בעבר, מסחר בשוק ההון הצריך מהמשקיעים נגישות להשקעות דרך סוחרים חיצוניים. במרוצת השנים, עם הקידמה הטכנולוגית והאינטרנט שהביא עימו את מהפכת המידע, השקעה בשוקי ההון הפכה להיות נגישה ושכיחה ויותר בקרב הציבור ורבים בוחרים לסחור בשוק ההון בעצמם.

מסחר עצמאי בבורסה מתאפשר בישראל דרך מספר חברי בורסה באמצעות המחשב או הסמרטפון והוא מצריך חיבור לאינטרנט בלבד. מצד המשקיע, ידע בסיסי הוא תנאי ראשוני להתחלה. עיקר הלימוד וההתמקצעות יכולים להתבצע באמצעות מסחר מדומה או תוך כדי מסחר במסגרת "למידה על הנתיב".

העלייה במספר המשקיעים העצמאיים, שזכתה לרוח גבית במיוחד בתקופת הקורונה, התאפשרה הודות לידע רב שמצוי באתרי אינטרנט שונים, בקורסים אותם מספקים בתי ההשקעות ובהתגברות השיח הכלכלי-פיננסי הכללי בתקשורת ובעיתונות. לעתים ריבוי המידע עלול לבלבל את המשקיע המעוניין במסחר בשוק ההון והנה שלוש אסטרטגיות מסחר מרכזיות שעל כל משקיע להכיר.

אסטרטגיה 1 – השקעה פסיבית

אחת האסטרטגיות השכיחות בקרב משקיעים, בייחוד אצל משקיעים עצמאים, שהופכת את המסחר בשוק ההון לפשוט ויעיל במיוחד היא האסטרטגיה הפסיבית. במרכזה השקעה מפוזרת ומגוונת המתבססת על השקעה במנות קבועות ובמועדים קבועים על מנת למצע את התשואות ולנטרל השפעות נקודתיות במהלך תקופת ההשקעה.

אסטרטגיה זו מבוססת על מחקרים שהראו כי פיזור ההשקעה על פני מספר רב של ניירות ערך מקטין את הסיכון (תנודתיות) אך שומר על אותו הסיכוי (פוטנציאל התשואה). בנוסף, מחקרים אחרים הראו כי מנהלי השקעות מתקשים להכות את מדדי המניות לאורך זמן ולכן ישנו יתרון בהשקעה בעלת אופי "מדדי", כלומר, השקעה במספר רב של מניות המרכיבות את המדדים השונים ולטווחים ארוכים.

השקעה פסיבית נעשית באמצעות קנייה ומכירה של קרנות מחקות או קרנות סל, העוקבות אחר ביצועי המדדים והן מאפשרות להשקיע באופן יעיל וזול, המהווה חלופה לקנייה של מספר רב של מניות שגוררות עלויות גבוהות יותר וטרחה רבה יותר.

אסטרטגיה 2 – השקעה סלקטיבית

השקעה סלקטיבית קוראת תיגר על התפיסה הפסיבית והיא מבוססת על ניתוח עומק ובחירה במניות של חברות מסוימות מתוך ציפייה שהן ישיאו תשואה גבוהה מזו הממוצעת של השוק, או מהביצועים של מניות אחרות.

הבחירה במניות ספציפיות עשויה להתבסס על ניתוח התוצאות הכספיות של החברה, ניתוח מגמות מאקרו של השוק שעשויות להיטיב עם חברה מסוימת, ניתוח הסביבה התחרותית בסקטור מסוים ועוד. השקעה סלקטיבית עשויה להפרס על פני תקופת זמן שונות, מהשקעה קצרה ועד השקעה לאורך זמן, כתלות בביצועי החברה והתממשות התחזית לגביה.

אסטרטגיה 3 – מסחר אלגוריתמי

המסחר בשוק ההון עבר מהפכה עם התפתחות המחשוב והשיפור האקספוננציאלי בכוח העיבוד. אלגו-טריידינג או מסחר רובוטי הוא מסחר המבוסס על אלגוריתמיקה הקובעת את אופן המסחר בהתאם לפרמטרים ותנאים מסוימים. לרוב, אלגו-טריידינג מבוסס על אינדיקטורים טכניים, ניצול ארביטראז', זיהוי מגמות על בסיס נפח מסחר ועוד, והוא מהווה כיום את עיקר נפח המסחר בוול-סטריט.

למסחר רובוטי מבוסס אלגוריתמיקה יש מספר יתרונות על פני המסחר הידני הקלאסי. הוא מאפשר מסחר מהיר מאוד, מונע טעויות אנוש בהקלדת פקודות ידניות ובעיקר הוא בוחן וסורק אלפי נתונים בשברירי שניה כדי לקבל החלטות ולבצע פעולות מסחר בהתאם.

חשוב לציין, כי כלי אלגו משווקים לציבור הרחב, אך רובם אינם מספקים את ביצועים טובים לאורך זמן. כלי אלגו דורשים תחזוקה גבוהה, בקרה ובדיקות רציפות, ובעיקר, איכות המסחר היא נגזרת של איכות ומורכבות האלגוריתמים. בהקשר זה כדאי לזכור כלל אצבע – לרוב תוכנות מסחר מנצחות לא נמכרות לכל דורש, אלא הן נחלתן של קרנות גידור וגופים גדולים אחרים שיכולים להשקיע בפיתוחן משאבים רבים.

סיכום – השקעה משולבת

שלוש האסטרטגיות המוזכרות לעיל הן אסטרטגיות כלליות ומרכזיות. כל אחת מהן בנפרד כוללת תת-אסטרטגיות ומכילה שיטות מסחר שונות דרכן ניתן ליישם את הרעיון הכללי: פסיבי, סלקטיבי או אלגוריתמי. בכל אסטרטגיה שכבות שונות של עומק והבנה, והוא מאפשר לשלב בין אסטרטגיות שונות ולבחון את הביצועים לאורך זמן.

נהוג לראות באסטרטגיה הפסיבית כפשוטה להבנה וליישום ולכן הפופולריות שלה עלתה בשנים האחרונות. האסטרטגיה הסלקטיבית גם היא פופולרית, בעיקר אצל משקיעים מיומנים יותר ומנהלי השקעות, ואילו מסחר אלגוריתמי פחות נפוץ בקרב משקיעים עצמאיים, על אף שמהווה חלק ניכר מנפח המסחר בשווקים.

 

*מיטב טרייד בע"מ הינה חבר בורסה לניירות ערך בתל אביב ומציעה ללקוחותיה בין היתר שירותי מסחר בניירות ערך ופיקדונות כספיים. אין לראות במסמך זה ובמידע ו/או הניתוח הכלולים בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים ו/או השקעת כספים בפיקדונות כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. האמור לעיל אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר. לפיכך, האמור לעיל אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום הבטחה לתשואה או לרווח.