שוויון גם במלוכה (צילום: הפינגטון פוסט)
שוויון גם במלוכה | צילום: הפינגטון פוסט

בעוד פחות משבועיים יביט העולם בהתרגשות גדולה לעבר כנסיית ווסטמינסטר שבלונדון, שם יינשא הנסיך וויליאם לבחירת ליבו קייט מידלטון. אלא שבמקביל, נשמעים קולות הקוראים לשנות את חוק ירושת המלוכה, כך שלבתם של ויליאם וקייט - אם תיוולד ביום מן הימים - יהיה סיכוי להיות מלכה.

החוק הנוכחי בממלכה הבריטית מעניק לבנים זכרים יתרון בתור בדרך לתואר המלוכה על פני הבנות בשושלת. סגן ראש הממשלה וראש המפלגה הליברלית, ניק קלג, אמר אמש כי "רוב האנשים סבורים שזה מיושן".

קלג, כמו רבים אחרים בבריטניה, טוענים שהגיע הזמן לשנות את החוק כך שאם התינוק הראשון שייוולד לבני הזוג יהיה דווקא תינוקת, היא זו שתירש בסופו של דבר את הכתר גם אם ייוולד לה אח זכר קטן.

"ראוי לקבוע שגם ילדה יכולה להיות יורשת העצר"

המלכה אליזבת' והחבר'ה (צילום: רויטרס)
המלכה אליזבת' והחבר'ה | צילום: רויטרס

"אני חושב שרוב האנשים בימינו חושבים שראוי לבחון את החוק ולקבוע שגם ילדה יכולה להיות יורשת העצר, זה יהיה שינוי שיתאים לרוח החברה כולה", לדברי קלג. על פי הפרסומים בתקשורת הבריטית, הממשלה החלה לדון בשינוי החוק עם שאר מדינות "חבר העמים", אותן מדינות שרואות בראש מוסד המלוכה הבריטי ראש מדינה סמלי בלבד, אולם פירוט השיחות הללו טרם התפרסם.

וויליאם הוא השני בתור לרשת את הכתר אחרי אביו הנסיך צ'ארלס, בנה הבכור של אליזבת' השנייה. אחותו של צ'ארלס - אן, נולדה מיד אחריו, אבל בגלל חוק הירושה היא רק הרביעית בתור לכתר, אחרי שני אחיה הקטנים אנדרו ואדוארד. לצ'ארלס יש רק שני בנים, וויליאם והארי.

אליזבת' השניה ירשה את המלוכה מאביה, המלך ג'ורג' השישי, מפני שלא היו לו בנים. אולם אם היו נולדים למלך בנים, גם אם היו קטנים מאליזבת', הם היו אלו שמקבלים את הכתר ואת התואר ובהיסטוריה של בית המלוכה היו גם מקרים כאלה.

רוב הממלכות כבר שינו את הנהלים

הדוכס והדוכסית מקיימבריג' (צילום: רויטרס)
ויליאם וקייט. מהפך בחוקי המלוכה | צילום: רויטרס

לא רק הממשלה הבריטית צריכה לאשר שינוי בחוק. לא פחות מ-15 מדינות חבר העמים הבריטי יאלצו לערוך שינויים בחוקה כדי לשנות את הסדרי ירושת העצר. סגן ראש הממשלה קלג סבור שתהליך השינוי עשוי לקחת עוד הרבה שנים. המהפך שמבקש קלג הוא לא השינוי היחיד שמנסים לעשות בהסדרי המלוכה, והוא מבקש לטפל גם באיסור הקיים על בני המלוכה שלא להינשא לקתולים.

אם בריטניה תשנה את החוק, היא תלך בעקבות ממלכות אחרות בצפון אירופה שערכו רפורמות בחוקי המלוכה כדוגמת שוודיה או דנמרק. בריטניה וספרד הן כרגע שתי הממלכות בהן נהלי העברת תואר יורש העצר לא השתנו מאז נחקקו עם הקמת מוסד המלוכה - לפני מאות רבות של שנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק