום אך בחר האדומים לאחר שאלו הציעו את ההצעה הגבוהה ביותר, ובפעם.
גם עופר ינאי יודע - בעקבות המצב הביטחוני בארץ, והעובדה שהפועל תל אביב היא קבוצה חדשה ביורוליג - עליו לשלם יותר על מנת לשכנע את השמות הגדולים להגיע. סביר להניח שלכן מיציץ` הצליח להשיג את השכר שדרש, בדרך לאחד החוזים הגדולים שנראו אי פעם.
מגמת העלייה בחוזים באירופה
לא מדובר רק בהפועל תל אביב, כל קבוצות היורוליג מתחילות לפרגן עם חוזים גדולים יותר ויותר שלא בהכרח תואמים את השכר שעל פי רוב "מגיע להם". כך לדוגמה מרקו גודוריץ` מרוויח יותר מ-2.5 מיליון יורו במילאנו, בזמן שדזנאן מוסא יקבל 3.0 מיליון יורו לעונה בקבוצה החדשה שקמה בדובאי. על רקע הרחבת הליגה והאיום מצד ה-NBA לחדור ליבשת, העסקאות האלה גורמות לשחקנים להאמין שהם יכולים לדרוש יותר מהקבוצות שפונות אליהם, וכך הסכומים רק הולכים ומתנפחים.
