במלחמת חרבות ברזל נשים לוקחות חלק משמעותי יותר מאי פעם בחזית צה"ל. לפני כחודשיים הודיע צה"ל כי יאפשר לנשים להתמיין לתפקידי לחימה נוספים, ובהם לסיירת מטכ"ל, ובכך המשיך את מגמת פתיחת התפקידים בצבא לנשים. 90% מהתפקידים בצה"ל פתוחים היום לנשים, והמספר בעלייה מתמדת: בשנות ה-80 היו פתוחים לנשים 55% מהתפקידים בצה״ל, בשנת 1995 עמד שיעורם על כ-73%, בשנת 2012 86% מהיחידות בצה"ל היו פתוחות לפניהן, והיום כאמור פתוחים לפניהן 90% מהתפקידים.

אך גם היום, נשים עדיין לא יכולות לשרת בשורה ארוכה של תפקידי לוחמה – ביניהם בחטיבות החי"ר וברוב הסיירות ויחידות העילית. מבט השוואתי מראה שישראל מפגרת אחר מדינות מובילות במערב בשילוב נשים בתפקידי לוחמה - מדינות רבות פתחו בעשור האחרון את כל התפקידים לנשים, ובהן ארה"ב, אנגליה, צרפת ואוסטרליה.

נכון להיום, תפקידי הלוחמה הפתוחים לנשים, שאליהם יצטרפו בקרוב תפקידי לוחמה בסיירת מטכ"ל, בחי"ר ניוד ובשריון מתמרן, הם לוחמת חי"ר גבולות, לוחמת טנקים בגבולות, לוחמת הגנה אווירית, לוחמת חילוץ והצלה, לוחמת עוקץ, לוחמת מג"ב, לוחמת איסוף הקרבי, לוחמת תותחנים, לוחמת ימית, לוחמת ב-669, לוחמת ביהל"ם, טייסות, וחובלות.

התפקידים החדשים נפתחו לנשים בעקבות היענות רבה של מתגייסות לתפקידי לוחמה. בצה"ל מדווחים על עלייה של 180% בגיוס לוחמות בשמונה השנים האחרונות, ואלפי לוחמות משרתות היום בתפקידים שונים. בעוד ב-2014 רק 6% מהמאיישים את תפקידי הלחימה היו נשים, היום 18% ממערך הלחימה של צה"ל הן לוחמות. נשים הן למעלה מ-50% ממערך ההגנה האווירית, למעלה מ-60% ממערך פיקוד העורף, 66% ממערך הגנת הגבולות, כ-30% מהאיסוף הקרבי, וכ-37% ממג"ב.

"ביצענו צעדים משמעותיים קדימה", הסבירה ד"ר עידית שפרן גיטלמן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). אך לצד ההתקדמות, גיטלמן טוענת שיש להמשיך לפתוח את כל התפקידים בצה"ל: "מה שחשוב הוא לא אילו יחידות פתוחות, אלא שיש יחידות שסגורות לנשים רק בגלל המגדר. זה חוטא ללשון החוק ולהחלטת בג"ץ. אם יש נשים בסיירת מטכ"ל למה אין נשים בשאר הסיירות?"

היא מדגישה שהמגמה במערב היא לאפשר את שילובן של נשים בכל התפקידים: "היום הנטייה היא לעבור לפתיחה כללית של כלל היחידות – מיון לפי קריטריון מקצועי ולא לפי קריטריון מגדרי. אין סיבה לחשוב שמה שטוב להם הוא לא טוב לנו. בסופו של דבר גם צה"ל יעבור למיון מקצועי".

גם הציבור תומך בפתיחת יחידות הלוחמה לנשים. 70% מהישראלים בעד לאפשר לנשים להתמיין לכל היחידות הלוחמות, לעומת 18% מתנגדים בלבד, כך לפי סקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS.