מנתוני עמותת נט"ל (נפגעי טראומה על רקע לאומי) שמתפרסמים ב-N12 עולה שמאז פרוץ המלחמה חלה הידרדרות נפשית משמעותית בבריאותם הנפשית של הישראלים. מאז 7 באוקטובר חלה עלייה של מאות אחוזים במספר המטופלים ביחידה הקלינית של העמותה ועלייה של 150% במספר הפונים לקו הסיוע לעומת כל שנת 2022. בנוסף, לפי נתוני צה"ל במלחמה אובחנו יותר מ-10,000 חיילים כנפגעי דחק. "אנחנו פוגשים כמויות פונים לטיפול נפשי שלא היו מעולם. נתמודד עם זה בעשרות השנים הקרובות", אמרה מנכ"לית נט"ל אפרת שפרוט.

  • 2,500 ישראלים מטופלים ביחידה הקלינית של נט"ל, לעומת 300 בלבד לפני המלחמה - עלייה של 733%. בחצי השנה לפני המלחמה ניתנו במרכז הקליני של העמותה 4,200 שעות טיפול, ואילו אחרי המלחמה המספר זינק כמעט פי שלושה. כדי להתמודד עם הביקוש העצום לטיפול נפשי, שילשה העמותה את מספר המטפלים שלה.
  • כשליש מהמטופלים הם מילואימניקים, כשליש נוסף הם שורדי מסיבת הנובה, והיתר הם מפונים, נפגעי חרדה כללית ומשפחות החטופים. כמעט חצי מהמטופלים הם צעירים בני 30-20, וכרבע מהמטופלים הם בני 50-30.
  • "אנחנו רואים הרבה יותר אנשים שפונים וצורכים שירותים לבריאות הנפש. אנחנו פוגשים עוצמות קשות מאוד של טראומה ושל חרדה", מספרת שפרוט, ומדגישה שהמצב הנוכחי חריג גם לעומת אירועים קשים מהעבר: "זה יוצא דופן ביחס למלחמות ואירועי טרור קודמים. בעבר הנפגעים היו בעיקר לוחמים, ובמספרים הרבה יותר קטנים. עכשיו בנוסף לחיילים יש מפונים, חטופים והמון אזרחים שנפגעו".

  • בחצי שנה של מלחמה פנו לקו הסיוע של נט"ל 33 אלף ישראלים, לעומת 22 אלף בכל שנת 2022 - עלייה של 150%. 60% מהפונים לקו היו גברים, ו-40% נשים.
  • שפרוט מבהירה שגל הפניות לטיפול נפשי עוד רחוק ממיצוי: "יש אנשים שעוד ייקח להם זמן לפנות לסיוע נפשי. אנשים שקודם כול מתעסקים בהישרדות הפיזית, בשכול האישי או בלמצוא למשפחה שלהם מקום לחיות. אנחנו יודעים על אוכלוסיות שלמות במצב הישרדותי שיפנו אלינו רק בהמשך. רק בעתיד יהיה להם הכוחות להתחיל לעבד את מה שהם עברו".

  • לפי נתוני צה"ל, מאז פרוץ המלחמה 10,500 חיילים אובחנו כנפגעי דחק, כלומר נחשפו לאירוע עם פוטנציאל טראומטי ופיתחו תסמינים בעקבות זאת. בעזרת מערך בריאות הנפש הצה"לי, 82% מהם חזרו ללחימה לאחר מכן. כמו כן, בקו הסיוע הצה"לי התקבלו 3,800 שיחות. 
  • המצב הנפשי הקשה על ישראלים רבים לחזור לשגרת עבודה. ביחידת הליווי התעסוקתי לנפגעי טראומה של נט"ל, נרשמה עלייה של 40% במספר המטופלים מאז פרוץ המלחמה. בנוסף, מאז 7 באוקטובר חלה עלייה של אלפי אחוזים במספר החברות שפנו וקיבלו הכשרה על השפעות הטראומה ועל תפקוד ותעסוקה.
  • "אני רואה את הקושי הגדול בבריאות הנפש שהחברה הישראלית תצטרך להתמודד איתו עשרות שנים", מסכמת שפרוט. "מה שיכול לתת לאנשים את היכולת לצמוח מהטראומה הזאת זו תחושת משמעות ותיקון. אני חושבת שבנייה מחדש של החברה הישראלית תיתן כוחות להרבה מאוד אנשים".