מיליוני אנשים במערב קנדה שהו בימים האחרונים תחת זיהום אוויר כבד במיוחד, בשל מאות שרפות בר שמילאו את השמים בעשן והפכו אותם לכתומים. עשן שרפות הוא אירוע עונתי שגרתי בחלקים נרחבים מקולומביה הבריטית, המיוערת בכבדות. עם זאת, מספר השרפות וכמות השטח שנשרף הולך ועולה כתוצאה משינויי האקלים, מה שמגביר את החששות מההשפעה על בריאות האדם.

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

שירות החיזוי BlueSky Canada אמר שכמעט כל המחוז היה מכוסה בעשן, כאשר הריכוזים הגבוהים ביותר נרשמו באזור הפנימי והדרומי, שבו השרפות אילצו כ-35 אלף בני אדם להתפנות בארבעת הימים האחרונים. "אירוע קיצוני כל כך לא קורה בכל שנה", אמרה ג'לנה בנט, מומחית לשרפות משירות החיזוי. היא הוסיפה כי 2018 הייתה השנה האחרונה שבה עשן שרפות היה נפוץ כל כך.

בערים קלונה וקמלופס שבמחוז קולומביה הבריטית, עמד מדד איכות האוויר על רמה "מסוכנת" שמדורגת פי 3 מהעיר לאהור שבפקיסטן, שנחשבה לעיר המזוהמת ביותר בעולם בשנת 2022.

השרפה בקנדה מאיימת על ערים במרכז המדינה (צילום: רויטרס)
עשרות אלפים פונו. השרפה בקנדה מאיימת על ערים במרכז המדינה | צילום: רויטרס

בעיר קלונה שעל הגדה המזרחית של אגם אוקנגן, נהרסו בתים רבים, ואילצו את הממשל הפדרלי להזעיק את הצבא כדי לסייע בהתמודדות עם האש. הרשויות באזור פרסמו אזהרות בריאות עבור חלק גדול מתושבי החלק הדרומי של קולומביה הבריטית, ביתם של רוב 5.1 מיליון תושבי המחוז, כולל אזור מטרופולין ונקובר המאוכלס בצפיפות.

"אפר נופל מהשמיים, הגרון שלי מגרד, העיניים שלי מגרדות", אמרה מארי-איב הרוויו בת ה-31, תושבת רוולסטוק, כ-550 ק"מ צפון-מזרחית לוונקובר. "אנחנו לא יודעים מה ההשפעות ארוכות הטווח של נשימת עשן במשך זמן כה רב". אנשים מבוגרים, נשים בהיריון, ילדים ואנשים עם בעיות נשימה כמו אסטמה נמצאים בסיכון גבוה ביותר משאיפת עשן, וממשלת המחוז דחקה באנשים להפחית פעילות גופנית בחוץ.

שרפות עזות בכביש המהיר ליד סורנטו (צילום: רויטרס)
זיהום אוויר ברמה "מסוכנת". שרפות עזות בכביש המהיר ליד סורנטו | צילום: רויטרס
עשן כבד בנמל ונקובר, בעקבות השרפות הנרחבות בפנים ה (צילום: רויטרס)
עשן כבד בנמל ונקובר, בעקבות השרפות הנרחבות בפנים המדינה | צילום: רויטרס

קנדה עוברת את עונת השרפות הגרועה ביותר אי פעם, וכמות פליטת הפחמן שהשתחררה היא יותר מכפולה מהשיא הקודם. בימים הקרובים, מזג האוויר צפוי להאיר עיניים עבור הכבאים שנואשים להשתלט על האש. מזג האוויר שצפוי להיות קריר יותר ועם מעט גשם בימים הקרובים צפוי לעזור לכבאים ולהביא להקלה זמנית בעשן, אך ההקלה עלולה להיות קצרת מועד. "העשן והשרפות יישארו אתנו עד ספטמבר", אמר מפקד כוחות הכבאות באזור.

יוון: ארבעה ימים רצופים של אש

לא רק קנדה מתמודדת עם שרפות קשות הקיץ. ביוון פונו עשרות חולים מבית חולים בעיר הנמל אלכסנדרופוליס - כך מסרו היום (שלישי) מכבי האש, בעוד שרפות עצומות משתוללות בצפון המדינה ללא שליטה זה היום הרביעי ברציפות. מאות צוותי כיבוי נאבקים להשתלט על השרפה שפרצה ליד העיר בשבת והתפשטה במהירות, כשהיא מלווה ברוחות סוערות, שמלבות את העשן מעל העיר והופכות את שמי הלילה לאדומים בוהקים. אדם אחד נהרג עד כה בשרפות.

הרשויות באזור דיווחו כי עשרות חולים פונו מבית החולים למעבורת בנמל כאמצעי זהירות, וכי עשרות חולים נוספים פונו על ידי ספינת משמר החופים מחוף הים. "בתנאי מזג האוויר הקיצוניים האלו, בעיקר בגלל הרוחות הסוערות, נעשה מאמץ עצום לנהל את חזיתות האש שפרצו בו זמנית בחלקים רבים של המדינה", אמר אמש דובר מכבי האש יואניס ארטופיוס. "השעות שעוברות עלינו הן קריטיות ביותר". 

מעבר לעיר אלכסנדרופוליס, פונתה אוכלוסייה נוספת מהאזור שליד הגבול עם טורקיה, משום שהסיכון להתלקחות מחודשת עדיין יישאר גבוה בימים הקרובים. גופתו השרופה של אדם, ככל הנראה מהגר, נמצאה אתמול באזור כפרי ליד אלכסנדרופוליס. שרפות בר בקיץ ביוון הן נפוצות, אך הוחרפו בשנים האחרונות בגלל תנאי מזג האוויר החמים והיבשים, וסערות חריגות שמדענים קשרו לשינויי האקלים.

בית החולים המאולתר שהוקם במעבורת בנמל בשל השריפות (צילום: רויטרס)
בית החולים המאולתר שהוקם במעבורת בנמל בשל השריפות ביוון | צילום: רויטרס
כבאים נאבקים באש ביוון (צילום: רויטרס)
"העשן והשרפות יישארו אתנו עד ספטמבר". כבאים נאבקים באש ביוון | צילום: רויטרס

בחודש שעבר פונו יותר מ-20 אלף תיירים מאי הנופש רודוס, כאשר שרפות בר בערו במשך יותא משבוע - והרסו בתי מלון ואתרי נופש. גם כבאי ספרד נאלצו להיאבק בשרפה ענקית שכילתה יערות באי טנריפה במשך שישה ימים. שני כבאים נפגעו בעת שנאבקו בשרפות בעיר החוף הצפונית קוואלה, ושרפות נרחבות השפיעו גם על האי אוויה שליד אתונה, וכן באי קיתנוס ובוויוטיה הסמוכים למרכז יוון.