שלומית למפרט יצחקי בת 33, אובחנה רשמית כחולת אנדומטריוזיס בשנת 2019. האבחון הגיע לאחר 9 שנים של כאבים, סבל וניתוח לפרוסקופי שמצא נגעים וציסטות באגן שלה. "בתחילת הדרך לא ידעתי מה יש לי וכך גם הסביבה שלי", היא מספרת. "את נמצאת במצב שאת לא יכולה לשאת את הכאב הזה. אנשים לא מאמינים לך. רופאים לא מאמינים לך. אומרים לך שזה דבר נורמלי ואת אישה ואמור לכאוב לך. ואת מתחילה להרגיש שאת משתגעת".

אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית, כרונית ופרוגרסיבית הנגרמת כתוצאה מגדילה של תאים דמויי רירית רחם מחוצה לו - בעיקר באיברים באזור האגן. התאים יוצרים נגעים, ציסטות והידבקויות אשר עלולים לגרום לדלקות ולכאבים בעוצמות משתנות, לקשיי פוריות, לקשיים בקיום יחסי מין, להשלכות תפקודיות ועוד.

על פי נתוני עמותת אנדומטריוזיס ישראל (קהילת אנדו ישראל), 1 מכל 10 עד 12 נשים ונערות בגיל הפיריון חולה באנדומטריוזיס. לעומת זאת האיחור באבחון המחלה בישראל עומד כיום על 11.2 שנים בממוצע. כן, קראתם נכון.

"במשך שנים חשבתי באמת שהבעיה היא אצלי בראש, שאולי אני לא יודעת להתמודד עם כאב, אולי אני מגזימה", אומרת למפרט יצחקי. "אחרי שהכאב החמיר באופן קיצוני ומצאתי את עצמי חודש אחרי חודש במיון, התחלתי לקרוא יותר על המחלה ולהבין שכנראה זה באמת מה שקורה. התחלתי לדבר עם עוד חולות דרך הקבוצה בפייסבוק וזה נתן לי את הכוח והמוטיבציה לבדוק את הכיוון הזה בכל הכוח". 

- מדוע יש קושי באבחון של אנדומטריוזיס?

"קשה לאבחן את המחלה מאחר ומדובר ברקמה שנראית כמו הרקמה הרגילה של הגוף. ספציפית במקרה של אנדומטריוזיס שטחי (נגעים שטחיים על גבי האיברים), אי אפשר לראות אותם בבדיקות שקיימות היום ולכן כל פעם שהגעתי לגניקולוג 'רגיל' קיבלתי את אותה תשובה שאין שום דבר והכל נראה נורמלי".

עוד טעות נפוצה בתהליך אבחון המחלה הוא ייחוס הכאבים של אנדומטריוזיס לכאבי וסת וביוץ "רגילים", אשר מטופלות רבות מקבלות עבורם משככי כאבים עוצמתיים.

"את לוקחת 5-6 פעמים ביום אקמול וכדורים אחרים, וזה לא מספיק טוב", מספרת למפרט יצחקי. "הולכים לרופא והוא אומר: 'את בחורה ויש לך מחזור, או את בביוץ וזה כואב. לך אולי קצת כואב יותר אז קחי אופיאטים. בהתחלה זה אופיאטים במינון נמוך. אחרי זה אופיאטים במינון חזק יותר. את בעצם נרקומנית.

 "אלו כדורים שאי אפשר לנהוג איתם. אי אפשר כ"כ לצאת מהמיטה. את מתחילה להיות סמרטוט, את מתחילה להיות מדוכאת כי אין לך חשק לעשות שום דבר. מצד שני, יש שם כאב שעומד בחוץ כמו בריון שרק מחכה להיכנס 'ולפוצץ' אותך. והדבר האחרון שאת רוצה זה לשאת את זה".

קושי לקיים מערכת יחסים, להיכנס להיריון ולעבוד

כאבי אנדומטריוזיס משתנים בתדירותם ועוצמתם, חלק מהחולות מדווחות על כאבים דמויי צירי לידה בזמן הביוץ או המחזור החודשי שמכווצים אותן במשך שעות וימים ארוכים. הסבל הרב שנגרם כתוצאה מהמחלה הביא כ-51 אחוזים מהחולות לחדרי מיון ב-3 שנים האחרונות (על פי נתונים משנת 2022 מקהילת אנדו ישראל). מתוכן, 40 אחוזים הגיעו אף יותר מ-4 פעמים. נשים רבות דיווחו כי המחלה מונעת מהן לקיים פעולות שגרתיות, להחזיק באורח חיים עצמאי, לקיים מערכת יחסים זוגיות,  לתחזק קשרים חברתיים ומשפחתיים ולהשתכר. כ-9 אחוזים מהחולות נתמכות על-ידי ביטוח לאומי. בכל הנוגע לפגיעה בפוריות וקושי להיכנס להיריון עקב המחלה, 59 אחוזים מהחולות נדרשו בטיפולי פוריות בכדי להרות.

נכון להיום, אין תרופה לאנדומטריוזיס גם לאחר אבחון רשמי והתערבות כירורגית. על פי למפרט יצחקי, הרפואה מציעה טיפול הורמונלי שנועד לעכב את התקדמות המחלה: "כלומר או גלולות ברצף או התקן רחמי שזה מה שהיה לי לאחר הניתוח. אין טיפול שמיועד למחלה עצמה וכל הטיפול מתמקד בהקלה על התסמינים ע״י משככי כאבים, תזונה מתאימה, פיזיותרפיית רצפת אגן ועוד פתרונות אלטרנטיביים".

יעילות הטיפולים הללו נמצאה עד כה כבינונית. הטיפולים שנמצאו יעילים יותר מתוכם הם תזונה, פעילות גופנית ודיקור.  גם ניתוח אינו מהווה תרופת ''קסם''. 40 אחוזים מהנשים נותחו בעקבות המחלה, מתוכן חלק מהנשים נאלצו לעבור יותר מניתוח אחד, ורק אצל 20 מהנשים הייתה הטבה משמעותית שנשמרה לתקופה של עד 3 שנים.

קנאביס רפואי לטיפול באנדומטריוזיס

אחד מהנתונים האופטימיים ביותר שמגיעים בשנים האחרונות בנושא הוא טיפול באנדומטריוזיס בעזרת קנאביס רפואי שנמצא כטיפול יעיל במידה רבה ובמידה רבה מאוד כנגד כאב על פי סקר שכלל 1912 נשים המאובחנות באנדומטריוזיס בישראל, בגילי 66-13. הטיפול אף נמצא יעיל יותר משיטות טיפול אחרות, כמו גלולות, התקן תוך רחמי, תרופות לכאב עצבי, משככי כאבים ללא מרשם ועוד.

בעקבות העדר המודעות לטיפול בתסמיני אנדומטריוזיס באמצעות קנאביס רפואי, הטיפול נוסה עד כה על-ידי שיעור נמוך של נשים. בנוסף, היות ואין התוויה לשימוש בקנאביס רפואי עבור אנדומטריוזיס, חולות רבות נאלצות לקבל מרשם לקנאביס רפואי תחת התוויה לכאב כרוני.

למפרט יצחקי מספרת כיצד נפגשה עם מספר מומחים לכאב עוד בטרם אובחנה רשמית עם אנדומטריוזיס.

"אמרתי להם שאני חיה עם כאב אגן כרוני. אני לא יושבת, אני לא שוכבת, אני מתכווצת ומתקפלת לשתיים. היו רופאים שאמרו 'זה מה יש וזה מה שאני יכול להציע לך'. והיו רופאים שגם הקשיבו לי ונתנו לי לדבר. וספציפית רופא אחד – שזה כל מה שהייתי צריכה.

"הגעתי אליו ואמרתי שאני יודעת שקנאביס עוזר. בהתחלה הוא קצת גמגם: 'תראי, הפרוטוקול אומר ככה'... אמרתי לו: 'עשיתי סמינר על קנאביס. קראתי את כל המדע הכי עדכני שיש. זה מה שאני צריכה. אני לא רוצה לסבול, אני לא רוצה להמשיך לקחת כדורים כ"כ קשים. אני בחורה צעירה ואני לא צריכה לחיות ככה. הוא הסכים". לדברי למפרט יצחקי, אף שהתהליך היה מאוד ארוך ומסובך. איכות החיים שלה השתנתה משמעותית מאז השימוש בקנאביס הרפואי.

"בקנאביס יש משהו מאד הוליסטי, הוא עוזר להפוך את הכאב ליותר נסבל ברמה הפיזית וגם ברמה הנפשית. כשאת חולה במחלה שמערבת כל כך הרבה תחומים שיכולים להוות טריגר נפשי (מיניות, פוריות, חוסר אונים מול כאב ועוד), ההתמודדות עם הכאב הפיזי כל הזמן מוגברת בעקבות ההתמודדות הנפשית וזה מעגל רשע כזה שלא מפסיק להזין את עצמו. אני יכולה להגיד שהשימוש בקנאביס נותן מרווח נשימה בכל האספקטים, מה שנותן לי סיכוי לאיכות חיים".

 

*התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות מומחה או קבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/N12 אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.

 

לכל כתבות שיח מדיקל גרופ>>>