אחת הקריירות הגדולות ביותר של ספורטאי ישראלי, לא רק בכדורסל, מגיעה היום לסיומה בהודעת פרישה של גיא פניני ב"אולם המכבים" בהיכל מנורה מבטחים. אלא שהדרך של פניני לאולם הזה לא הייתה פשוטה: הוא הפך לסמל של מכבי, עבר ליריבות המושבעות, היה אחד מעמודי התווך בנבחרת - אך כמעט איבד הכל בשורת שערוריות, כשסערת ה"סרטן בראש" במרכזה. סיכום קריירה, שאולי הייתה יכולה להיות אפילו גדולה יותר.

"היום אני מסיים פרק משמעותי בחיי, אחרי 22 שנים אני פורש ממשחק פעיל", פתח פניני את מסיבת העיתונאים המיוחדים. ""אני מתרגש לפשוט את הגופיה הזאת בפעם האחרונה. אני עדיין מאוהב בו כתמיד. אני פורש זה צמד המילים שכל ספורטאי הכי מפחד ממנו, אבל עכשיו זה הגיע. רציתי להמשיך לשחק, אבל הרגליים אמרו מספיק".
 
על השערוריות לאורך הקריירה אמר פניני: "אני לא יודע מה היה קורה אם לא השערוריות בקריירה שלי, אבל בוודאי שהייתי רוצה למחוק אותן. אני מתחרט על חלק מהדברים, אבל הכל עבר".

פניני, שיחגוג בחודש הבא את יום הולדתו ה-40, אומנם גדל במחלקות הנוער של מכבי תל אביב, אך את צעדיו הראשונים בליגת העל עשה דווקא במכבי רעננה ובני השרון. ב-2006 הוא עבר ליריבה המושבעת של קבוצת נעוריו, הפועל ירושלים, ודווקא שם זכה לראשונה בגביע המדינה. זכיה ראשונה לפני 10 זכיות נוספות. אחרי עונת "צינון" מחוץ לישראל, שהרי פניני לא יכול "פשוט" לעבור מהפועל למכבי, חזר פניני אל הצהובים כישראלי מוביל. התארים החלו לזרום ופניני אף הפך לקפטן של קבוצת נעוריו, אלא שבדצמבר 2012 הכל השתנה.

יחזור לצהוב של מכבי? פניני (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
פניני זוכה באליפות | צילום: ספורט 5

במהלך הדרבי בין מכבי להפועל, נתפס פניני מסנן באוזניו של יהונתן שולדבראנד אמירות קשות כגון "שיהיה לך סרטן בראש" ו-"נאצי". בדמעות, פניני התנצל על הדברים, איבד את סרט הקפטן בקבוצתו ואף נקנס ב10,000 שקלים והורחק מ-4 משחקים, במה שגרר ביקורת ציבורית על ענישה מקלה של איגוד הכדורסל. לא מעט גורמים טענו כי לשחקן שעשה את מה שפניני עשה לא מגיע יותר להיות מזומן לנבחרת ישראל, אך זה לא קרה.

בעונה שלאחר מכן, 13/14, חזר פניני לתפקיד קפטן מכבי ת"א, אלא שאז הגיעה השערוריה הגדולה השנייה בקריירה שלו: הוא נתפס בצילומי הטלוויזיה תופס באשכיו של שחקן לוקומוטיב קובאן אלכס מאריץ' ונקנס ב-13,000 יורו על ידי הנהלת המפעל. הקבוצה עצמה הבליגה על המקרה. בסיום אותה עונה סיים פניני את עונת השיא בקריירה כשהוא זוכה בכל התארים - כולל היורוליג.

גיא פניני. מהגדולים שלבשו את הגופייה של הנבחרת (Photo by Pedja Mil (צילום: ספורט 5)
פניני במדי הנבחרת | צילום: ספורט 5

בקיץ 2017, כשהוא בן 33, סיים פניני את דרכו אצל הצהובים ונראה היה שהוא יודיע על פרישה. לא פניני. הוא שוב עבר ליריבה גדולה, הפועל חולון, במדיה חווה רנסנס מחודש לקריירה וזכה עימה בגביע המדינה, על חשבון הצהובים, וב-2021 אף באליפות - כשהוא אחד מהמובילים והאהובים בסגל. בקיץ שעבר חזר לצהובים בחוזה לעונה עם אופציה לעונה נוספת, אופציה שכמובן לא מומשה.

בין לבין גם הייתה הנבחרת. לאורך כל הקריירה הופיע פניני במדי הנבחרת, ללא בקשות או חיסורים. הוא רשם 6 הופעות ביורובאסקטים השונים, כולל ב-2022, לאחריה פרש מהמדים הלאומיים.  פניני סיים את הקריירה שלו בנבחרת ישראל עם 176 הופעות, כשהוא שלישי רק אחרי יניב גרין ודורון ג'מצ'י.

גיא פניני אליפות אירופה בכדורסל (צילום: רויטרס)
פניני בזכייה ביורוליג | צילום: רויטרס

פניני השחקן פורש כשהוא שיאן המשחקים בליגת העל, שיאן הזכיות הרצופות בגביע המדינה, כשבאמתחתו כל תואר אפשרי, כולל אפילו הליגה האדריאטית. הוא גם פורש כשחקן שנוי במחלוקת, אהוב ושנוא בכל מגרש בו הוא דורך, אך אחד כזה שאי אפשר להתעלם ממנו.

ועכשיו הוא מתחיל דרכו כמאמן. פניני ימונה כבר עכשיו לעוזר המאמן של עודד קטש במכבי תל אביב, במקום דורון פרקינס שעזב את המועדון לפני כשבועיים, ויעשה באופן רשמי את מה שעשה כבר בעונה החולפת בכל מקרה: יכוון, ייתן מוטיבציה ובעיקר יצבור ניסיון לקראת קריירת האימון שהוא צפוי לפתח.