נשיא ארה"ב ברק אובמה ממשיך במאמציו למנוע מהפלסטינים את ההכרזה על עצמאותם במהלך העצרת הנוכחית של האו"ם, ולשם כך נועד הלילה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

במהלך הפגישה, המשיך אובמה את הקו הפרו-ישראלי שנקט אתמול במהלך נאומו, והבהיר לעמיתו הפלסטיני כי מבחינתו הדרך לעצמאות הפלסטינית עוברת דרך משא ומתן ולא דרך הצהרה כזו או אחרת במוסדות האו"ם. יתר על כן, הבהיר הנשיא האמריקני כי במידה והפלסטינים יבקשו ממועצת הביטחון של האו"ם לקבל אותם כחברה מלאה באו"ם - תטיל ארה"ב וטו במידה והפלסטינים ישיגו את הרוב הדרוש.

זמן קצר לאחר פגישת אובמה עם אבו מאזן, נפגשה שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון עם ראש הממשלה נתניהו. הפגישה התמקדה בעיקר בסידורי הביטחון העתידיים עם הפלסטינים, נושא שנראה רחוק בשלב הזה בניו יורק, אבל המאמצים נמשכים כל הזמן.

באן לנתניהו: "השב כספים לרשות". ארכיון (צילום: AP)
נתניהו עם מזכ"ל האו"ם, אתמול | צילום: AP

נתניהו ממשיך ב"פגישות השכנוע"

את המפגש ניצלה קלינטון כדי לדבר על שחרור שני האזרחים האמריקנים שהיו כלואים באירן בשנתיים האחרונות, ממש רגע לפני נאום נשיא אירן מחמוד אחמדיניג'אד בעצרת הכללית. "אני רוצה להביע את שמחתי ואת תחושת ההקלה שלי מכך ששני הבחורים הצעירים האלה יצאו סוף סוף מהכלא האירני, שאליו לא היו צריכים להיכנס מלכתחילה", אמרה קלינטון.

נתניהו מצדו דיבר בפגישה על הנושא הפלסטיני כי הוא מבין שהעימות ההסברתי המרכזי עדיין לפניו. "עשיתי משהו שאף ראש ממשלה לא עשה לפני", אמר נתניהו. "הקפאתי את הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים. חיכיתי תשעה חודשים ושבוע ולבסוף הפלסטינים באו וביקשו להמשיך את ההקפאה, כך שנראה לי שנהגנו בחכמה כשהגענו יחד עם ארצות הברית למסקנה שמה שצריך לעשות הוא לטפל בסוגיות האמיתיות ולהיכנס למשא ומתן על כל הסוגיות האלה על מנת להשכין שלום".

נתניהו ימשיך גם היום בפגישות עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ועם ראשי מדינות נוספים, בהם ראש המדינה החדשה דרום סודן.

למוד אכזבות באו"ם. אבו מאזן, ארכיון (צילום: AP)
אבו מאזן מיואש במהלך נאום אובמה | צילום: AP

מסתמן: ההצבעה באו"ם תידחה

ההתייצבות הכמעט מוחלטת לצד ישראל של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בנאומו באו"ם - גרמה כנראה לפלסטינים להרהר שוב בנכונות מהלכם המתוכנן ביום שישי - אז יבקשו ממועצת הביטחון הכרה חד-צדדית בעצמאותם.

הנאום, שבו הדגיש אובמה את התנגדותו החריפה לניסיון הפלסטיני לזכות בעצמאות, הצליח לעורר זעם רב בקרב ההנהגה הפלסטינית. אחד מחברי משלחת הרשות לאו"ם, חוסאם זומלוט, רמז כי בעקבות ההתפתחויות - ייתכן שיו"ר הרשות, אבו מאזן, יסתפק ביום שישי בהנחת הצעת ההחלטה במועצת הביטחון - אך לא ידרוש הצבעה מיידית עליה.

"אנו יודעים שמדובר בתהליך שיימשך לאורך זמן. איננו שבויים באשליה כלשהי לכך שהכל יהיה מיידי", אמר זומלוט - המשמש דובר המשלחת הפלסטינית. "ישנם ניסיונות כוחניים מאוד להשפיע על אופן ההצבעה, אבל אנו בטוחים שנצליח להשיג מספיק תמיכה".

מאוחר יותר אמר גם שר החוץ של צרפת, אלן ג'ופה, כי עד שהבקשה הפלסטינית תעלה לדיון באו"ם "יחלפו כמה שבועות, שאותם ניתן לנצל כדי להביא את הצדדים לשולחן הדיונים".

שר החוץ ליברמן במהלך הדיון באו"ם
שר החוץ ליברמן במהלך הדיון באו"ם | צילום:

ההצבעה תידחה בחודשים - והמו"מ יתחדש?

אם אכן תונח ההצעה על שולחן מועצת הביטחון וההצבעה על תוכנה תידחה, ייאפשר הדבר להגביר את המאמצים הדיפלומטים של ארצות הברית והאיחוד האירופי הן על ישראל והן על הפלסטינים לשוב אל שולחן המשא-ומתן ובכך להימנע מהמהלך החד-צדדי.

לא מדובר במקרה הראשון שבו נדחה מועד ההצבעה על הצעת החלטה שהובאה למועצת הביטחון של האו"ם. כך היה גם בהצבעה על ההכרה בעצמאותה של דרום סודן, אלא שאז חלפו שלושה ימים בלבד בין מועד הגשת הבקשה לבין ההצבעה עליה ואישורה.

במקרה הפלסטיני, ניתן יהיה לדחות את הדיון לא רק בכמה ימים, אלא גם בשבועות ספורים וייתכן שאף בחודשים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק