בפברואר האחרון חשפנו במהדורה המרכזית כי במרחק של מאות מטרים מחופי הכינרת, בשטח העיר טבריה הוקמה תחנת מעבר לפסולת. למרות שבהיתר העסק נקבע כי היא יכולה לטפל בגזם בלבד, בפועל עשרות משאיות פינו למקום בכל יום ומכל אזור הצפון מכולות עמוסות בפסולת שלא מיועדת לאתר מסוג זה.

"לא ראיתי דבר כזה בעבר. זה לא יהיה ולא יקרה, לא במשמרת שלי", אמרה אז ד"ר סיגל בלומנפלד, מנהלת מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה. האתר הוקם על ידי יזם פרטי בעידוד ותמיכה של אשכול כנרת עמקים, שמאגד 15 רשויות מקומיות ואזוריות מהסביבה, במטרה לטפל בגזם עירוני ואזורי. אך בפועל – לאתר נכנסות משאיות עמוסות בזבל שבחלקן אין בכלל גזם, אלא פסולת ביתית שכוללת מזרונים, ריהוט ופסולת בניין.

ברשות המים התריעו בעבר כי "האתר הזה קולט פסולת מוצקה, פסולת בניין, הכול. מדי פעם זורקים על המשאיות איזה ענף של גזם, כדי שזה ייראה גזם". על פי החשד, הפעילות באתר כבר גרמה בעבר לזיהום בקרקע. דיגום שנערך החודש במי נחל רקת, שגובל באתר הפסולת, גילה חיידקים קוליפורמים בחריגה של אלפי אחוזים מהתקן. מאז פעלו במשרד להגנת הסביבה לשינוי רישיון העסק של המקום, אך מתצפיות שנערכו התברר כי לא חל שינוי.

בעקבות מידע שהגיע למשרד להגנת הסביבה שוגר השבוע מכתב התראה לבעלי האתר ובו נכתב כי הם פרו את תנאי רישיון העסק: "נציג המשרד ערך סיור במקום, במהלכו נמצאו מכולות ומערומי פסולת הכוללים פסולת ביתית, קרטונים, פלסטיק וכד' תוך הפרת תנאי רישיון העסק ולמרות ההבהרות החוזרות. בנוסף לכך שהתחנה אינה מורשה לקלוט פסולת ביתית ועל-כן הדבר מהווה הפרה של תנאי רישיון העסק, התחנה אינה מצוידת במתקני תשתית שמתאימים לכך ובמצב דברים זה, קליטת פסולת ביתית בתחנה ללא תשתיות מתאימות מהווה הפרה של תקנות רישוי עסקים.

במכתב קראו לאתר לחדול מיד מהפעילות והוסיפו כי הם רואים בחומרה רבה את המשך קיום מפגעי הפסולת בשטח שאינו מוגדר כנדרש: "מפגעים מסוג זה מהווים עבירה הגורמת להיווצרות מפגעי תברואה, ריח וזיהום אוויר, מטרד זבובים, מפגעי נוף וסיכון למקורות מים. תשטיפים מהפסולת המונחת על קרקע לא אטומה מחלחלים לתת הקרקע ולמי התהום, וגולשים לערוצי ניקוז סמוכים. לאור האמור לעיל, אנו שוקלים נקיטת האמצעים המשפטיים העומדים לרשותנו, לרבות הוצאת צו הפסקה מנהלי מכוח סעיף 20 לחוק".

תגובת המשרד להגנת הסביבה: בימים האחרונים התקבל דיווח במחוז צפון של המשרד על קליטת פסולת שאינה מורשת לקליטה בתחנה האמורה. עם קבלת המידע יצא מפקח מטעם המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה לבדיקה בשטח. בעקבות ממצאי הסיור, נפתחו הליכים מנהליים נגד התחנה והעומדים בראשה, וב-30 ביולי נשלחה אליו התראה לפי סעיף 14 לחוק רישוי עסקים.

תגובת רשות המים: אגם הכנרת הוא נכס אקולוגי ואוגר מים אסטרטגי, בעל חשיבות עליונה למשק המים הישראלי. כפי שאמרנו בכתבה הקודמת, תחנת מעבר שנמצאת בתחום אגן הכינרת ובמרחק של מאות מטרים מקו המים, מסכן את הכינרת מבחינת פוטנציאל זיהום מים. אנו סבורים כי יש למקם תשתיות מעין אלו באזורים אחרים ואנו נכונים לסייע באיתור מקומות חלופיים.