מה עומד מאחורי הרטוריקה? עבאס (צילום: AP)
הוא יודע למה הוא פונה עכשיו לאו"ם. מחמוד עבאס | צילום: AP

השבוע אמורה הרשות הפלסטינית לפנות למועצת הביטחון בבקשה להכרה במדינה פלסטינית. ממשלת ישראל, ואיתה גם התקשורת, מאמינים שארה"ב תטיל וטו נגד ההצעה. אבל כמו לפני מלחמת יום כיפור, הם שבויים בקונספציה מוטעית. ישראל לא מפנימה את משמעות התמורות באזור, ולא מוכנה להפתעה שעלולה לנחות עליה.

הגורם החשוב ביותר כיום לארצות הברית במזרח התיכון היא סעודיה. המדינה המפיקה מעל ל-10% מתפוקת הנפט והגז העולמית היא העוגן לשליטה האמריקאית-מערבית במזרח התיכון כולו. בלעדיה, איראן השיעית תשלוט באזור שבו תלויה היציבות הכלכלית העולמית. מלבד זאת, חלק ניכר מהכנסות חברות האנרגיה האמריקאיות מקורו בסעודיה ומדינות המפרץ הפרסי. חברות האנרגיה האמריקאיות הן המגזר הכלכלי החשוב ביותר בארצות-הברית ושולטות במפלגה הרפובליקנית.

התערבות צבאית סעודית מנעה לאחרונה מהפכה בבחריין, מפיקת נפט וגז חשובה ביותר, בה השלטון הוא סוני פרו מערבי בעוד רוב האוכלוסייה היא שיעית. סעודיה מונעת את קריסת מצרים והשתלטות האחים המוסלמים עליה, מונעת מהחיזבאללה האיראני להשתלט על לבנון וגם בולמת באפריקה את החדירה האיראנית.

כמו רוב העולם, סעודיה סבורה כי הסכסוך הישראלי פלסטיני הוא גורם המתסיס את האזור ויש לעשות הכל כדי לסיימו. היא הובילה את הליגה הערבית להצעת השלום שעיקריה נסיגה ישראלית לקוי 1967, הקמת מדינה פלסטינית ושלום בין ישראל לכל מדינות ערב. ארה"ב לא כפתה בעבר על ישראל את הצעתה מחשש מעוצמת הלובי הישראלי, וכדי להמשיך לשלוט בכח צבאי יעיל באזור כמו צה"ל, שסייע בעבר לארה"ב ומדינות המערב למניעת מהפכים לא רצויים.

ארה"ב צריכה את סעודיה, סעודיה לא צריכה את ארה"ב

סעודיה, מנהיגת תומכי המערב במזרח התיכון, החלה להפעיל לחצים כבדים על ארה"ב להפסיק לתמוך במדיניות ממשלת ישראל ולתמוך בהצעת השלום שלה. לקראת ההצבעה הקרובה באו"ם עשתה סעודיה מעשה נדיר ביותר כדי להעצים את הלחץ. אחד מבכירי בית המלוכה הסעודי, הנסיך טורקי אל-פייסל, לשעבר ראש המודיעין הסעודי ושגריר סעודיה בארה"ב, פרסם ביום חמישי מאמר ביומון החשוב "ניו-יורק-טיימס".

במאמר הוא חזר מספר פעמים על איום סעודי ישיר כלפי ארה"ב: אם היא תמשך בהתנגדותה להקמת מדינה פלסטינית, סעודיה תפסיק להיות בת בריתה ותנהל מדיניות חוץ עצמאית משל עצמה הנוגדת את האינטרסים האמריקאיים. אין ספק כי איום זה הועבר גם ישירות לראשי הממשל האמריקאיים ולראשי חברות הנפט האמריקאיות, וחלחל היטב בצמרת הממסד. פרסומו ביומון רב ההשפעה נועד להבהיר לכל העולם כי סעודיה מוכנה להיבדל מארה"ב.

עמדת סעודיה ידועה היטב למנהיגי הפלסטינים, בהיותה התומך העיקרי שלהם. זאת הסיבה להחלטת יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס לפנות למועצת הביטחון. אבל ישראל עוצמת עיניה לשינוי בעמדת סעודיה ויתר המדינות הערביות המתונות.

בנימין נתניהו בונה על ניצחון רפובליקני בבחירות לנשיאות בעוד שנתיים, ועל תמיכת הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים בו ובישראל. הוא בטוח כי הרפובליקנים לא יתמכו בהקמת מדינה פלסטינית במהלך נגד הלובי הישראלי. הוא שוכח כי חברות הנפט הן בעלות הבית של הרפובליקנים, ושהם יעדיפו את טובת חברות הנפט על תמיכה בישראל, שמבחינתם עבר זמנה. סעודיה והפלסטינים מעריכים כי הממשל האמריקאי יעדיף להפסיד תמיכה יהודית בבחירות על אובדן כל השפעה במזרח התיכון. יש סיכוי רב כי הם צודקים.

>> הטור הקודם שלי: ישראל דחפה להתחממות הגזרה בדרום
>> "אזרחי ישראל יכולים לעצור את המדינה הפלסטינית"

יגאל לביב הוא עורך האתר חדשות האנרגיה