יד עם כפפת סיליקון אוחזת במזרק (צילום: Alexander Sysolyatin, Shutterstock)
פיתוח החיסון נגד סרטן צוואר הרחם | צילום: Alexander Sysolyatin, Shutterstock
במסגרת פרויקט "סיכום העשור" של חדשות 2 באינטרנט, אנו מציגים בפניכם בכל יום במהלך כל החודש את האירועים המרכזיים והבולטים בעשר השנים האחרונות. והפעם: מצעד החידושים וההמצאות ששינו את חיינו מתחילת שנת 2000 ועד סוף שנת 2009.

למקום הראשון נבחר "פרויקט גנום האדם", שהחל בשנת 1990 ומטרתו הייתה לקבוע את רצף הבסיסים המרכיבים את הקוד הגנטי של בני האדם ולזהות בהם אתרים פונקציונליים כמו גנים. הפרויקט, שתקציבו היה שלושה מיליארד דולר, הושלם סופית ב-22 במאי 2006 ותוצריו משמשים בין השאר כבסיס לחקירת התפקוד של הגנים והחלבונים שנוצרים מהם, איתור גנים הקשורים למחלות, מחקרי גנטיקה של אוכלוסיות וחקירת ההתפתחות האבולוציונית.

את המקום השני שלנו, סביר להניח כולכם מכירים: הפייסבוק. הרשת החברתית עלתה לאוויר בשנת 2004, כדי לשמש את הסטודנטים באוניברסיטת הרווארד היוקרתית, ושנתיים לאחר מכן הפכה לפתוחה לכל המשתמשים. מי שהרוויח לא מעט מההמצאה הוא מארק צוקרברג, הסטודנט המייסד שהפך במהרה למיליארדר הצעיר בעולם. תוך זמן קצר האתר השתלט על כולנו, ובתחילת דצמבר דיווחו מנהלי האתר על יותר מ-350 מיליון משתמשים פעילים ברחבי העולם.

חיסון מציל חיים לנשים

דיסק און קי (צילום: רויטרס)
דיסק און קי, הפיתוח הישראלי | צילום: רויטרס
במקום השלישי התברג החיסון הראשון נגד סרטן צוואר הרחם, "גרדסיל", אותו אישר לשימור מנהל המזון והתרופות האמריקני ביוני 2006.

בכל שנה מתגלים כחצי מיליון מקרים חדשים של סוג הסרטן והוא השני בשכיחותו בקרב נשים ומהווה גורם תמותה שלישי מבין מחלות הסרטן. החיסון התקדימי מיועד למניעת סרטן ויבלות בצוואר הרחם לנשים בגילים 9 עד 26 ויעיל למשך ארבע שנים וחצי בטיפול בנגעים טרום-סרטניים האחראיים ל-80% ממקרי סרטן צוואר הרחם.

בפברואר 2005 שלושה עובדי חברת פיי-פל, עסק מסחר אלקטרוני המאפשר העברת כספים ותשלום דרך האינטרנט, הקימו את אתר שיתוף הקבצים הגדול והמהיר בעולם, YouTube. בנובמבר נמצא משקיע ובדצמבר 2005 האתר עלה לאוויר. לאחר פחות משנה נקנה יו-טיוב על ידי גוגל באחת מעסקאות הענק ברשת תמורת חילופי מניות בסך 1.65 מיליארד דולר. עסקה שזכתה במקום הרביעי במצעד.

הקשר הישראלי

ביולי 2000 הושתל בישראל, ולראשונה בעולם, לב מלאכותי, כתחליף קבוע ללב אמיתי. פריצת הדרך זוכה במקום החמישי, כאשר החידוש מצוי בכך שלהבדיל מלב מלאכותי שהושתל עד לאחרונה, המוגבל בזמן, ואינו מהווה תחליף קבוע ללב, מדובר בלב מלאכותי קבוע.

במקום השישי דורגה רשת האינטרנט האלחוטי. היום זו כבר לא בעיה לגלוש באינטרנט מהמטבח, מהספה בסלון ואפשר אפילו לעשות זאת תוך הסתובבות עם הנייד בין חדר לחדר.

כמעט בכל בית בימינו מותקנת רשת אלחוטית. המחירים ירדו, ההתקנה פשוטה, והנוחות משתלמת. אולם הדבר המופלא הזה קיים רק משנת 2004, אז הבינו כי עידן המחשבים הניידים והעובדה כי בבית יש כבר יותר ממחשב אחד, מצריכים פתרון לבעיית הגלישה שנעשתה רק באופן נייד ומחויט.

ג'י פי אס (צילום: רויטרס)
לא הולכים לאיבוד. GPS | צילום: רויטרס
במקום השביעי זכה פיתוח טכנולוגי נוסף כחול-לבן: ה"דיסק און-קי". בשנת 2000 הוא פותח על ידי החברה הישראלית "אם-סיסטמס", ושש שנים לאחר מכן נקנה על ידי חברת "סנדיסק" תמורת 1.5 מיליארד דולר. האביזר הפך שימושי ופופולרי בכל העולם, עד כדי הפיכתו למוצר אופנתי המגיע בשלל עיצובים.

ניידות מתקדמת

במקום השמיני זכו הטלפונים הניידים שנמצאים בשימוש מסחרי נפוץ קצת למעלה מעשור, אולם ההתפתחויות של המכשיר הן בין המהירות והתכופות ביותר אי פעם. אם פעם החזקנו טלפון ענק שכל שימושו הסתכם בהוצאת וקבלת שיחות, היום השוק מלא במכשירי דור 3.5 הכוללים מצלמה, צפייה בתכני טלוויזיה ואינטרנט, ארגוניות, GPS ועוד.

מן מועט לאחר מכן, בשנת 2007 חברת אפל הכריזה על השקת מכשיר האייפון המתקדם, המופעל באמצעות מסך מגע ונחשב לאחת ההמצאות המוצלחות בתחום התקשורת. אצלנו הוא הגיע למקום העשירי.

מגביר את הסיכוי לנסות להתאבד? (öéìåí: the sun)
לא צריכים להתאפק | öéìåí: the sun
את המקום התשיעי לא שכחנו. בעבר מערכת הניווט הלוויינית הייתה בשימוש גורמים צבאיים בלבד, כאשר משרד ההגנה האמריקני גם מנע שימוש אזרחי בניווט מדויק על ידי הצפנת האותות הדרושים לכך, אולם ב-1 במאי 2000 הודיע נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, שהדיוק הסלקטיבי יבוטל כך שכל משתמשי המערכת יזכו לדיוק הגבוה יותר. בכך נפתח השימוש האזרחי במכשירי ה-GPS האישיים - דבר שהעניק לגאדג'ט את המקום התשיעי שלנו.

גם חתולים הולכים לשירותים

במקום ה-11 זכו הפיתוחים הטכנולוגיים שיצרו מרחב נוסף בבית, מסכי הטלויזיה והמחשב השטוחים. אם פעם היינו צורכים מידע ובידור מתוך קופסאות ענק, היום הן מזכירות בעיקר תמונות. הפיתוח המשמעותי מאפשר לנו לראות את אותם הדברים שראינו פעם, רק גדול יותר, חד יותר. המחירים נשארו סבירים.

התחממות כדור הארץ והעובדה כי מאגרי הנפט בעולם הולכים ונגמרים, הולידו לפני זמן רב את רעיון ייצור המכוניות הידידותיות לסביבה. בשנים האחרונות פותחו מגוון דגמי מכוניות שכבר נמצאות בשוק: בשנת 2003 הכריז הנשיא בוש על מהפכת האנרגיה הבאה - מכוניות מונעות במימן. היום כבר קיימות מכוניות היברידיות, מכוניות סולאריות, חשמליות ועוד ועוד, שזוכות במצעד במקום ה-12.

ולסיום, במקום ה-13, בית שימוש לחתולים. בתחילת 2009 הושק הקטג'יני, בית שימוש אקולוגי לחתולים של חברת פטנוביישנס הישראלית, והיחיד שנשטף ומזרים את הצרכים לביוב באופן אוטומטי. קבוצת יזמים ישראליים מרקע ביטחוני היא זו שפיתחה את הרעיון, שזוכה להצלחה עולמית.

רגע לפני שהעשור מסתיים, בואו לבחור את אישיות העשור שלכם!! הצביעו בסקר המפורסם בדף האוהדים של חדשות 2 בפייסבוק.