בעבר היה סרטן הריאה גזר דין לא פשוט לחולים בו אבל העשור האחרון הוא מקור לאופטימיות רבה שכן זיהוי מוקדם, טיפול מדויק וריבוי תרופות מתקדמות שינו את גורל החולים, שרבים מהם הפכו לברי טיפול ואולי אפילו לברי החלמה. סרטן הריאה אינו מקשה אחת והוא עבר בעשור האחרון מהפך גם מבחינת הגילוי המוקדם, גם מבחינת האבחון ומעל הכול מבחינת האפיון המדויק של המחלה והטיפולים הייעודיים לכל סוג.

לפני הכול נתחיל בבשורות האופטימיות: הרבה השתנה בשנים האחרונות בתחום האבחון והטיפול בסרטן ריאה ואלה בשורות טובות לחולים במחלה, שזוכים בשל כך לאבחונים מדויקים וטיפולים מאריכי חיים ולעיתים אף מרפאים.  

סרטן ריאה הוא אחד הסרטנים הנפוצים ביותר בעולם וגם בישראל. בשנת 2020 התגלו בעולם כ-2.2 מיליון בני אדם הסובלים מסרטן ריאה. הוא תופס את המקום הראשון בין גורמי המוות מסרטן, כשהגורם העיקרי לו הוא כמובן, העישון אך לא רק הוא.

בישראל מתגלים מדי שנה כ-2,700 מקרים של סרטן הריאה. זה אינו הסרטן השכיח ביותר, גם אם הוא תופס את אחד משלושת המקומות הראשונים. אך יחד עם זאת, הוא גורם התמותה השכיח ביותר בארץ מבין מחלות הסרטן. הסיבות להיותו כה קטלני נובעות מעיכוב בגילויו המוקדם, שכן אין לו ביטוי פיזי בשלבים המוקדמים של המחלה וכך, הוא מתגלה לרוב, כשהוא בשלביו המתקדמים ואמצעי הטיפול בו פחות יעילים בשנים האחרונות, מסתמנת לשמחתינו התקדמות ניכרת בטיפולים תרופתיים וטכנולוגיות חדשניות שמשפרים משמעותית את תוחלת החיים ואת איכות חייהם של החולים.

 מהו סרטן הריאה?

אם סרטן הוא שם כולל למחלות בהן התאים בגוף מתחלקים ללא שליטה, הרי שסרטן הריאה מתחיל בריאות ולכן הוא נקרא כך. בהמשך, סרטן זה עלול להתפשט לבלוטות הלימפה או לאיברים אחרים בגוף.

הסוג השכיח ביותר של סרטן הריאה (כ-85 אחוז) נקרא Non small cell ca NSCLC. המהווה כ-85 אחוז מהמקרים והסוג השני נקרא small cell ca, המהווה 15 אחוז מהמקרים. הסוגים נבדלים זה מזה בפרוגנוזה וגם בצורת הטיפול בהם. כדי להבין את החידושים בתחום האבחון והטיפול של סרטן הריאה, פנינו לד"ר שושנה קרן רוזנברג, אחראית תחום סרטן ריאה, במרפאת "לין" בית החולים כרמל בחיפה ושאלנו אותה שאלות על סרטן הריאה.

מה הם הגורמים העיקריים לסרטן ריאה ומי נמצא בסיכון גבוה לחלות בה?

"מעשנים בכלל נמצאים בסיכון יתר ואנשים שהיו חשופים זמן רב לעישון, גם הם בקבוצת סיכון למחלה", אומרת ד"ר קרן רוזנברג. "אמנם רק כ-15 אחוז מהמעשנים יחלו בסרטן הראה אבל 90 אחוז מהסיכון לסרטן ריאה מגיע מרקע של עישון. הגורמים האחרים מגיעים בעיקר מגורמים תעסוקתיים: שאיפת חומרים בנשימה כמו גזים או חלקיקים באוויר – בעיקר בעת חשיפה בעבודה, לאורך שנים".

"ממרומי הניסיון האונקולוגי הרפואי שלי, אני חושבת שרוב העוסקים באונקולוגיה הם אנשים אופטימיים. בניגוד לעבר, כשהאופטימיות שלנו הייתה פחות מוצדקת, היום היא מגובה בשינויים בנוף האונקולוגי, בעיקר בסרטן ריאה ובמלנומה. כשאנחנו אומרים שיש מה לעשות, זה מגובה בתוצאות והתקדמות אמיתית בשטח"

ד"ר שושנה קרן רוזנברג

מה התסמינים שעלולים לסמן את המחלה ולמי כדאי לפנות איתם?

ד"ר קרן רוזנברג מדגישה את חשיבות בדיקת הסקר, כפי שרואים אותה רופאי ריאה ורופאים אונקולוגים. "ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) כבר הכניס בדיקות סקר לגילוי סרטן ריאה עבור קבוצות שונות ורחבות באוכלוסייה האמריקנית וגם בישראל אנחנו נלחמים על כך", היא אומרת. "למרות מגבלות טכניות שבדיקות סקר מקדימות עלולות להעמיס על מערכת הבריאות, אנחנו - אונקולוגים ורופאים לסרטן ריאה - מאד רוצים לראות בדיקות כאלה מתקיימות. היתרונות שלהן יהיו בגילוי מוקדם של המחלה, במצב שעדיין ניתן לריפוי, בעיקר אצל מעשנים".

אישה משתעלת. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
גילוי מוקדם הוא קריטי | צילום: shutterstock

היא מודעת גם להתנגדות למהלך גורף שכזה: "המחשבה העיקרית של המתנגדים היא שכל ממצא חשוד בבדיקת הדמיה, מביא לעוד בדיקות לעיתים חודרניות כמו ביופסיות וניתוחים לצורך אבחון הממצאים עם סיכון לתחלואה מיותרת מה שנקרא גילוי יתר אצל נבדקים". עדיין, מנסים לגבש בארץ את הנוסחה והמדיניות הנכונה, שתיתן גילוי מוקדם בעיתו, תחסוך מחלה, טיפול ומוות אבל לא תהיה בדיקת יתר מוגזמת. נכון להיום, אנשים באים לרופא כאשר הם כבר סובלים מסימפטומים אשר מצביעים על מחלה פעילה בגופם. "מעשנים עם קוצר נשימה כרוני מגיעים לרופאי ריאות עוד לפני כן ושם עושים להם את הבדיקות הנכונות, כך שאם יש החמרה הם נמצאים במקום הנכון", אומרת ד"ר קרן רוזנברג. "אצל חולים אחרים (גם לא מעשנים) המחלה יכולה להתבטא בשיעול שהחמיר או שיעול עם קצת דם או כשיש ירידה במשקל, צרידות, נפיחות בפרקים הקטנים בידיים וברגליים או חוסר תאבון, במקרים אלה כדאי לגשת לרופא המשפחה מיידית. רופא המשפחה יתחיל בסדרת בדיקות ובמקביל יפנה למומחה".

 כיצד מאבחנים סרטן ריאה?

 ד"ר קרן רוזנברג מסבירה שרוב החולים הפונים עם סימפטומים סובלים ממחלת ריאות כרוניות (COPD), כשהם  מרגישים החמרה בסימפטומים כמו שיעול מוגבר, כיח דמי, כאבי עצמות, ירידה במשקל, איבוד תאבון וסימנים נוספים. "הרופאים שולחים לרוב לצילום חזה למרות שהייתי שמחה שיישלחו מוקדם ככל האפשר לצילום CT", היא מסבירה ומתארת את מהלך האבחון: "אם מגלים ב CT חזה נגע מרכזי, שולחים אותם לברונכוסקופיה שהיא בדיקה עם סיב אופטי שמכניסים דרך האף או דרך הפה לקנה הנשימה ומשם לסימפונות שהם צינורות האויר הקטנים יותר".

רופא הריאות מדגים את החלק הפנימי של הסמפון ויכול לקחת ביופסיה מהגידול, בדיקה יותר חדשנית היא בדיקת  EBUS, אותו סיב אופטי, רק שבקצה המכשיר יש אולטרסאונד, שיכול לראות גם בלוטות היושבות במיצר (הרווח בין הראות שם יש בלוטות, כלי דם ואברים כמו הוושט, לב וכד׳) פעמים רבות בסרטן ריאה יש מעורבות של בלוטות לימפה במיצר, מסביב לסימפונות", היא מסבירה.

 הרופא שולח דגימה שאסף מהאזור החשוד (מהסמפון או הבלוטות) למעבדה פתולוגית, כדי לקבל אבחנה של סוג סרטן הריאה, בהמשך אם אכן מדובר בסרטן ריאה, האונקולוג שולח לפרופיל מולקולרי כדי לבדוק אם יש מוטציות בגידול.

"בעבר, היו עושים בדיקה ראשונית מכיח (ליחה) של המטופל, אבל היום סדר הבדיקות הוא בדרך כלל צילום חזה, CT חזה ובהמשך PET CT וביופסיה. בדיקת ה-PET מבוססת על סוכר (גלוקוז) המסומן בחומר רדיואקטיבי", היא אומרת ומסבירה שהתאים החולים בסרטן מתחלקים במהירות ולכן צורכים הרבה גלוקוז ולכן הם מזוהים בהדמיה בקלות. הם נראים כמו כתם בצילום, בדיקה זו מאד רגישה לאבחון סרטן הריאה אך יתכנו גורמים נוספים שיקלטו בבדיקה,  למשל דלקת. לבסוף עושים בדיקת MRI מוח משום שסרטן הריאה נוטה לשלוח גרורות למוח.

רק כשליש מהחולים מאובחנים היום בשלב מוקדם, האחרים מאובחנים בשלבים מתקדמים יותר. "מי שמתגלה אצלו המחלה גם בשלב 3 הוא עדיין בר ריפוי מבחינת הטיפול. זה אמנם שלב גרורתי אבל עדיין רק בבית החזה וניתן בחלק מהמקרים לטפל בו באופן משולב כימותרפי / קרינתי וגם באמצעות אימונותרפיה )טיפול ביולוגי)", היא מציינת ומוסיפה שלמרות "כי מדובר בטיפול כימותרפי ניהול הטיפולים בימינו הרבה יותר ידידותי ויש מענה כמעט לכל תופעת לוואי".

 עד כמה חשוב אבחון מוקדם של סרטן ריאה?

יש חשיבות רבה מבחינה טיפולית לשלב בו מתגלה המחלה וכפי שהוסבר כאן קודם, ככל ששלב המחלה נמוך יותר, קל יותר לטפל בה, אפילו עד כדי ריפויה. ד"ר קרן רוזנברג עושה סדר בין ארבעת שלבי מחלת סרטן הריאה

  1.  הסרטן מתגלה באונה בלבד -  יש גוש שעדיין לא שלח גרורות, בדרך כלל הטיפול מתבצע רק באמצעות ניתוח.
  2. יש גם גוש באונה בריאה וגם בלוטה בשער הריאה - בדרך כלל עושים ניתוח וכימותרפיה ויתכן שגם טיפול ביולוגי חדשני
  3. שלב זה מחולק ל-2:  3A - בשלב זה יש גידול גדול ובלוטות בשער הריאה או גידול קטן ובלוטות גדולות במיצר מצד הגדול – הטיפול בדרך כלל כימותרפי/ קרינתי, אם אפשר מבצעים ניתוח. 3B  הגידול יכול להיות גדול או קטן אבל הבלוטות מוגדלות, לכן לא מנתחים בשני צידי המיצר אלא נותנים טיפול כימותרפי/קרינתי ואימונותרפיה, שעובדת על מערכת החיסון. גם בשלב זה יש סיכוי לריפוי.
  4. המחלה מפושטת ויצאה מבית החזה, יכולה להיות מחלה גרורתית בעצמות,בכבד או במוח - גם בשלב זה יש היום הרבה טיפולים אימונולוגיים, כימותרפיים, ביולוגיים ועוד. "עושים לחולים אבחון מולקולרי ולפי זה מתאימים להם את הטיפול מבין שפע הטיפולים האפשריים", אומרת ד"ר קרן רוזנברג

 מה השינויים העיקריים שחלו בשנים האחרונות בטיפול בסרטן ריאה ומה הקשר בינם ובין הישרדות לאורך זמן?

"סרטן הריאה אינו מקשה אחת והוא מורכב ממגוון רב של מחלות", אומרת ד"ר קרן רוזנברג, "בעשור האחרון חל מהפך גם מבחינת הגילוי המוקדם (סקרינינג) גם מבחינת האבחון (EBUS) ומעל הכול, מבחינת האפיון המדויק של המחלה. הבשורה היא ששילובי התרופות שנמצאות בהישג יד וזמינות כמעט לכל מצב ואבחון, הביאו לכך, שהחיים של חולים התארכו וגם חולים עם סרטן ריאה גרורתי יכולים לחיות שנים ארוכות, הרבה מעל הרף הקודם", היא מסיימת באופטימיות.

לסיום אומרת ד"ר קרן רוזנברג "ממרומי הניסיון האונקולוגי הרפואי שלי, אני חושבת שרוב העוסקים באונקולוגיה הם אנשים אופטימיים. בניגוד לעבר, כשהאופטימיות שלנו הייתה פחות מוצדקת, היום היא מגובה בשינויים בנוף האונקולוגי, בעיקר בסרטן ריאה ובמלנומה. כשאנחנו אומרים שיש מה לעשות, זה מגובה בתוצאות והתקדמות אמיתית בשטח, הן של הגילוי המוקדם, הן של הטיפולים החדשניים והן של תוצאות מחקרים שונים שנעשים על בסיס תובנות,  תרופות וטכנולוגיות חדשות. כל דבר שאנחנו מסתמכים עליו, נותן לנו את הביטחון במה שאנחנו עושים. לא כל אחד נהנה מזה אבל לרוב החולים יש כיום נישה שהם יכולים למצוא את עצמם בה, במארג הטיפולים הקיימים היום ואם יש משהו שאני יכולה להגיד לסיום, הוא שהאמצעי הכי טוב להימנע מסרטן הריאה הוא הפסקת עישון. הפסיקו לעשן, בכל שלב והעבירו הלאה את המסר".