בצל המלחמה בעזה, מאז תחילת שנת 2024 שיעור הרצח בחברה הערבית ממשיך לנסוק. 5 אזרחים ערבים נרצחו אתמול (שבת) ברחבי הארץ, והביאו את מספר הנרצחים מאז תחילת השנה ל-37 - עלייה של 28% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, שהייתה שנת שיא בפשיעה בחברה הערבית, כך לפי נתוני עמותת יוזמות אברהם. לפי הנתונים, נראה שהמגמה המדאיגה ממשיכה ביתר שאת גם השנה. הערב נרצח ביריות גבר כבן 60, חבר מועצה לשעבר בבאקה אל-גרבייה - מותו נקבע במקום בידי צוות מד"א.

"חזרנו לקצב של רצח אחד ביום, שזה הקצב שהיינו בו בחודשי השיא של לפני המלחמה", מסביר אסטבן קלור, חוק בכיר ב-INSS ופרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית. "אני מעריך שהעלייה בכמויות הנשק ברחובות לצד קיצוץ התקציבים לטיפול בפשיעה יביא לעלייה נוספת של רצח ואלימות בחברה הערבית ב-2024, אך יש לציין את סיום הבחירות המקומיות כגורם ממתן".

שנת 2023 הייתה השנה המדממת ביותר מאז קום המדינה מבחינת פשיעה ואלימות בחברה הערבית. במהלך השנה נרצחו 244 אזרחים ערבים, יותר מפי 2 מבשנת 2022. לאחר פרוץ המלחמה, בשלושת החודשים האחרונים של השנה, נרשמה ירידה חדה של כ-50% במספר הנרצחים החודשי, והסבר אפשרי לכך הוא שעם פרוץ המלחמה עיבתה המשטרה את פריסת הכוחות ביישובים הערבים. אך נראה שמאז שוב חלה עלייה במספר מעשי הרצח.

 

קלור מסביר את הסיבות לזינוק החריג במעשי הרצח: "ראשית, ראינו עלייה במעשי הרצח כתוצאה מעלייה בכמות ההלוואות שנלקחו בשוק האפור בתקופת הקורונה. שנית, ראינו מאבקי כוח על שטחים בין חמולות וארגוני פשע, במיוחד המאבק בנצרת שגרם להרבה יותר מעשי רצח מעבר למה שראינו בשנים קודמות. שלישית, גם למאבקים עברייניים לקראת הבחירות המקומיות היו השפעה".

ארגון יוזמות אברהם, שאוסף את הנתונים על פשיעה במגזר הערבי, הזהירו מפני החמרה במצב בהעדר טיפול ממשלתי: "סוף השבוע המדמם העניק לנו עוד תזכורת כאובה לרמות האלימות והפשיעה המשתוללות בחברה הערבית – וזה רק הולך ומחמיר, בהעדר מענה מצד המדינה.

"הנתון המזעזע של 37 קורבנות תוך פחות מחודשיים וחצי (לעומת 29 בתקופה המקבילה אשתקד) צריך להרעיד את אמות הספים. בקצב הזה עלול להישבר השנה שיא היסטורי נוסף, לאחר ששנת 2023 הסתיימה עם מספר בלתי נתפס של 244 קורבנות בחברה הערבית".

רק 10% מתיקי הרצח מפוענחים

לפי דוח עמותת יוזמות אברהם לשנת 2023, 23 מתוך 219 מעשי הרצח פוענחו על ידי המשטרה - 10.5% בלבד. מדובר בירידה נוספת אל מול המספרים הנמוכים ממילא של השנים הקודמות, כאשר בשנת 2022 פוענחו 21% מהתיקים וב-2020 פוענחו 19% מהתיקים.

"אחוז ההצלחה בפיענוח מעשי רצח של ארגוני פשיעה הוא מאוד מאוד נמוך", אומר קלור. "אין למשטרה היתר להשתמש בכלים הטכנולוגיים, אין לה חדירה לארוגני הפשיעה ואין לה מספיק כוח אדם - פשוט אין לה יכולת לפענח יותר מקרים". 

יותר משני שלישים ממעשי הרצח התבצעו על רקע סכסוך עברייני או משפחתי, ו-8% התבצעו על רקע קטטה או אלימות ספונטנית. ברוב מוחלט של המקרים, 88%, הרצח בוצע באמצעות נשק חם. 

רוב הקורבנות, כ-42%, הם מאזור הגליל, ו-28% מאזור המשולש. 14% מהקורבנות הם מהערים המעורבות, 5% ממזרח ירושלים ו-11% מאזור הנגב. בנצרת ובלוד נרצחו 17 אזרחים ערבים, יותר מבכל הערים האחרות. ברמלה נרצחו 10 אזרחים, בחיפה 9, וברהט נרצחו 12 אזרחים ערבים. 

זירה בעקבות רצח תושב ירכא (צילום: דוברות המשטרה)
זירת רצח בירכא | צילום: דוברות המשטרה

ביוזמות אברהם תקפו את השר לביטחון לאומי בן גביר והטילו על כתפיו את האחריות לכישלון בטיפול בפשיעה בחברה הערבית: "אנו דורשים שהשר בן גביר יודח מיד מתפקידו. לא זו בלבד שאין לו כישורים, יכולת או רצון לטפל בנושא, הוא עסוק בחרחור ריב ומדון בין יהודים לערבים. בנוסף, על הממשלה לבטל מיידית את הקיצוץ המתוכנן בתקציבי המאבק באלימות ופשיעה ולהחזיר לפעילות את הפעולה המשולבת בין כלל הרשויות למאבק מתואם באלימות".

מלשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נמסר בתגובה: "מהרגע הראשון שהשר בן גביר נכנס לתפקיד השר לביטחון לאומי ארגון יוזמות אברהם תקף את המדיניות של השר בן גביר, מדובר בארגון שמאל קיצוני. מה שחשוב זה העשייה בשטח של השר בן גביר, כולם יודעים כיצד קיבל לידיו השר בן גביר את המשטרה, כאשר היה גל נטישה של שוטרים, הגיוסים לארגון היו בשפל, והמשכורות של השוטרים ירדו. בשנה האחרונה השר בן גביר הצליח להצמיח את המשטרה, הוסיף 5,000 תקנים חדשים, עלייה משמעותית במשכורות, ושינויי מדיניות של משטרת ישראל.

"אכן, יש מה לשפר בנושא הפשיעה במגזר הערבי, אבל השר בן גביר התחיל לעשות טיפול שורש בכל הקשור לנושא - כאשר עושים טיפול שורש זה כואב, אך לאט לאט זה יקרה".