תצפית נדירה נראתה אתמול (שלישי) מול חופי הרצליה, כאשר להקת עב שן קטלני (False Killer Whale) נצפתה שוחה בקרבת החוף. מדובר ביונקים ימיים נדירים יחסית במים הרדודים של הים התיכון, והמפגש המיוחד תועד בידי חובבי ים שהפליגו באזור.
משה רוח, חובב שיט ותיק, סיפר כי לא ציפה להיתקל בלהקה יוצאת דופן כזו במהלך ההפלגה השבועית שלו ושל חבריו ממועדון היאכטות "תשוט בלו-ווייב". "בסביבות השעה 06:40 הבחנו בסנפירים בולטים מעל לפני המים. תחילה חשבתי שמדובר בדולפינים רגילים, אך ההתנהגות שלהם הייתה שונה – הם שחו ברוגע, לא קפצו, והמים היו רדודים יחסית, רק 14 מטרים עומק", סיפר רוח. לדבריו, במשך כשעה שחו בין שישה לעשרה דולפינים כאלו לצד היאכטה.

רוח לא היסס, ודיווח מיד על המפגש באפליקציית "SeaWatch" של החברה להגנת הטבע, ומשם הדיווח הועבר לעמותת "דלפיס", העוסקת במחקר והגנה על יונקים ימיים בישראל.
מפגש נדיר במים רדודים
ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של דלפיס וראש תחום טורפי-על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים באוניברסיטת חיפה, הסביר כי עב שן קטלני הוא דולפין שחי במעמקי הים ואחד היונקים הימיים הנדירים באזורנו. "עד 2020 כל התצפיות של המין הזה במזרח הים התיכון היו במים עמוקים מאוד בין ישראל לקפריסין, אולם מאז מגפת הקורונה נרשמו תצפיות חריגות בקרבת החוף, ייתכן בשל חיפוש מזון", אמר.

על פי נתוני "דלפיס", מדובר בתיעוד הראשון של להקת עב שן קטלני לשנת 2025. בפעם האחרונה נצפתה להקה כזו בחודש יוני 2024, אז תועדו דולפינים מסוג זה מול המרינה בהרצליה. ד"ר מיה אלסר, חוקרת ב"דלפיס", הוסיפה כי מרבית התצפיות של עב שן קטלני במים הרדודים של חופי ישראל מתרכזות באזור המרכז, ובעיקר מול חופי הרצליה.
קריאה לשמירה על הים
בר שטרנבך, רכז "SeaWatch" ופרויקטים ימיים בחברה להגנת הטבע, הדגיש את החשיבות של תיעוד המפגש יוצא הדופן וטען כי התצפית מדגישה את האחריות שיש לנו, בני האדם, לשמור על המערכת האקולוגית בים. "ים בריא הוא קריטי עבור טורפי העל, כמו עב שן קטלני, ולשם כך חיוני להמשיך לצמצם את השימוש בשיטות דיג הרסניות, כמו רשתות שאינן סלקטיביות ועלולות לפגוע בדולפינים", אמר שטרנבך. "כמו כן, יש למזער את סיכוני הזיהום מתעשיית הדלקים הפוסיליים, כמו קידוחי הגז ולקדם שמורות ימיות נרחבות בתחום המים הריבוניים וגם בים העמוק".
עב השן הקטלני – טורף מרשים בים העמוק
עב השן הקטלני, קרוב משפחתו של הקטלן (האורקה), מגיע לאורך של כשישה מטרים וצבעו שחור-פחם. הוא ניזון בעיקר מדגים גדולים, דיונונים ויונקים ימיים קטנים. אוכלוסייתו העולמית נאמדת בכ-80 אלף פרטים ונמצאת תחת סכנת הכחדה.
למרות שמדובר בחיה חברותית, מומחי "דלפיס" מדגישים כי יש לנקוט בזהירות בעת מפגש עמה ולאפשר לה להכתיב את אופי ומשך המפגש, ולא להתקרב יתר על המידה.