מניין ההרוגים בשריפות בר שפקדו את מרכז צ'ילה במשך מספר הימים האחרונים עלה ל-131, ויותר מ-300 בני אדם נעדרים כאשר אלפי בתים נשרפו כליל. השריפות ההרסניות שכילו חלקים נרחבים של צ'ילה נחשבות הקטלניות ביותר במדינה על פי סוכנות מצבי החירום ואסונות הטבע של האו"ם, שכן הכבאים נאבקים להשתלט על יותר מ-160 שריפות בו-זמנית.

השריפות באזור ואלפראיסו (Valparaiso) נחשבות לאסון הקטלני ביותר בצ'ילה מאז רעידת האדמה בשנת 2010. על פי גורמים רשמיים, סביר שחלק מהשריפות הוצתו בכוונת תחילה. הנשיא גבריאל בוריק הודיע במהלך ביקור באזור כי רהיטים ששימשו למשחקים הפאן אמריקאים בשנת 2023 ייתרמו לנזקקים ואלו שאיבדו את רכושם, ובנוסף הממשלה גם תוותר על חשבונות המים עבור 9,200 בתים שנפגעו.

השריפות החלו ביום שישי בקצה המזרחי ההררי של ויניה דל מאר (Viña del Mar), אתר נופש על החוף הידוע בפסטיבל המוזיקה הלטינית שלו שביטל את אירועי הפתיחה שלו כאות אבל. שתי ערים נוספות, קווילפואה (Quilpué) ווילה אלמנה (Villa Alemana), נפגעו אף הן קשות כשהשריפות התפשטו במהירות בשל מזג אוויר יבש ורוחות חזקות.

אנשים צ'ילה שריפות ויניה דל מאר (צילום: RODRIGO ARANGUA, getty images)
רבים איבדו את בתיהם ויקיריהם בשריפות | צילום: RODRIGO ARANGUA, getty images

תושבים צ'ילה שריפות ויניה דל מאר (צילום: JAVIER TORRES, getty images)
מאות אנשים עדיין מוגדרים כנעדרים | צילום: JAVIER TORRES, getty images

השירות הרפואיים אומרים שגופות רבות שחולצו מהשריפות בלתי ניתנות לזיהוי, אך עובדי זיהוי פלילי לוקחים דגימות של חומר גנטי מאנשים שדיווחו על קרובי משפחה שנעדרים. בתוך כך, הרשויות עדיין לא לגמרי יודעות מהם ממדי האסון מאחר ורבים עדיין לא נמצאו וקיים חשש כי מניין ההרוגים ימשיך לעלות בכל יום שחולף. גבריאל לייבה, בן 46, תושב ויניה דל מאר אומר כי "הבית של ההורים שלי ושל אחיותי נשרף, והשכנים שלי – האנשים שהכירו אותי כשהייתי קטן – מתו. הם "משפחה שאינה מדם אלא של לב". זאת בזמן שהוא מחפש שרידים של חפצים בפסולת של הבית השרוף.

"תושבי ויניה דל מאר, קווילפואה, וילה אלמנה, חוו וחווים מצב קטסטרופלי אדיר, יוצא דופן, חסר תקדים וכואב", אמר אתמול הנשיא. בצילומי אוויר של אזור ויניה דל מאר נראים רחובות חרוכים ושורות של בתים הרוסים, כשהרשויות ממשיכות לחפש אחר קורבנות בין ההריסות תוך שהן נאבקות בלהבות במספר מוקדים שונים.

בתים צ'ילה שריפות ויניה דל מאר (צילום: JAVIER TORRES, getty images)
שורות של בתים שנשרפו כליל. ויניה דל מאר | צילום: JAVIER TORRES, getty images

צ'ילה, שכזכור החליטה להחזיר את השגריר שלה מישראל בתחילת המלחמה ומתחה ביקורת קשה על הלחימה בעזה, מתמודדת כעת עם אסון נוסף. נשיא המדינה לשעבר, סבסטיאן פיניירה, נהרג אתמול בהתרסקות מסוק בשל תנאי מזג אוויר קשים. 

שריפות קטלניות בוערות לא רק בצ'ילה אלא ברחבי אמריקה הלטינית כשהן ניזונות מגל חום מתמשך ורוחות, ולפעמים מוצתות בכוונה. בקולומביה בערו מאז תחילת השנה יותר מ-320 שריפות באזורים המרכזיים והצפון מזרחיים של המדינה, והמצב החריף בעקבות ארבע שריפות שהתלקחו סמוך לעיר הבירה בוגוטה. בארגנטינה, שריפה אדירה התפשטה באזור של למעלה מ-1,000 דונם של אדמה בפארק הלאומי לוס אלרסס בפטגוניה, אתר מורשת עולמית כשגורמים מקומיים אומרים שהשריפות הוצתו בכוונה. ברזיל, ביתם של יותר ממחצית מיערות הגשם של האמזונס, רשמה בשנה שעברה 190,000 התלקחויות של שריפות שהצליחו להתפשט על שטחים עצומים בעיקר על ידי כריתת יערות נרחבת לטובת חקלאות.

מדינות רבות ברחבי העולם מזהירות את אזרחיהן מביקור באזורים שבהן מתפשטות השריפות, גם בגלל הפגיעה האפשרית מהאש אך בעיקר בשל העובדה שצוותי החירום מתקשים לתת מענה לכל האנשים. בישראל לא פרסם המל"ל אזהרת מסע לצ'ילה בגלל השריפות, אך עדיין יש אזהרה ברמה 2 בעקבות עלייה בתקריות אנטישמיות וחשש לפגיעה בישראלים ויהודים בעקבות המלחמה.