זוג שיצא לטייל אתמול (שבת) בצפון הערבה נקלע לסיטואציה יוצאת דופן: קרקל מנסה בכל כוחו לטרוף יעל - עד שמתייאש ומרפה. שי, שטייל במקום ותיעד את האירוע, סיפר: "בהתחלה רק שמענו רעשים מוזרים, התקרבנו למקום וראיתי את היעל נאבקת בגדר תיל".

שי וחבצלת עלו במעלה ההר על מנת לסייע ליעל להשתחרר. כשהיו במרחק מטרים ספורים מהמקום הוא סיפר כי ראה "מחזה מדהים". הוא עצר במקום והחל לתעד את האירוע: "צילמתי עוד קצת את הקרקל, ואחרי שהוא נעלם לגמרי מהשטח המשכתי לכיוון היעל לסייע בשחרור שלה. היא נאבקה בגדר, אבל אז זינקה בכוחות עצמה והמשיכה לדרכה".

קרקל תוקף יעל שנתפסה בגדר (צילום: שי פלדמן, רשות הטבע והגנים)
תיעוד: קרקל תוקף יעל שנתפסה בגדר | צילום: שי פלדמן, רשות הטבע והגנים

הזוג דיווח על המקרה לפקח רשות הטבע והגנים אריה רוזנברג: "קיבלתי דיווח ראשוני בפייסבוק, יצרתי קשר עם המטייל ונפגשתי אותו בשטח. היעל נתקעה בחלק של הגדר שנמצאת בדרדרת של המצוק ולא על שביל הטיול".

"היעל נקראת רפקה", סיפר רוזנברג. "היא מבוגרת יחסית, אני מכיר אותה כבר חמש שנים. זהו אזור המחייה שלה. הקרקל נשך אותה בסנטר, ולכן מדובר בפציעה שנחשבת קלה והיא תצליח לשרוד אותה. המחזה הנדיר למראה אדם - קרקל שתוקף יעל, הוא חלק מהטבע והמערכת האקולוגית. במקרה הזה היעל נתפסה בגדר שמהווה סכנה לחיות הבר בשטחים הפתוחים".

קרקל בשמורת נחלים גדולים  (צילום: גולן רידר)
קרקל, ארכיון | צילום: גולן רידר

ברשות הטבע והגנים הוסיפו כי קרקל הנו החתול הגדול בישראל מאז שנעלמו הנמרים. "מדובר בחיה ביישנית ונדיר מאוד לראותה בטבע", הסבירו. "הוא נמצא בסכנת הכחדה בעיקר בגלל פגיעה באזורי המחייה שלו והרס בית הגידול הטבעי. במשך שעות היום הם מסתתרים בכוכים באדמה, בצמחייה סבוכה ובנקיקי סלעים. כיום ניתן לראות קרקלים בעיקר בשמורות הטבע הגדולות בנגב אם כי גם שם הם נדירים יחסית".