יום האישה 2023: במשך שנים נתוני ההשמעות של נשים בתחנות הרדיו היו עגומים והצביעו על פערים משמעותיים בין זמרות לזמרים. היום (רביעי), יום האישה, כאן ב-N12, יחד עם חברת Media Forest (מדיה פורסט) אנחנו מפרסמים נתונים שמצביעים על שינוי מגמה משמח. בחמש השנים האחרונות נרשמה הכפלה במספר ההשמעות של זמרות ישראליות ברדיו האזורי והארצי.

עוד עולה מהנתונים, שנבדקו מ-1 במרץ 2018 ועד ל-28 בפברואר 2023 כי בשנים הללו מספר הזמרות בטופ 50 האומנים המושמעים ביותר גדל מ-9 ל-11. מספר השירים בביצוע זמרות בטופ 20 השירים המושמעים ביותר בשנה גדל פי חמישה. בין הזמרות הכי מושמעות בשנים שנבדקו נמצאות שרית חדד, עדן בן זקן, נועה קירל, זהבה בן, מרגלית צנעני, חוה אלברשטיין, ריטה, מירי מסיקה, נסרין קדרי, דיקלה וגלי עטרי.

אידית אבשלומי, עורכת המוזיקה הראשית של Eco99 מסבירה כי לפחות בתחנת הרדיו שבה היא עובדת, יש אג'נדה ברורה לקידום נשים בתעשייה. "יש הנחייה במחלקת המוזיקה לערוך בכל שעה לפחות 40% נשים. 90% מהמחלקה שלנו מורכבת מנשים, כך שלפעמים זה מגיע בצורה טבעית ל-80% זמרות בשעה אחת".

עידו פורת, עורך מוזיקה ומגיש בגלגלצ מוסיף: "התעשייה בארץ הסתנכרנה עם תעשיית המוזיקה בחו"ל שבה הפופ שולט, ופופ הוא ז'אנר שבאופן מסורתי נשלט על ידי נשים. את ההשפעה של זה אנחנו רואים בשמות החדשים שבולטים כמו נועה קירל, אודיה, אגם בוחבוט, אנה זק, נונו, יסמין מועלם ונגה ארז. ראינו את הנתונים האלה כבר במצעד הישראלי השנתי של גלגלצ לפני כמה חודשים - שם היו שמונה שירים בהשתתפות נשים בעשיריה הפותחת".

ואידית מסכימה. "גם הפופ בארץ ברמה עולמית וכבש את תחנות הרדיו ואת הקהל, מה שהביא לעולמנו הרבה מאוד נשים שמביאות איתן פרסונות מוזיקליות חזקות ומוזיקה מצוינת שעומדת בפני עצמה. לא רק בגלל שהן נשים הן מצליחות. הן מצליחות כי הן עושות את מה שהן עושות בצורה מעולה ומקצועית. הדבר אוטומטית משליך על המוזיקה ברדיו". במצעד השנתי של Eco99 שינו את הכללים והפכו אותו לישראלי-לועזי ביחד. "בקטגוריית אומנית השנה, קהל המאזינים בחר את נונו. היא ניצחה את ביונסה, טיילור סוויפט ועוד. ריגש אותנו לראות שהקהל באמת אוהב את מה שקורה בארץ בשנים האחרונות".

View this post on Instagram

A post shared by glglz גלגלצ (@glglz)

האם הדרך לשוויון עוד ארוכה? לדעת אידית לא. "בשנים האחרונות אנחנו מתחילות לראות שינוי. הרבה נשים לומדות הפקה מוזיקלית, טכנאות ואנחנו רואים יותר נגניות על הבמה. אני חושבת שנערות וילדות שגדלות היום, מגיעות לעולם שבו הן נחשפות להרבה יותר נשים יוצרות מה שהופך את זה לטבעי יותר עבורן". 

"יש עוד דרך לעבור", פורת מוסיף. "עדיין אין שוויון בכמות השירים שמגיעים לרדיו, יש יותר גברים מנשים, וכמובן שמאחורי הקלעים עדיין מדובר בתעשייה גברית. חשוב להגיד שהנתונים כן משמחים ומעודדים. אנחנו בגלגלצ מנסים לשפר את המצב כחלק מהאג'נדה שלנו; אם זה בניסיון מכוון להשמיע יותר מוזיקה נשית מבעבר, אם זה בהזמנה של נשים רבות לאירוחים בתחנה".