שני "ירחי על" צפויים להופיע במהלך חודש אוגוסט הקרוב, בתופעה אסטרונומית נדירה שלא תתרחש שוב עד ינואר 2037. "ירח על" היא תופעה שבה הירח מופיע בשמי הלילה כשהוא גדול ובהיר במיוחד - משום שהוא קרוב יותר לכדור הארץ מהרגיל. גם בסוף החודש צפוי להתרחש מקרה דומה, וכאשר זה קורה התופעה מכונה: "ירח על כחול".

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

תופעת "ירחי העל" מופיעה ארבע פעמים בשנת 2023, כאשר הראשון התרחש ב-3 ביולי ו"ירח העל" הרביעי והאחרון של השנה יתקיים ב-29 בספטמבר. גם חלק מהמומחים מוצאים את עצמם מתבלבלים בין המונחים השונים: 'ירח מלא', 'ירח על' ו'ירח כחול', שנקלטו במשך מאות שנים וזכו לביקורת על כך שהם "לא מאוד מדעיים".

רוב האנשים יודעים שירח מלא הוא פשוט הירח שלנו בהארה של 100% - כאשר פני השטח המלאים שלו קולטים את אור השמש, כפי שניתן לראות מכדור הארץ. "ירח על", לעומת זאת, הוא ירח מלא שנראה גדול ובהיר יותר מירח מלא רגיל.

ירח על (צילום: getty images)
ירח על בשמי העיר ספליט שבקרואטיה | צילום: getty images

התופעה מתרחשת משום שהירח מקיף את כדור הארץ בנתיב 'אליפטי' - כזה שאינו מעגלי לחלוטין. המשמעות היא שיש נקודה במסלול הירח, שבה הוא קרוב יותר לכדור הארץ, ולכן הירח מופיע באופן בהיר וגדול יותר. "ירח על" יכול להיראות גדול ב-14% ובהיר יותר ב-30% מירח מלא רגיל, בהתאם לתקופת השנה.

אנדרו מקארתי, אסטרו-צלם עצמאי מאריזונה, אמר שהירח יהיה בהיר יותר בכ-30% ביום שלישי בלילה. "ההבדל בגודל בין סופר-ירח לעומת ירח מלא הוא כמו ההבדל בין כסף לניקל", אמר. משום שירח מלא מתרחש פעם ב-29.5 ימים - מעט פחות מחודש - לפעמים מתרחשים שני ירחים מלאים בטווח של חודש קלנדרי אחד. אירוע אסטרונומי נדיר זה המכונה "ירח כחול", מתרחש בדרך כלל כל שנתיים או שלוש - הסיכוי ששני ירחים מלאים בחודש אחד יהיו "ירחי על" נמוך עוד יותר.

הפעם האחרונה שהיו שני ירחי על בחודש אחד הייתה בינואר 2018 - וזה לא יקרה שוב עד 31 בינואר 2037, לפי נאס"א. "ירח העל" של יום שלישי יהיה במרחק של 222,158 מייל מכדור הארץ, בעוד הירח ב-31 באוגוסט יהיה קרוב עוד יותר - 222,043 מייל - ולכן אפילו יותר מרהיב.