מחקר ישראלי חדש מצא כי זיהום אוויר גורם להידרדרות של מחלת העיניים - ניוון מקולרי גילי (AMD). המחקר בחן את הקשר בין זיהום אוויר בערים שונות בישראל לבין השלב המתקדם של המחלה, הקרוי גם  ״השלב הרטוב״. על פי הממצאים בערי המרכז, בהן נמדדו רמות גבוהות יותר של תחמוצת החנקן, נרשמה השפעה רבה יותר על עלייה בשיעור המתמודדים עם השלב המתקדם של המחלה, זאת בהשוואה לאזורים אחרים בישראל. עוד לפי המחקר, בת ים היא העיר עם שיעור החולים הגבוה ביותר, ואילו דימונה נהנית משיעור החולים הנמוך ביותר.

מה זה ניוון מקולרי גילי?

ניוון מקולרי גילי (AMD) הוא מחלת עיניים הפוגעת בעיקר במרכז הרשתית ומאופיינת בשני שלבים המובילים להידרדרות הראייה: השלב היבש, בו חלה ירידה ברגישות לאור ובקושי מסוים בראייה בחשיכה, והשלב הרטוב, שבו הראייה מידרדרת בצורה מהירה וחדה; ללא טיפול - הדבר עלול להוביל לאובדן ראייה תמידי. כרבע מהאוכלוסייה בגיל 65 ומעלה יחלו בניוון מקולרי גילי, אולם רק בקרב חלקם ידרדר המצב ויגיע לשלב הרטוב, כיום מדובר בשיעור ממוצע של 10 אחוזים.

תוצאות המחקר הראו כי להימצאות תחמוצת החנקן, חנקן דו חמצני, ועוד חלקיקים זעירים באוויר האחראים לזיהום, יש השפעה משמעותית על שכיחות המחלה בקרב האוכלוסייה. במחקר לא בחנו המדענים את המנגנון הביולוגי שמאחורי הפגיעה בראייה על ידי החלקיקים המזהמים, אבל הוא מחזק את ההשערה הקיימת לפיה זיהום אוויר פוגע בראייה. בדרך דומה לזו שבה פוגע העישון בראייה: נזק תאי הכולל חמצון. רדיקליים חופשיים משתחררים פוגמים בפעילות התקינה של הרקמות.

במחקר שהובילו ד"ר שירי שולמן וד"ר אלון סלע מאוניברסיטת אריאל, מציינים החוקרים כי מאחר שזיהום אוויר ממשיך להוות בעיה עולמית שרק מחריפה, ולצד הגדילה הצפויה בתוחלת החיים - שיעור החולים בניוון מקולרי גילי צפוי לעלות, ולהפוך לבעיה חמורה בקרב חלקים נרחבים יותר ויותר בישראל ובעולם.

הדרכים לצמצום הבעיה

ד"ר שירי שולמן, מנהלת מכון העיניים באסותא השלום וראש תחום עיניים ברשת אסותא, אומרת כי מדובר במחקר הראשון שמוכיח את הקשר בין זיהום אוויר לבין השלב המתקדם של ניוון מקולרי גילי. "בשנים הקרובות צפויה עלייה משמעותית במספר החולים, שתביא לעומסים כבדים על מומחי העיניים, עומסים שאנחנו גם ככה חווים כבר היום". לדבריה, יש לפעול באופן המיטבי כדי לצמצם את גורמי הסיכון של המחלה, בהם עישון ברמה האישית, וזיהום האוויר, ששיפור בו יכול להתאפשר רק בהינתן פעולה ממשלתית הולמת.

ד״ר שולמן מסבירה כי נוסף על כך, היערכות ואימוץ טיפולים חדשניים שיפחיתו באופן ניכר את העומסים - הם גם כלים שיכולים לסייע בשיפור התמונה הכוללת. "הטיפול המרכזי כיום הוא זריקות תוך-עיניות, שמרבית המטופלים צריכים לקבל אחת לחודש-חודשיים, זאת בנוסף על מעקבים ובדיקות. טיפולים חדשניים יאפשרו לצמצם את מספר ההזרקות לפעמים בודדות בשנה, וכך להביא לשיפור בעומס, ובמצבם של החולים". עוד מוסיפה ד"ר שולמן כי מודעות לנושא ואבחנה מוקדמת החל מגיל 60 היא פן חשוב של ההתמודדות עם האתגר שמציבה המחלה על בריאות הציבור.