התינוקת רועי מוראל מאושפזת בפגייה בבית החולים שיבא כבר כמעט חודש, ואמה מודאגת מהסיבוכים האפשריים שעלולים להתגלות בה כפגה, הכוללים סיבוכי נשימה, זיהומים ואף מומים. לפני מספר ימים קיים מנהל התרופות האמריקני (FDA) דיון מסקרן במיוחד על טכנולוגיה רפואית חדשה שיכולה לעזור לרועי ולפגים רבים נוספים - רחם מלאכותי.

פגים נולדים עם איברים ומערכות גוף שלא התפתחו מספיק, מה שמוביל לסיבוכים ותמותה גבוהה. הדיון ב-FDA עסק במחקר אמריקני פורץ דרך משנת 2017 שבו מדענים הצליחו לגדל שישה עוברים של כבשים שנולדו בשבוע שמקביל לשבוע 23 אצל עובר אנושי, בתוך רחם מלאכותי – מעין שקית פלסטיק עם נוזל שדומה למי שפיר. ב-FDA דנו באפשרות להשתמש ברחם מלאכותי שכזה עם עוברים אנושיים של בני אדם.

 

רחם מלאכותי טלה (צילום: יחסי ציבור)
רחם מלאכותי, ארכיון | צילום: יחסי ציבור

"מדובר למעשה על רחם מלאכותי שאולי יוכל להחזיק למשך כמה שבועות שהם מאוד-מאוד קריטיים", מסבירה פרופסור ציפורה שטראוס, מנהלת מחלקת פגים ויילודים בבית החולים לילדים ספרא. "התינוק נמצא באותם מים כמו ברחם, וחבל הטבור מחובר אליו - אבל במקום לשלייה, הוא מחובר למכונה שעושה את אותו הדבר".

לפחות 5 שנים צפויות לעבור עד לשימוש ברחם המלאכותי בבתי חולים, אם בכלל. פרופסור דרור מנדל, מומחה לפגים ומנהל בית החולים לילדים באיכילוב, מבהיר שעוד הדרך ארוכה: "אנחנו יכולים לשער את היתרונות, ואין ספק שהיתרונות יכולים להיות מאוד משמעותיים. אבל את החסרונות אנחנו עדיין לא יודעים".