דיונון הניאון המעופף נפלט אמש (מוצ"ש) לחוף מעגן מיכאל - באירוע נדיר שתועד בפעם השנייה אי-פעם בים התיכון. התיעוד בוצע ע"י אורי הפנר, אקולוג ימי ברשות הטבע והגנים, מסביר כי הדיונון קיבל את שמו הודות ליכולת שלו לדאות למרחקים קצרים מחוץ למים, בדומה לדגים מעופפים.

דיונון מעופף? "המנגנון האחראי על התנהגות זו אינו מובן לגמרי לעולם המדע"

הדיונון שתועד בישראל גדול יחסית, ואורכו 110 ס"מ. "כמו דיונונים אחרים רבים, גם הוא בעל 8 זרועות המיועדות לתנועה ו-2 לציד", מסביר הפנר. "זהו מין דיונון בעל גודל גוף יחסית גדול וממוצע גודל גוף עומד על כ-45 ס"מ, לעיתים נראים פרטים גדולים יותר באורך של 90 ס"מ".

"הדיונון קיבל את שמו הייחודי בזכות יכולתו לדאות למרחקים קצרים מחוץ למים, בדומה לדגים מעופפים", מוסיף הפנר. "התנהגות זו באה לידי ביטוי בתדירות גבוהה בזמן מזג אוויר סוער או בנוכחות טורפים בסביבה, אך עדיין המנגנון האחראי על התנהגות זו אינו מובן לגמרי לעולם המדע. לדיונון הניאון המעופף תוחלת חיים של כשנה, במהלכה הם משלימים נדידה מחזורית בין אזורי ההאכלה וההטלה שלהם".

הדיונונים הללו אוכלים בעיקר דגי אוקיינוס קטנים, דיונונים אחרים וגם לעיתים נוהגים בקניבליזם ואוכלים דיונוני ניאון אחרים. הם משמשים כטרף לדגים גדולים, כרישים ויונקים ימיים.

המין הזה נפוץ במדינות רבות ברחבי העולם, אבל באזור שלנו תצפיות שלו נדירות. "בים התיכון ובארץ בפרט, תצפיות של מין זה נדירות יותר ומתרחשות בעיקר בחודשי הסתיו", מסכם הפנר. "הסיבות לכך נובעות מכך שבית הגידול של מין הינו עמוק, ובחופינו עומק קרקעית מתאים למחיה עבורו נמצא במרחק של כמה ק"מ מהחוף. מעבר לכך, מין זה מעדיף טמפרטורת מי ים קרים וחופינו החמים יחסית לים התיכון נמצאים בקצה גבול תפוצתו". ברשות הטבע והגנים מבקשים מהציבור: אם נתקלתם בחיית בר במצוקה, דווחו למוקד שמספרו 3639*.