sportFive1260336 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
הקו האחורי במערב (Getty) (צילום: ספורט 5)
הקו האחורי במערב (Getty) | צילום: ספורט 5

נפלה בחלקי הזכות להיות אחד מ-100 עיתונאים בעולם שהצביעו השנה לחמישיות באולסטאר 2023, שייערך ב-19 בפברואר ביוטה. אנשי התקשורת מהווים 25% ממשקל התוצאות הסופי, השחקנים עוד 25%, האוהדים 50% והלילה (בין חמישי לשישי), אחרי שקלול של כל ההצבעות - נגלה מיהם עשרת השחקנים שיפתחו במשחק הכוכבים. רגע לפני שהחמישיות ייחשפו, אשתף אתכם בבחירות שלי ואנסה להיות מספיק משכנע בהסבר מאחורי כל החלטה (היו כמה קשות במיוחד).

נתחיל עם המערב, כאות כבוד ללברון ג'יימס שמחזיק במאזן 0:5 מאז שינוי הפורמט לדראפט. אם במקרה פספסתם את החדשות - העונה הדראפט יתקיים בשידור חי חצי שעה לפני משחק האולסטאר עצמו. אווירה שכולנו מכירים מהשכונה, רגעים טלוויזיוניים גדולים בדרך אלינו. יאללה לחמישייה.

לוקה דונצ'יץ' (קו אחורי #1): בחירה קלה, אפשר לנעול את מקומו של הללוקה, שכבר פתח בשתיים מתוך שלוש ההופעות שלו באולסטאר (בכולן היה עם לברון וקלע 8 נקודות בדיוק). הסופרסטאר של דאלאס מוביל את הליגה בנקודות עם 33.8, הוא עושה את זה ביעילות שיא מבחינתו (49.8% מהשדה) ועל הדרך רושם 9.1 ריבאונדים, 8.6 אסיסטים ו-1.5 חטיפות למשחק.

דונצ'יץ' שני בליגה ברשימת הטריפל דאבלים העונה עם 10, כולל אחד בלתי נשכח בו סיפק 60 נקודות, 21 ריבאונדים ו-10 אסיסטים בניצחון המשוגע על ניו יורק ניקס. המאבס אמנם איבדו גובה (מקום 6, מאזן 24:25) לאחרונה עם חמישה הפסדים בשישה משחקים, אבל אם לוקה לא היה בקבוצה הזו - היינו רואים גופיות של דאלאס ביציעים עם הכיתוב "וומבניאמה" מאחור.

סטף קרי (קו אחורי #2): האיש שצלף 50 נקודות ו-16 שלשות באולסטאר האחרון - ראוי לשמור על המקום שלו בחמישייה. לוקחים את קרי כמובן מאליו, אבל הוא עדיין גבוה בדיון השחקן הטוב בעולם עם למעלה מ-29 נקודות למשחק ב-48.7% מהשדה, 42.0% משלוש ו-91.6% מהעונשין. הכניסה למועדון ה-90/40/50 בפעם השנייה לא נראית רחוקה מדי.

קרי מוביל את ה-NBA בשלשות למשחק עם 4.9 (הבא אחריו 4.1) והוא גם לוקח 6.2 ריבאונדים (שיא קריירה) ומחלק 6.2 אסיסטים. מאז הפציעה שלו בכתף כוכב הווריירס הוריד מעט הילוך, אבל קשה ללכת נגד הקלע הטוב בהיסטוריה, שרק בשתי עונות אחרות בקריירה העמיד ממוצע נקודות גבוה יותר.

מי נשאר בחוץ? שיי גילג'ס אלכסנדר וג'ה מוראנט. שני הכוכבים הצעירים הללו יהיו באולסטאר (שיי בפעם הראשונה), לשניהם יש קייס לגבי המקום שלהם בחמישייה, אבל לפחות כאן הם נותרו על הספסל. בגלל שאוקלהומה סיטי רק משחק מתחת לגולדן סטייט ו-SGA בעונה מטורפת מכל הבחינות (גם שיחק 11 משחקים יותר מקרי), היה יותר קשה לוותר עליו. אבל הוא עוד יפתח באולסטאר בעתיד.

סאבוניס. הרוויח את מקומו בחמישייה, בטח לאור הפציעות בקו הקדמי במער (צילום: ספורט 5)
סאבוניס. הרוויח את מקומו בחמישייה, בטח לאור הפציעות בקו הקדמי במערב (Getty) | צילום: ספורט 5

ניקולה יוקיץ' (קו קדמי #1): אין באמת צורך בהסבר. יוקיץ' בדרך לתואר MVP שלישי ברציפות, הישג שלא נרשם מאז לארי בירד בשנות ה-80. הג'וקר מוביל את דנבר לראשות המערב עם 25.1 נקודות למשחק, 11.0 ריבאונדים, 9.9 אסיסטים ויעילות היסטורית. לפני שנתיים דיברו על היעילות שלו כשקלע ב-56.6% מהשדה, אשתקד הוא הקפיץ את הנתון הזה ל-58.3%, והעונה? 62.9% מהשדה.

יוקיץ' מחזיק במדד יעילות (32.4) השני הכי גבוה בהיסטוריה, כשבמקום הראשון העונה הקודמת שלו. ה"טרו שוטינג" שלו הוא 69.9%, שלישי העונה ובטופ 10 אחוזים בהיסטוריה. הסרבי קולע סלי ניצחון, משגר מסירות גאוניות על בסיס לילי וממשיך לבסס את מעמדו כאחד הגדולים אי פעם. הוא ודונצ'יץ' "נעולים" בחמישייה יותר מכל שחקן אחר בשני הקונפרנסים.

לברון ג'יימס (קו קדמי #2): אחרי שיעקוף את קארים עבדול ג'באר ויהפוך לשיאן הנקודות בכל הזמנים, לברון גם ישתווה לאגדת העבר עם 19 הופעות באולסטאר, הכי הרבה אי פעם. אם מישהו חשב שהסופרסטאר הבלתי נגמר של הלייקרס יוריד הילוך בעונתו ה-20/גיל 38, הוא גילה שזה לא המקרה.

לברון עדיין בטופ של הטופ, עם אתלטיות של נער ויכולת להשתלט על משחקים כמו בימיו הגדולים. הוא קולע 29.9 נקודות למשחק העונה (שביעי בליגה) לצד 8.5 ריבאונדים ו-7.0 אסיסטים, כאשר מאז יום הולדתו לפני חודש הוא הפך לדומיננטי עוד יותר. ב-12 משחקים מאז שחגג 38, "קינג ג'יימס" עם ממוצעים אבסורדיים של 34.8 נקודות, 9.4 ריבאונדים ו-8.1 אסיסטים. השבוע שבר את שיא הקריירה שלו (!) עם תשע שלשות.

דומנטאס סאבוניס (קו קדמי #3): לא השחקן הראשון שעולה לראש כשחושבים על אולסטאר במובן הנוצץ של המילה ולא השחקן הראשון שהאוהד הניטרלי היה רוצה לראות במשחק הכוכבים, אבל אי אפשר להתווכח עם מה שהביג-מן הליטאי עושה העונה.

סאבוניס, "יוקיץ' לעניים" אם תרצו, מציג עונת שיא שעזרה לסקרמנטו להפוך את כל השיח סביבה. הקינגס במקום השלישי במערב עם מאזן 20:27 והם בדרך לחזור לפלייאוף לראשונה מאז 2006 ולשבור את הבצורת הארוכה בהיסטוריה. סאבוניס מוביל את הליגה בריבאונדים עם 12.4 תוך שהוא קולע 18.4 נקודות (ב-60.6%) ומוסר 7.3 אסיסטים לערב. הוא החזיק ברצף של 23 משחקים עם דאבל דאבל, שנקטע אתמול (מוביל את הליגה בקטגוריה) והוא מדורג רביעי ב-NBA ב"Win Shares", נתון שמצביע על ההשפעה הישירה שלו לניצחונות. יוקיץ', אגב, ראשון בפער. 

מי נשאר בחוץ? קודם כל - זאיון וויליאמסון ואנתוני דייויס, שלולא הפציעות - אחד מהם ככל הנראה היה בפנים (עדיין עשויים לפתוח הודות לאוהדים). בנוסף אליהם יש את לאורי מרקאנן שמציג עונה מדהימה וצריך לזכות בתואר השחקן המשתפר, אבל לא לפתוח על חשבונו של סאבוניס.

בראון או קיירי? (Getty) (צילום: ספורט 5)
בראון או קיירי? (Getty) | צילום: ספורט 5

ועכשיו, לחמישייה במזרח - שם העסק הופך למסובך יותר:

דונובן מיצ'ל (קו אחורי #1): הבחירה היותר קלה במזרח. מיצ'ל נראה כמו הכוכב שהיה חסר לקליבלנד, הוא האופציה הראשונה הברורה (בניגוד לשתי האופציות המובילות בבחירה השנייה בקו האחורי) והרבה בזכותו הקאבס מדורגים במקום החמישי בטבלה. את המקום שלו בחמישייה הוא הבטיח בלילה ההוא בו סיפק את אחת ההופעות הגדולות בהיסטוריה - עם 71 נקודות. מיצ'ל קולע 28.3 נקודות למשחק העונה (עשירי בליגה).

הגארד בן ה-26 קולע העונה ב-67% ליד הטבעת וב-50% ב'פלוטרים' (שיאי קריירה), והוא שני בליגה בשלשות מכדרור אחרי אחד בשם סטף קרי. הוא הקפיץ את הממוצעים שלו מהתקופה ביוטה (קלע אשתקד 25.9) ושיפר את היעילות, מה שהפך אותו לאחד משחקני ההתקפה הקטלניים בעולם.

ג'יילן בראון (קו אחורי #2): בסוף, במיוחד אחרי הפציעה של טייריס הליברטון - ההתלבטות הייתה בין בראון לבין קיירי ארווינג. אז למה בראון? כי הוא הוכיח שהוא הרבה מעבר לכינור השני שמשלים את ג'ייסון טייטום. JB הוא כוכב בפני עצמו, עם ממוצעים עונתיים של 26.9 נקודות (שיא קריירה, 23.6 אשתקד) ב-58.1% לשתי נקודות (שיא קריירה, 54.4% אשתקד) לצד 7.1 ריבאונדים.

במקביל לשיפור ההתקפי, בראון ממשיך להיות שומר מצוין והוא חלק משמעותי מכך שבוסטון מחזיקה במאזן הטוב בליגה, 14:35. קיירי עם ממוצע נקודות ואחוזים כמעט זהים לבראון, אך שחקנה של הסלטיקס שיחק שבעה משחקים יותר.

מי נשאר בחוץ? פרט לקיירי (שככל הנראה יפתח בחמישייה בזכות קולות האוהדים), הליברטון הוזכר כמועמד ראוי בזכות היכולת שלו לסחוב את אינדיאנה ולהפוך אותה לקבוצה תחרותית, בניגוד לציפיות. טריי יאנג וג'יימס הארדן הם עוד שני שמות שלא נכללו בחמישייה, אך צפויים להיות אולסטארים.

טייטום. השחקן הכי טוב בקבוצה הכי טובה (Getty) (צילום: ספורט 5)
טייטום. השחקן הכי טוב בקבוצה הכי טובה (Getty) | צילום: ספורט 5

ג'ייסון טייטום (קו קדמי #1) - השחקן הכי טוב בקבוצה הכי טובה. אחרי קפיצת המדרגה בעונה שעברה והיכולת המאכזבת בגמר, טייטום מציג עונת שיא שהציבה אותו באופן חד משמעי באותה שורה עם כל הכוכבים הכי גדולים בעולם. שחקנה האדיר של בוסטון קולע 31.0 נקודות למשחק (שלישי בליגה עם יאניס אנטטוקומפו) לצד 8.6 ריבאונדים ו-4.4 אסיסטים.

טייטום נראה בוגר יותר ומוכן יותר מתמיד. הגמר האחרון שחרר גרסה חדשה של JT, שהפך לאחד משחקני ההתקפה/הגנה הטובים בעולם. ב-1707 דקות העונה (רביעי בליגה), מדד הפלוס מינוס של טייטום עומד על 312+ (רביעי בליגה). אי אפשר לדמיין חמישייה בלעדיו.

יאניס אנטטוקומפו (קו קדמי #2) - עוד עונה מפלצתית של ה"גריק פריק", שקולע בה 31.0 נקודות למשחק (שיא קריירה) עם 12.0 ריבאונדים ו-5.3 אסיסטים. קריס מידלטון החמיץ כמעט את כל המשחקים, ג'רו הולידיי פספס עוד 11, אבל אנטטוקומפו הצליח להחזיק את מילווקי עם הראש מעל המים כאשר היא מדורגת שלישית במזרח עם מאזן 17:31.

לפני חודש יאניס רשם סטרץ' היסטורי, כשבארבעה משחקים רצופים סיפק את ההצגות הבאות: 45 נקודות, 22 ריבאונדים ו-7 אסיסטים, 43 נקודות, 20 ריבאונדים ו-5 אסיסטים, 55 נקודות (שיא קריירה), 10 ריבאונדים ו-7 אסיסטים, ו-30 נקודות, 21 ריבאונדים ו-10 אסיסטים.

ג'ואל אמביד (קו קדמי #3) - סופרסטאר נוסף שלקח את המשחק שלו צעד אחד קדימה. אחרי עונת שיא של 30.6 נקודות למשחק אשתקד, אמביד הקפיץ את הממוצעים שלו ל-33.4 ב-53.2% מהשדה (שיא קריירה) לצד 9.8 ריבאונדים, 4.1 אסיסטים, 1.7 חסימות ו-1.1 חטיפות. פילדלפיה שנייה במזרח ונראית כמו קונטנדרית אמיתית.

זה לא הכי יפה לעין (במיוחד כשהארדן לצדו), אבל האוהדים בוולס פרגו סנטר התרגלו לכך שאמביד קולע כמעט שליש מהנקודות שלו מהעונשין. הביג-מן עומד על 10.1 נקודות למשחק מהקו, והוא קולע ב-86.1% (שיא קריירה). לאורך ההיסטוריה רק חמישה שחקנים קלעו יותר נקודות מהקו בממוצע למשחק, כשהשיא הוא 10.6. במקרה של אמביד, פשוט אין דרך אחרת לעצור אותו.

מי נשאר בחוץ? קווין דוראנט, עם כמה שכואב לכתוב את זה. בעולם מתוקן כל ארבעת הסופרסטארים בקו הקדמי היו פותחים בחמישייה, אבל מכיוון שמותר לבחור רק בשלושה שחקנים - אחד ייאלץ לאבד את המקום היוקרתי. הסיבה היחידה שבגללה דוראנט "הפסיד" בכיסאות המוזיקליים שלי, היא הפציעה הנוכחית שלו שתשבית אותו גם לשבועיים הקרובים. כרגע הוא עם יותר משחקים מיאניס ואמביד (39 לעומת 37 ו-35), אך זה ישתנה והפער בין הכוכבים היה קטן מדי כדי לא לייחס לזה חשיבות.

לולא הפציעה, דוראנט היה מקבל את הקול של אמביד/יאניס כי הוא מציג עונה יעילה בצורה כמעט לא הגיונית. על אף שהוא פוגש מולו כל הגנה אפשרית מדי לילה, KD קולע 29.7 נקודות לערב ב-55.9% מהשדה (49.8% לאורך הקריירה), 62.2% ל-2 נקודות (53.9% בקריירה) ו-93.4% מהעונשין (88.6% בקריירה), כשבנוסף הוא עם 6.7 ריבאונדים ו-5.3 אסיסטים. ברוקלין מדורגת רביעית במזרח, אך מאז הפציעה שלו היא עם חמישה הפסדים בשבעה משחקים, מה שגם מעיד על התלות בו.

כמו שראינו בעונה שעברה עם אנדרו וויגינס - רוב הכוח נמצא בידיים של האוהדים. הצבעות הקהל האחרונות שפורסמו לפניכם, התוצאות הסופיות ייחשפו בשעות הקרובות.