ב-24 בפברואר 2022 פלשה רוסיה לאוקראינה, ועיניו של העולם כולו התמקדו בשובה של המלחמה לאירופה. שנתיים של מלחמה חלפו מאז, והיום רוסיה שולטת על כ-18% משטח אוקראינה - במחיר כבד של כחצי מיליון חיילים הרוגים ופצועים. בחודשים האחרונים הרוסים נהנים ממונטום חיובי מסוים עם כיבושן של שתי עיירות, אך הם רחוקים מאוד מהמטרות שהציבו לעצמם בתחילת הדרך - וסוף המלחמה עדיין לא נראה באופק.

אם בתחילת הדרך ציפו הרוסים לכבוש את אוקראינה תוך זמן קצר ועם התנגדות מינימלית, 24 חודשים אחרי הפלישה לאוקראינה ברור שציפיותיהם התבדו. הם אמנם הצליחו לכבוש בשנתיים האחרונות כ-11% משטח אוקראינה, וביחד עם הכיבוש של קרים וחלקים אחרים במדינה ב-2014 הם מחזיקים בכ-18% ממנה, אבל הם עדיין רחוקים מלהשתלט על מוקדי השלטון בקייב ולהכריע את המדינה. 

"פורמלית היעדים של רוסיה הם עדיין אותם יעדים של תחילת המלחמה - החלפת השלטון האוקראיני בכוח והצבת שלטון פרו-רוסי, ופירוז אוקראינה. היעדים נשארו אבל אין להם קבלות בשטח, מה שיש זה רק הישגים טקטיים", מסביר ד"ר שמואל ברנאי מפורום אירופה באוניברסיטה העברית. ארקדי מיל-מן, ראש תוכנית רוסיה ב-INSS ולשעבר שגריר ישראל ברוסיה, מסכים: "אחרי שנתיים של לחימה קשה - הרוסים לא השיגו את המטרות המרכזיות שלהם".

בשנה האחרונה נרשם קיפאון יחסי בחזית, שנפרסת על פני כ-1,300 קילומטרים. האוקראינים תלו תקוות גדולות בהתקפת הנגד שלהם, שנפתחה בקיץ. הצבא האוקראיני אמנם הצליחו לכבוש חזרה כ-350 קילומטר מרובע, אך לא הצליח לעמוד בציפיות. "האוקראינים הכינו את הצבא, אבל הציוד שלהם לא היה מספיק. הם נתקלו בחיל האוויר הרוסי, בשדות מוקשים ובמכשולים אחרים. זה נכשל במידה רבה בגלל חוסרים ביכולת טכנולוגית וביכולת גיוס משאבים", טוען ברנאי.

הקושי של מתקפת הנגד האוקראינית להגיע להישגים ממשיים, גרמו לרמטכ"ל האוקראיני להודות שהמלחמה נמצאת ב"קיפאון". על רקע הכישלון של התקפת הנגד ומתיחות אישית בין השניים, נשיא אוקראינה זלנסקי אף פיטר את הרמטכ"ל האוקראיני ואלרי זאלוז'ני - הטלטלה הגדולה ביותר שידעה אוקראינה מאז פרוץ המלחמה. 

בחודשים האחרונים אף נרשם מומנטום מסוים לצד הרוסי. לפני כחודשיים כבשו הרוסים את העיר מרינקה שבמזרח המדינה, ובתחילת השבוע נפלה לידיהם גם העיר אבדיבקה שבמחוז דונייצק. למרות זאת, לא נראה שהרוסים בדרך לפריצת דרך. "להגיד שהניצחונות הרוסיים הם גדולים זה מוגזם, אבל אם עושים זום אאוט - רואים מומנטום מוגבל של הרוסים", מסביר מיל-מן.

ברנאי מוסיף: "אנחנו במגמה של התקדמות רוסית מסוימת. כל עוד האוקאינים מאבדים פה גבעה, שם גבעה, פה כפר, ושם עיירה, זה לא משמעותי אסטרטגית. אבל אם ההישגים הטקטיים של הרוסים ימשיכו להצטבר - זה יכול מאוד לכאוב לאוקראינה".

מתקפת הנגד של צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
לוחמים אוקראינים במהלך מתקפת הנגד | צילום: רויטרס

הריסות העיר מרינקה במחוז דונייצק, אוקראינה
הריסות העיר מרינקה שנכבשה על ידי הרוסים

מחירה הכבד של המלחמה

24 חודשי המלחמה גבו מחיר עצום משתי המדינות, ובשדה הקרב נהרגו או נפצעו בצורה משמעותית כחצי מיליון חיילים בשנתיים האחרונות. לפי הערכת המודיעין האמריקני, הרוסים ספגו אבידות כבדות יותר, ואיבדו כ-315 אלף חיילים שנפצעו או נהרגו. לפי הערכת הניו יורק טיימס באוגוסט, כ-120 אלף חיילים רוסים נהרגו וכ-175 אלף נפצעו. לפי אותה ההערכה, בצד האוקראיני נהרגו כ-70 אלף חיילים ונפצעו 120-100 אלף. 

"במהלך השנתיים האחרונות הגרעין של הצבא הרוסי חוסל", טוען מיל-מן. "המספרים של האבידות הם אדירים, ולא נראה שהמלחמה מגיעה אל סופה". גם מבחינה חומרית ספגו הרוסים אבידות קשות. לפי ההערכות הם איבדו כשליש מהצי שלהם בים השחור, וכמעט את כל הטנקים שהיו ברשותם בתחילת המלחמה.

גם העורף האוקראיני שילם מחיר נורא בעקבות המלחמה. יותר מ-11 מיליון אוקראינים נעקרו מבתיהם, כ-10,000 אזרחים אוקראינים נהרגו ו-17 מיליון נזקקים לסיוע הומניטרי דחוף. "בציבור האוקראיני יש עייפות מהמערכה. המלחמה הגיעה לכל בית, לכל משפחה. יש הרוגים, פצועים ופליטים, לצד בעיות כלכליות", מספר ברנאי.

הסיוע הבין-לאומי: "נקודת התורפה של אוקראינה"

מאז פרוץ המלחמה אוקראינה סובלת מנחיתות מספרית, כלכלית וטכנולוגית אל מול הכוחות הרוסיים. הכוחות האוקראינים הצליחו להדוף את הפלישה הרבה בזכות הסיוע שקיבלו מהמערב - על סך כ-160 מיליארד יורו. היכולת של אוקראינה להחזיק מעמד אל מול הצבא הרוסי תלויה בהמשך קבלת הסיוע הזה, ובקייב לוטשים עיניים לוושינגטון, שם מתעכבת חבילת סיוע בסך 60 מיליארד דולר, שקריטית עבור האוקראינים.

מיל-מן מסביר שהלחימה האוקראינית מבוססת על הסיוע המערבי, ושבלעדיו אין להם יכולת להדוף את הרוסים: "אם אוקראינה לא תקבל את הנשק החדשני מהמערב - היא בבעיה. היא תלויה בסיוע המערבי, וזו נקודת התורפה שלה. אם זה לא ייפתר לאוקראינים יהיה מאוד קשה לשמור על המדינה שלהם".

ברנאי מוסיף שהעיכוב בסיוע המערבי לאוקראינה הוא חלק מהסיבות למומנטום הרוסי הנוכחי: "את התוצאות של העיכוב בסיוע רואים בשטח - את מה שהחיילים האוקראינים שיחררו בדם יקר - הם עכשיו מאבדים. אוקראינה עדיין מוכנה להילחם ולהקריב, אבל הם לא יכולים להילחם בידיים ריקות מול הטנקים הרוסים. הם צריכים נשק מתקדם בשביל להחזיק מעמד".

טנק רוסי שרוף סמוך לצ'רניהיב (צילום: טלגרם)
טנק רוסי שרוף | צילום: טלגרם

מתקפת טילים וכטב"מים של רוסיה בקייב, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים וכטב"מים רוסית בקייב | צילום: רויטרס

"אין סוף באופק"

גם אחרי שנתיים של מלחמה, אין אופק לסיום המלחמה באוקראינה. לפי ההערכות לרוסים יש יכולת כלכלית וצבאית להמשיך את המלחמה בשנים הקרובות, ולא נראה שבכוונתם לוותר על המטרות שהציבו בתחילת הדרך: "רוסיה יכולה להמשיך את המלחמה הזו בתנאים מסוימים עוד שנים ארוכות. במצב הנוכחי אין סוף באופק. פוטין תלה את גורלו ואת המורשת שלו במלחמה הזו", אומר ברנאי.

מיל-מן מסכם: "אין לפוטין אסטרטגיית יציאה, ולכן הוא מנהל מלחמת התשה בתקווה שאוקראינה תישבר ושהסיוע הצבאי ייפסק. נראה שהרוסים רוצים להמשיך עד הסוף, עד השגת המטרות שלהם. קשה להגיד עוד כמה זמן זה יימשך".

מלחמת רוסיה אוקראינה: פוטין על רקע טנק רוסי הרוס (צילום: רויטרס)
פוטין לא מתכנן לעצור, "קשר את גורלו במלחמה" | צילום: רויטרס