סוכות, חג האושפיזין, מסמל את פתיחת עונת התיירות ביישובי כיכר סדום שבדרום המועצה האזורית תמר ים המלח, רק שבחג הזה האושפיזין שחוגגים כאן יותר מכל הם הזבובים. המכה שנחתה על תושבי היישובים הללו קשה השנה במיוחד והתושבים זועמים מהמפגע שעולה גם בבריאות וגם בפרנסה. "איזה מין חופשה זו שאי אפשר לצאת החוצה", מספר בעל מתחם אירוח באחד היישובים.

מעבר לתנאי מזג אוויר קיצוניים וריחוק גיאוגרפי, תושבי כיכר סדום מתמודדים מעת לעת עם תופעת זבובים חמורה שגורמת לפגיעה באיכות החיים וביכולת להתפרנס כראוי מתיירות כפרית. ד"ר אלעד אלמוג, תושב המועצה האזורית תמר: "סוכה עזובה, מתחם צימרים שחדל הזמנות, משפחה וחברים שעוזבים באמצע הביקור. כך זה נראה כשהזבובים הם האושפיזין".

מכת זבובים במועצה האזורית תמר
מכת זבובים במועצה האזורית תמר

"סוכות בכיכר סדום הפך לסיוט עבור תושבים ומבקרים כאחד", הוא מספר. "התושבים כאן לא יכולים לסבול את המצב הזה יותר וזועקים לפתרון. אי אפשר לחיות ככה ולא ראוי לחיות ככה במדינת ישראל ולמען האמת גם לא בשום מקום. יש מה לעשות עם זה ואסור לוותר, זה המינימום ההכרחי לאיכות חיים בסיסית".

נועם, בעל מתחם צימרים מאשר: "אורחי הצימר לא יכולים לבלות בחצר ובבריכה. איזו מן חופשה זו שאי אפשר לצאת החוצה ולהירגע על כיסא נוח באוויר הפתוח? מי רוצה לבוא לחופשה למקום בו צריך להסתגר בתוך הצימר".

"אורחים שמגיעים בד"כ שילמו מראש, אז הם נאלצים לספוג את המפגע", מחדד נועם ומסביר על הפגיעה הכלכלית. "אנחנו נהנים מהרבה לקוחות חוזרים, ואורחים שממליצים לחבריהם. כשהם לא מרוצים, הם לא יחזרו ולא יספרו לחבריהם. ההפסד הוא אקספוננציאלי. הירידה בביקוש מורגשת באופן ניכר. יש לנו קבוצה של הצימריסטים, שמלאה בלידים שאנחנו מעבירים מאחד לשני בתקופת החג. בשנים האחרונות היא כבר שקטה לגמרי אפילו בתקופות השיא שלנו, סוכות ופסח".

נועם מפנה אצבע מאשימה למועצה: "לפני שש שנים התחלף המדביר, ואז פרצה המגיפה, מכיוון שהוא הסיר את רוב המלכודות, כדי שלא יצטרך לתחזק אותן, כלומר להחליף בהן את הפיתיון כל שבוע-שבועיים. רק בשנה שעברה, לאחר ארבע שנים של מגיפה, הוא הואיל בטובו להחזיר את המלכודות מסביב ליישוב. ואז הקיץ הוא הסיר את המלכודות לאורך הגבול עם ירדן, משם מגיעים רוב הזבובים בתקופה זו של השנה, ולא החזיר אותנו למרות שהתרענו כמה פעמים שבסוף ספטמבר הזבובים מתפרצים וצריך להיות מוכנים עם המלכודות לאורך הגבול עם ירדן".

הדרך לשיפור המצב, והבעיה הירדנית

רוויה נאורייתא, בעלת מתחם האירוח "ליבי במדבר" מספרת שאפילו בני משפחתה ברחו: "רמה תברואתית נמוכה מאוד ומסוכנת. רמת חיים ירודה ביותר. אני לא יכולה להרשות לעצמי לארח ככה למרות שזאת הפרנסה שלנו. סגרתי את כל ההזמנות. כסף לא יכול לנהל אותנו. המשפחה והחברים שהיו אצלנו בבית ארזו את עצמם בשיא המהירות ועפו מכאן. הם היו אמורים להישאר עוד כמה ימים והלכו. החום לא הרתיע אותם ולא את האורחים בצימרים אבל המכה המטורפת הזאת כן. זה לא שפוי בעיני".

תושב אחר מספר כי "המפגע הוא מפגע ברובו ירדני. שם מזבלים את השדות בזבל עופות לא מחוטא. מגיע גל קשה מאוד שהתחיל לפני שבוע לכיכר סדום ולמושבים. שיטת הטיפול צריכה להיות כ-1,000–2,000 מלכודות עובדות מושכות ולוכדות בכמה קווי הגנה מקו הגבול ועד סביב היישובים. למגר את התופעה לגמרי בלתי אפשרי לדעתי אלא אם הטיפול יהיה בצד הירדני. להפחית. אפשרי באחוזים סבירים וכמובן שמזג האוויר הוא פקטור מאוד משמעותי".

מכת זבובים במועצה האזורית תמר
מכת זבובים במועצה האזורית תמר

מהמועצה האזורית תמר נמסר: "בעיית הזבובים בעונת הסתיו באזור בכלל ובכיכר סדום בפרט ידועה ומלווה את האזור שנים רבות בעונה זו. המועצה אינה חוסכת משאבים ומפעילה מערך שלם של עובדים וקבלנים בהתמודדות עם התופעה. בשנים האחרונות אף פנתה המועצה בקול קורא לאיתור פתרונות חדשניים וכתוצאה מכך רכשה כ-200 מלכודות יעילות יותר ובכוונה להרחיב את השימוש בהן לאחר סיום הבחינה.

על אף פעולות הניטור האינטנסיביות המתבצעות על ידי היחידה הסביבתית ערד תמר לא זוהה מוקד במרחב המועצה או בסמיכות לישובים. מפגע הזבובים אינו שמור רק ליישובי כיכר סדום אלא נפוץ בכל האזור, עוצמתו ביישובי הכיכר גבוהה ביותר ומהווה פגיעה באיכות החיים. יצוין כי ההתמודדות כוללת פיזור מאות מלכודות זבובים וריסוסים יזומים במוקדי מנוחה של זבובים בוגרים לצד ניסיון לאתר מוקדי דגירה".