מערכות הבריאות קורסות, והעומס רק הולך וגובר עם העלייה בתוחלת החיים. במשאבים המוגבלים ממילא, קשה מאוד להדביק את הפער ולעמוד בהיקפים הנדרשים. קשה, אך לא בלתי אפשרי. המפתח טמון בייעול - באופטימיזציה של ניהול המשאבים כדי ליצור "יש מאין", גם בלי תוספת כוח אדם, מכשור או נדל"ן. לכך בדיוק חותרת Greatmix, שפיתחה מערכת אופטימיזציה לתפעול משאבים ותהליכים בבתי החולים מקצה לקצה.

החברה פיתחה אלגוריתם ייחודי בתחום מדע הרשתות והבינה המלאכותית, שבאמצעותו ניתן לייעל את תכנון ותזמון המשימות ואפילו להגיב באופן מיטבי לשיבושים. כך היא מגדילה את הקיבולת (Capacity) של פעילות בית החולים, לרבות מספר הניתוחים והפרוצדורות, כדי למזער עיכובים, להיערך לאירועים לא צפויים ולהגדיל את הפדיון. השאיפה היא שכפועל יוצא מיכולות המערכת, ארגון הבריאות יוכל להגדיל את מניין הטיפולים בכל זמן נתון. אב טיפוס ראשון של המערכת נבדק מול נתוני אמת והראה כי התכנון והתזמון החכם יכולים לחסוך באופן פוטנציאלי כמאה שעות של עיכובים ביום. או בתרגום לכסף, מיליוני דולרים בשנה.

"האלגוריתם ממפה את רשת התלויות בין התהליכים השונים ומאפשר להסביר, לחזות ולמתן את מפלי העיכובים הלא רצויים", מסבירה מנכ"לית החברה ד"ר מור ברוקמן-מלצר. "יש כאן פיתוח חדשני, ראשון מסוגו, של מערכת הנשענת על מדע הרשתות ועל מודלים מתמטיים כדי להגיע להבנה, חיזוי ובקרה של דינמיקת רשת מורכבת. היא תאפשר אינטגרציה מהירה למערכות בית החולים, תוך שאיבת מידע מצומצם הנדרש לפעילותה, וגם תעלה הצעות תכנון ברורות הניתנות להסבר ויזואלי ואינטואיטיבי למשתמש".

"יש הרבה מערכות שעוזרות לנהל את היומיום בבית החולים, אבל Greatmix עוזרת לנו להבין איפה אנחנו יכולים להשתפר וכיצד לתכנן באופן אופטימלי. כבר עכשיו אנחנו רואים שיפור משמעותי במערך התפעולי שלנו", אומר דני אנגל, מנכ"ל הרצליה מדיקל סנטר, מהלקוחות הראשונים של החברה בישראל.

פוטנציאל מכירות של מיליוני דולרים בשנה

המערכת של Greatmix נשענת על ידע ופונקציות קיימות בארגון הבריאות. המתכנן החכם שלה ממפה את התלות הנסתרת בלוחות הזמנים, מספק משוב חזותי ומילולי על סיכוני התכנון הפוטנציאליים ומציע חלופות לתכנון הקיים. תכולת המו"פ של המערכת כוללת יצירת רכיב לקליטת נתונים ממערכות הלקוח; אלגוריתם לזיהוי צווארי בקבוק ונקודות כשל בתזמון הקיים; מודלים לניבוי אירועים בלתי צפויים; רכיב להערכה; זיהוי והפחתה של מורכבות בתוכניות עבודה; ומנוע אופטימיזציה עם המלצות למזעור התפשטותם של עיכובים ולהקצאת משאבים בהתאם לכימות של פוטנציאל החיסכון.

מנכ"לית greatmix ד"ר מור ברוקמן-מלצר
מנכ"לית greatmix ד"ר מור ברוקמן-מלצר

המערכת עושה שימוש בטכנולוגיות AI ומדע הרשתות כדי לחזות זמני ניתוחים. כלי ניתוח רשת (Network analysis) משמשים אותה כדי לתת מענה בזמן אמת בעת עיכובים ממשיים ולמנוע אפקט דומינו בעיכובים. להמשך מתוכנן פיתוח של מודולים נוספים אשר יתנו מענה לכל הצרכים התפעוליים של בתי החולים ויסייעו להם להיות עמידים, יעילים ורווחיים.

ההזדמנות העסקית נשענת על הצורך הגובר של ארגוני בריאות בהקצאת משאבים יעילה יותר. את הצורך בטכנולוגיה תיקפה החברה מול עשרות בתי חולים בארצות-הברית. כעת היא פונה לארגוני בריאות אמריקאיים בדגש על חדרי ניתוח (OR), תחום שבו פוטנציאל השוק השנתי מוערך ב-50 מיליארד דולר בארה"ב לבדה. המודל העסקי הוא SaaS (תוכנה כשירות) עם דמי תשלום שנתיים בגין השימוש. ההיערכות השיווקית כוללת פגישות ישירות עם לקוחות, פרסום ומסחור באמצעות מרכז ה-Science Center בפילדלפיה שיאפשר גישה למאה בתי חולים ברמה הארצית, העסקת מומחה שיווק מקומי, השתתפות בכנסים ושיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות ייעוץ וספקיות תוכנה בתחומים משיקים. בעקבות הפעילות המואצת בארה"ב, תחזית המכירות נאמדת במיליוני דולרים כבר בשנת 2024.

עד 35% שיפור במדדים

מנכ"לית החברה מספרת כי היוזמה נולדה מתוך רצון לסייע למאמץ הרפואי בתקופת הקורונה. Greatmix יצרה טכנולוגיה וחשבה כיצד ניתן לצמצם את הקשיים שנתגלעו במהלך המגפה - "הקפצת" משאבים, מחסור בכוח אדם, שינויים רבים מרגע לרגע ואתגרים מורכבים נוספים. החברה התבססה על עבודת מחקר סביב מורכבותן של תוכניות עבודה, אותה ערכה ד"ר ברוקמן-מלצר אשר במסגרת תוכנית היזמות של אוניברסיטת בר-אילן (Unbox), חברה לפרופ' ברוך ברזל, מומחה בעל שם עולמי בתורת הרשתות ואופטימיזציה, ראש המעבדה לחקר הדינמיקה של רשתות מורכבות ולימים, המנהל המדעי של Greatmix. כיוון ש"בעיות מורכבות" הן מילות המפתח המשותפות לשני החוקרים, אך טבעי היה שיבחרו במערכת המורכבת והמאתגרת מכולן - מערכת הבריאות.

כדי להוציא את החדשנות המחקרית מהאקדמיה לתעשייה, השניים חברו לאבי פז, ארכיטקט ענן ומפתח בכיר בחטיבת הבריאות של מיקרוסופט, שהצטרף כשותף מייסד לחברה וכיום מוביל את כל פעילות ה-R&D שמתבצעת במשרדיה בישראל. פז, בעל 20 שנות ניסיון בפיתוח ובהובלת מוצרי תוכנה, הוביל את החברה לאבן דרך טכנולוגית בהשקת מוצר ה-MVP בספטמבר 2022.

הלקוחות המיועדים הם בתי חולים פרטיים וציבוריים ומרכזים לטיפולים אלקטיביים בארץ ובעולם. החברה השלימה שני פיילוטים מוצלחים בארץ, בהם הראתה שיפור של 35%-20% במדדים כמו הפחתת עלויות, שיפור ניצולת והגדלת קיבולת. יש לה כבר מספר לקוחות פעילים בגרסת MVP בישראל וכן בארה"ב, לשם עברה ד"ר ברוקמן-מלצר כדי להאיץ את החדירה לשוק בבוסטון ולאורך החוף המזרחי. אשר למימון, Greatmix גייסה השקעה ראשונית לחברה ממשקיע האימפקט סיר רונלד כהן יחד עםSecret Chord Ventures ועומדת לקראת גיוס משמעותי נוסף.  

החזון שהגדירו המייסדים הוא שימוש במדע הרשתות ליצירת מהפכה במערכת הבריאות. זאת תוך הגדלת קיבולת של מעל 35%, למרות המחסור במשאבים, באמצעות יצירת תוכניות עבודה אופטימליות. לדברי המנכ"לית המייסדת, שזהו הסטארט-אפ השני בהובלתה, שוק הפתרונות הלא-קליניים מוערך בכ-105 מיליארד דולר. לכך מתווסף שוק היועצים המסייעים לבתי החולים להתמודד עם בעיות תכנון, המוערך ב-20 מיליארד דולר נוספים מדי שנה. המיקוד בשוק הבריאות האמריקאי, הסובל מבעיות קשות של כוח אדם ומתמודד עם שינויים דינמיים ומורכבות תפעולית, טומן בחובו פוטנציאל מכירות של מיליוני דולרים בשנה.