בתקופה בה רובנו סובלים מתחושות של קדרות, פחד, דאגה מתמשכת וחוסר אונים, קיימת התעניינות גוברת וטבעית בהשפעה הטיפולית של קנאביס על חרדות. מצד אחד הקנאביס משמש מיליונים ברחבי העולם כאמצעי נפוץ להרגעה והפחתת מתח. מצד שני, חרדה נחשבת לאחת מתופעות הלוואי המוכרות של הצמח - שאף עשוי במקרים מסוימים דווקא להוות טריגר לחרדה, פאניקה ואפילו פרנויה ופסיכוזה במקרים קיצוניים. מה מכל זה נכון?

קנאביס הוא צמח מורכב שמשפיע כמעט על כל קשר עצבי במוח ויוצר אפקט שונה על אנשים שונים .מומחים טוענים שסוג הקנאביס, הכמות שנלקחת ממנו ואופן השימוש בו (עישון, אידוי או אכילה) קובעים כיצד הוא משפיע על הגוף.

ל-THC, החומר האחראי על ה"היי" בקנאביס, יש נטייה "להגביר את הווליום" לתחושה קיימת – זו אגב גם הסיבה שאוכל טעים לנו יותר ומוזיקה נשמעת טוב יותר כשאנחנו ב"היי". מינונים גבוהים של THC נחשבים דווקא למגבירי חרדה, במיוחד עבור אנשים שאינם עושים שימוש קבוע בצמח ואינם מכירים את השפעתו.

ממצאים ממחקרים קליניים אף הראו ש- THC יכול להשפיע לרעה על מוח מתפתח של מתבגרים, ושימוש קבוע בקנאביס בשנות העשרה קשור בסבירות גבוהה להתפתחות חרדה ודיכאון בשלב מאוחר יותר בחיים. מנגד, מחקרים שנעשו בקרב מבוגרים מצאו כי מינונים של פחות מ-1מ"ג THC לקילוגרם גוף, דווקא מפחיתים חרדה.

הבשורה האופטימית והנחרצת יותר מגיעה ממחקרים שנעשו על CBD, קנבינואיד (חומר פעיל) נוסף בקנאביס, שנמצא כגורם יעיל להקלה על חרדה. מה שכנראה מסביר מדוע כ"כ הרבה משתמשי קנאביס נשבעים שהוא מרגיע אותם.

קנאביס רפואי  (צילום: OMfotovideocontent , shutterstock)
יעיל בפני חרדות? קנאביס רפואי | צילום: OMfotovideocontent , shutterstock



למשל, מחקר משנת 2019 שנעשה על 72 מטופלים עם הפרעת חרדה ושינה לקויה שטופלו ב-CBD, מצא שרוב המשתתפים דיווחו על שיפור בתסמינים שלהם, עם ירידה ממוצעת של 50% בציוני החרדה ו-67% בציוני הפרעות שינה. המחקר אף גילה כי CBD יעיל בהפחתת השימוש בתרופות אחרות, ובפרט תרופות נוגדות דיכאון.

להירגע ולשחרר מתח מהשרירים

יניב אליה, נכה צה"ל פוסט טראומטי שמנהל את "קנאסביס", אחת מקבוצת הקנאביס הגדולות בפייסבוק, טוען שלקנאביס יש השפעה מאוד אינדיבידואלית על חרדה. "זה יכול להיות קשור למצב נפשי קיים, לאישיות, למודעות של המשתמש להשפעה של הצמח עליו, ואפילו לגנטיקה. הקנאביס מקצין מצב רוח נתון עוד יותר. ידוע ש-THC במינון גבוה מעורר יותר חרדה ויש השפעה גם של חומרים נוספים ופחות מוכרים".

נכון להיום, חרדה כשלעצמה איננה אחת מהתוויות השימוש המאושרות לקנאביס רפואי בארץ. פוסט טראומה (PTSD), הכוללת מאפיינים של חרדות שנקשרות לאירוע ספציפי, היא האבחנה הפסיכיאטרית היחידה בישראל שנחשבת להתוויה מאושרת לקנאביס רפואי.

אף שבעולם ישנו מיעוט מחקרים על ההשפעה הישירה והספציפית של קנאביס על חרדות, השימוש בקנאביס להפחתת חרדה איננו עניין חדש. קנבינואידים בצמח הוכחו כמפחיתים את הורמוני הלחץ, מעלים את רמות הסרוטונין ומפחיתים את הדלקת במוח.

השפעת הקנאביס על חרדות לא תלויה רק במינונים וזנים

סקר לא מחייב שערך אליה בקבוצת "קנאסביס" שלו מגלה שהנותנים במציאות דומים לממצאים המעורבים שעולים מהמחקרים. חברי הקבוצה שנשאלו האם הם חווים חרדות בעקבות המלחמה ומה השפעת הקנאביס על תחושות אלה, לא היו חד משמעיים. חלק טענו שהקנאביס מרגיע אותם, משכיח חרדות  ולחץ, ושהם מעשנים יותר בימים אלה. מנגד, אחרים דיווחו שהפחיתו בעישון בזמן המלחמה וששימוש יתר עורר בהם חרדה דווקא. במקרים מסוימים, אותם אנשים דיווחו על שתי התופעות המנוגדות, תלוי במינון אותו הם צורכים.

כמו כן, חשוב לציין כי שימוש בקנביס לא הוכח בצורה חד משמעית כיעיל לטיפול בשלב החריף לאחר הטראומה ואף עלול להזיק ולכן יש להתייעץ עם רופא. בנוסף, עם פרוץ הלחימה, במשרד הבריאות התייחסו לסוגיה והביאו את דבריו של פרופ' איל פרוכטר, יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה. ״כחלק מתגובה נורמלית בשבועות הראשונים לאחר טראומה אנו עדים לתסמינים שונים המהווים תגובה למצב החריג, וברוב המצבים התסמינים הם בני חלוף", אמר. "עיקר הטיפול במצבים האלה הוא גיוס כוחות הנפש ותמיכה של הסביבה הקרובה, באופן הגורם לתסמינים לדעוך בהדרגה. ככל שישנם תסמינים שפוגעים בתפקוד, ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע. אנו מדגישים כי שימוש בקנביס לא הוכח כיעיל לטיפול בשלב החריף לאחר הטראומה ואף עלול להזיק ועל כן אינו מומלץ. טיפול בקנאביס מתאים רק במצבים הכרוניים ורק לאחר כישלון חלקי או מלא של טיפולים בשיחה או טיפולים תרופתיים מבוססי מחקר". 

במשרד שבו והזכירו את עומק המצוקה וחשיבות ההיעזרות במעגלי תמיכה אחרים. "חשוב להיזהר משימוש מיותר בתרופות ללא התייעצות עם רופא, ויש להימנע משימוש באלכוהול או קנאביס שעלולים להזיק... ישנן מספר דרכים לקבלת סיוע נפשי, בין אם דרך מרכזי החוסן ובין אם בטיפול חינמי של שלושה מפגשים שניתן על ידי קופות החולים".

כך בהעדר מחקרים מבוססים חדשים, אם אתם שוקלים להיעזר בקנאביס רפואי להפחתת מתח בימים אלה, כדאי לזכור שהשפעת הקנאביס על חרדות תלויה בגורמים רבים שאי אפשר לחזות מראש. כאמור, לא רק במינונים וזנים. במקרים מסוימים תוכלו לצרוך את אותה כמות של קנאביס בשתי הזדמנויות שונות ולחוות חוויות נבדלות לחלוטין, בעיקר בהשפעת מידת החרדה הקיימת אצלכם קודם לשימוש בצמח. שימו לב שאתם מכירים את השפעת הקאנביס עליכם מניסיון ממושך ועושים בו שימוש זהיר ומושכל. 

 

*המידע מובא באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה חלוצה לקנאביס רפואי בישראל. המידע בכתבה מתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.

התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12 אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.