בית הספר נטעים במבוא חורון (צילום: חגית פופ)
בית הספר נטעים במבוא חורון | צילום: חגית פופ

הבוקר שבו כמיליון וחצי תלמידים לספסל הלימודים, אך בעבור 400 ילדים בבית הספר היסודי "נטעים" במבוא חורון, מדובר בחוויה מאוד לא נעימה ולטענת הוריהם - אפילו מסוכנת. למרות פניות חוזרות, גם השנה חוזרים הילדים ללמוד במבנים זמניים בלב אזור תעשייה, בתנאים של צפיפות קשה, מפגעים בטיחותיים, וכשצחנה עזה עולה מלולי התרנגולות הסמוכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לפני חמש שנים הקימו בית ספר בקרוואנים והבטיחו לנו שבתוך שנה-שנתיים יתחילו לבנות מבנה קבע", סיפרה לחדשות 2 באינטרנט חגית פופ, אם לשני ילדים הלומדים בבית הספר. "בית הספר ממוקם על שיפוע הר באזור תעשייה וכל הזמן מוסיפים לו קרוואנים. הילדים נופלים ומקבלים מכות כי אין שטח ישר שהם יכולים לשחק בו. הקרבה ללולי התרנגולות מביאה ריח נוראי שגורם לילדים לכאבי ראש".

סכנה בטיחותית? ביה"ס נטעים (צילום: חגית פופ)
סכנה בטיחותית? ביה"ס נטעים | צילום: חגית פופ

לדברי חגית, ההורים פנו למשרד החינוך, שבמשך כמה שנים מבטיח להם כי יטפל במצב, אך למרות פניות למשרד החינוך ולגורמים נוספים, כבר חמש שנים שהזמני הפך לקבוע. "להנהלת בית הספר אין ממש מה לעשות. המורים מוכנים לעבוד בתנאים האלה בשביל הילדים. אנחנו עדיין מתלבטים האם להשבית את הלימודים", היא אומרת.

"זה ייגמר באסון"

"המבנה עצמו מאוד צפוף וממוקם בסמוך לרפת וללול תרנגולות", מלינה סיגל, גם היא אם לשני ילדים בבית הספר. "שלשום ביקש הבן שלי לעבור בית ספר כי אין מגרשים ואין איפה לשחק. המבנה ממש חונק. הצוות אומנם מעולה אבל בית הספר בלתי נסבל והריח חזק במיוחד כשחם". לדברי חגית, תוספת הקרוואנים, שנועדה להכיל מספר גדול יותר של תלמידים, רק תורמת לצפיפות הרבה.

הלולים מחוץ לגדר בית הספר (צילום: חגית פופ)
הלולים מחוץ לגדר בית הספר | צילום: חגית פופ

"זה אזור הרישום שלנו ולכן אנחנו שולחים את הילדים. יש בית ספר ביישוב סמוך אבל הוא לא נכלל באזור הרישום", היא מסבירה. "שטח בית הספר הוא משופע והילדים נופלים כל הזמן. יש המון פניות לגורמים שונים והרבה זמן זה תקוע. בכל פעם אנחנו חושבים שיטפלו ומתבדים".

"הקראוונים מאורגנים בצורה מסורבלת, עם הרבה בטון וחוטי חשמל" סיפרה תושבת נוספת במקום, השולחת את ילדתה לכיתה ב'. "המבנה לא מרוצף ובאחד הימים בתי נפלה על בטון רותח וקיבלה כוויה. אחר כך סבלנו מלילות ארוכים ללא שינה ועם צרחות. הצפיפות איומה, אין להם מקום לשחק. בהפסקות אי אפשר לצאת מהכיתות. הילדים לומדים בתנאים מחפירים, ובכל יום יש ילד שנופל או נפצע. זה עלול להיגמר באסון".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מינהל הפיתוח במשרד החינוך הכיר בצורך לבניית מוסד חינוכי חדש ואף הסכים לתקצב מוסד שכזה. יצוין, כי המועצה טרם מצאה קרקע מתאימה לבניית מוסד אשר מאושרת על ידי המינהל האזרחי. ברגע שתימצא קרקע על ידי המועצה הרי שהתקצוב יועבר לאלתר".

מהמועצה האזורית מטה בנימין נמסר בתגובה: "טענות תושבי מבוא חורון נכונות ומוצדקות. מבנה בית הספר אינו ראוי ללימודים. במשך מספר שנים מנסה המועצה לקדם הקמת בית ספר במבנה קבע חדש במיקום חלופי. יש לכך תקציבים, כולל אישור ותקצוב של משרד החינוך. יש גם שטח שהוקצה על ידי החטיבה להתיישבות, המועצה והיישוב לטובת העניין. הנושא נמצא בטיפולו הישיר של שר החינוך, בשיתוף עם המועצה המקומית. מי שלא מאשר את תכניות הבנייה זה המנהל האזרחי והמקרה נמצא כבר שנה שלמה על שולחנה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הגברת דינה זילבר, בעקבות בקשה של המועצה למצוא פתרון. גם בקשה למצוא שטח חלופי, מעבר לזה שטרם אושר, תקועה כבר שנה".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לאחר קבלת כלל הנתונים הרלוונטיים מהמנהל האזרחי ומיועמ"ש איו"ש, נערכה בחודש יולי פגישה בהשתתפות נציגי היישוב. בישיבה זו נדונה, בין היתר, שאלת מיקום בית הספר. בישיבה הוצע מיקום חלופי לבית הספר הדורש השלמת הליך תכנוני כדין, אשר קידומו נתון כעת באחריות המועצה".

הדיווח הגיע אל המייל האדום של חדשות 2 באינטרנט. גם אתם מוזמנים לשלוח אלינו סרטון, תמונה, סיפור או קישור לאתר שיעניין את כולנו. סיפור מעניין במיוחד עשוי להתפרסם גם במהדורה המרכזית בחדשות 2.