רוב מדינות העולם נמצאות בשיעור גידול טבעי שלילי, והאנושות עומדת בפני משבר אוכלוסין חמור הנובע משיעורי פריון נמוכים, כך לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי לאנסט. לפי המחקר, המגמה המדאיגה של ירידה חדה בשיעור הפריון בעולם, בעיקר במדינות המערב ובמדינות מזרח אסיה, צפויה להימשך ביתר שאת בשנים הבאות - האוכלוסייה של 75% ממדינות העולם צפויה להיות במגמת ירידה ב-2050, ושל 97% מהמדינות ב-2100. "ההשלכות של זה יהיו קשות", מזהיר פרופ' מנואל טרכטנברג, כלכלן וראש המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב.

 משבר האוכלוסייה 

  • התרסקות עולמית של שיעור הפריון: שיעור הפריון (מספר הילדים שאישה צפויה ללדת) צנח בכל מדינות העולם מ-1950 ועד 2021. שיעור הפריון העולמי ירד ב-75 השנים האחרונות מ-4.84 ילדים לאישה ל-2.32 ילדים לאישה - צניחה של 52%.

  • לפי תחזיות המבוססות על נתוני האו"ם, שיעור גידול אוכלוסיית העולם צפוי להמשיך לדעוך במשך העשורים הקרובים, וב-2087 צפויה כלל אוכלוסיית העולם להתחיל להצטמק. מבחינת שיעור פריון, המחקר חוזה ששיעור הפריון העולמי יגיע ל-1.83 ב-2050 ול-1.59 ב-2100 - הרבה מתחת לשיעור הנחוץ לתחלף את האוכלוסייה, שעומד על 2.1.

  • המדינות עם שיעור הילודה הנמוך ביותר בעולם, שצפויות להיפגע בצורה החמורה ביותר, הן קוריאה הדרומית, פוארטו ריקו, אנדורה, טייוואן, אוקראינה וסרביה. עם זאת, לפי המחקר המשבר צפוי להשפיע כמעט על כל מדינות העולם.

    תינוק בנדנדה, אילוסטרציה (צילום: getty images)
    שיעור הפריון נמוך במיוחד באירופה ובמזרח אסיה, אילוסטרציה | צילום: getty images
  • מנגד, האזור עם שיעור הפריון הגבוה ביותר הוא אפריקה, ובייחוד המדינות שמדרום לסהרה. באזור הזה 44 מתוך 46 מדינות עומדות על שיעור פריון של מעל 2.1, וב-2100 רוב הלידות בעולם צפויות להתרחש ביבשת.

  • שיעור הפריון עומד על יותר מ-2.1, שיעור התחלופה הדמוגרפי (מספר הילדים הנחוצים כדי לשמר את האוכלוסייה) של מדינות מתפתחות, ב-46% מהמדינות. ב-2050 המספר הזה צפי לצנוח ל-25%, וב-2100 ל-3% בלבד.

ההשלכות

  • היעדר תחלוף אוכלוסייה מעמיד בסכנה צמיחה כלכלית ואת יכולתם של שירותים חברתיים לתמוך באוכלוסייה. בעקבות הירידה בשיעור הפריון, הכלכלות החזקות בעולם יהיו חייבות להסתמך על הגירה אם ברצונן יהיה לשמור על כוחן הכלכלי. 
  • "אם כל הפרמטרים האחרים יישארו קבועים, ירידת שיעור הפריון תוביל לירידה ברמת החיים. ההשלכות של ירידה בשיעור הפריון רחבות מאוד, בעיקר על שוק העבודה - ושוק העבודה הוא הבסיס לכל מבנה המיסים והשירותים שמדינות מספקות לאזרחים", מסביר פרופסור אלכס וינרב, מנהל המחקר וראש תחום הדמוגרפיה במרכז טאוב. פרופסור טרכטנברג מוסיף: "בעקבות הירידה בשיעור הפריון, שיעור התלות גדל - וזה אומר שזה מטיל עול כבד יותר על האוכלוסייה העובדת. בסוף מישהו צריך לכלכל את האוכלוסיות הלא עובדות".

אישה בהריון, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
מגמה מדאיגה: פחות ופחות לידות ברחבי העולם, אילוסטרציה | צילום: 123rf

  • וינרב מסביר שהצורך בידיים עובדות צפוי להוביל למציאות חדשה מבחינת הגירה: "המצב יגביר את הדרישה למהגרים. נראה תחרות בין המדינות המערביות העשירות על ההיצע של עובדים מוכשרים ממדינות חלשות או מתפתחות. מדינות יצטרכו מיליוני מהגרים כדי למלא את החלל שיווצר בשוק העבודה".

שיעור הפריון בישראל - הגבוה במדינות ה-OECD

אף שגם בישראל חלה ירידה משמעותית בשיעור הפריון ב-70 השנים האחרונות, שיעור הפריון בארץ הוא הגבוה ביותר במערב בפער ניכר - ועומד על 2.89 ילדים לאישה, 90% יותר מהממוצע ב–OCED. לפי התחזית שמוצגת במחקר, שיעור הפריון בישראל צפוי לרדת, אך היא צפויה להיות אחת מהמדינות בעלות שיעור הפריון הגובה ביותר בעולם ב-2100, ואוכלוסיית ישראל צפויה להמשיך לגדול בעתיד הנראה לעין. 

  • ישראל היא המדינה שבה שיעור הילודה הגבוה ביותר במערב - 64% יותר מהשנייה אחריה ו-90% יותר מהממוצע ב-OECD.
  • מאז 1955 נרשמה בישראל ירידה עקבית בשיעור הפריון, מ-4 ילדים לאישה ועד ל-2.89 ב-2022.
  • לפי המחקר, מגמת הירידה צפויה להימשך, ושיעור הפריון בישראל צפוי להגיע ל-2.09 ב-2100 - מה שיהפוך את ישראל למדינה עם שיעור הפריון ה-7 בגובהו בעולם. 
  • "אנחנו נמצאים מהצד השני של המתרס - של ילודת יתר ולא חסר. כולם חושבים על מספר הילדים הגבוה של החרדים, אבל התופעה היוצאת דופן היא שבאוכלוסייה היהודית הלא חרדית אנחנו ראינו עלייה בילודה - הפוך ממה שקורה בעולם", מסביר טרכטנברג.

 

אמא ועגלת תינוק, אילוסטרציה (צילום: getty images)
"ישראל במצב ייחודי", אילוסטרציה | צילום: getty images

  • וינרב טוען שהמגמות הדמוגרפיות בישראל מהוות יתרון משמעותי ביחס לעולם: "ישראל ייחודית מאוד, היא עם שיעור הפריון הגבוה במערב. גם אם רואים ירידה ב-5 השנים האחרונות בכל המגזרים, אנחנו עדיין עם כמעט 3 ילדים לאישה. יש לנו אוכלוסייה גדלה וגם עלייה בהשכלה. זה ממקם את ישראל במקום מצוין וייחודי לעומת מדינות אחרות. נהיה במקום טוב מבחינת ההיצע של עובדים מוכשרים, האתגר שלנו יהיה לשמור אותם כאן".
  • טרכטנברג מסביר שישראל אומנם תושפע מהשינויים בכלכלה העולמית שתגרום מהצניחה בשיעור הילודה, אך הוא מסכים עם וינרב שהדמוגרפיה המשתנה טומנת בחובה גם פוטנציאל: "המשבר הזה צפוי להשפיע על שיעור הצמיחה הכלכלית בעולם, וזה ישפיע גם עלינו. אבל זה יכול גם ליצור הזדמנויות מבחינתנו - אם היזמות והחדשנות תמשיך לצמוח כי הדמוגרפיה לטובתנו, זה יכול להיות יתרון לישראל".