שלושה מתוך ארבעה מיני דבורים עלולים להימחק בעשורים הקרובים - כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם אתמול (רביעי) באירופה. לפי המחקר, כ-30% מסביבת הגידול הטבעית של הדבורים תהפוך לבלתי מתאימה עבורן ב"תרחיש הגרוע ביותר" של שינויי אקלים. הדבורים מעדיפות את מזג האוויר הממוזג של צפון אירופה, כך שככל שהאקלים יתחמם - הן לא יוכלו לשרוד. המוות של הדבורים יהווה גם מכה לחקלאים, משום שיש להן תפקד חשוב בהאבקת היבולים.

עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12

מהמחקר עולה כי השימוש בחומרי הדברה וההפחתה בבתי הגידול של הדבורים יביאו לירידה באוכלוסייתן. הממצאים החדשים מגיעים בעוד שמחקר קודם רשם ירידה של כ-24% באוכלוסיית החרקים הקרקעיים ברחבי העולם ב-30 השנים האחרונות.

לפי הדוח האחרון, 32%-76% ממיני הדבורים האירופיות מסווגים כיום כ"דאגה" על ידי האיגוד הבין-לאומי לשימור הטבע (IUCN), ארגון סביבתי עולמי המתעד את מצבו של עולם הטבע. לפי האיגוד, "מספר המינים המסווגים כיום כ'מדאגים' צפויים להראות ירידה חריפה בשנים הקרובות".

המחקר, שפורסם בכתב העת Nature, אמר שמתוך 46 מיני הדבורים שנחקרו, מי שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר מ"התמוטטות דרמטית" הם מינים מסביבות ארקטיות ואלפיניות - שכן דבורים אלו יאבדו כ-90% משטח הגידול שלהן בתקופה זו.

ד"ר גיום גיסביין, ביולוג מהאוניברסיטה של בריסל בבלגיה ומחבר הדוח של האיגוד לשימור הטבע אמר שהוא "עצוב באופן עמוק" בעקבות הממצאים. "במשך כמה עשורים, מדענים משמיעים אזעקה לגבי ירידת המאביקים והדבורים בפרט", אמר ד"ר גיסביין. "מגמות האוכלוסייה של הדבורים נחקרו בהרחבה באירופה בעשורים האחרונים, והירידה שלהן בולטת במדינות רבות ושונות. בלגיה, למשל, היא מקרה נקודתי שבו חמישית מהמינים שהיו פעם בארץ נעלמו לחלוטין", הבהיר.

ד"ר גיסביין הוסיף כי "אני מאמין שזה המצב כיום אצל ביולוגים רבים. אנחנו מתבוננים מקרוב בטבע, מתקשרים עם עמיתים ברחבי העולם, וכולנו מגיעים לאותן מסקנות - המאביקים הולכים ופוחתים, יותר מכפי שחשבו בעבר".

חלת דבש, דבורים בכוורת (צילום: StudioSmart, shutterstock)
כ-30% מסביבת הגידול הטבעית שלהן תהפוך לבלתי מתאימה עבורן. דבורים בכוורת | צילום: StudioSmart, shutterstock

הדבורים נחשבות לקריטיות להאבקת היבולים באזורים הקרים והממוזגים של חצי הכדור הצפוני. כשבתי הגידול הטבעיים שלהן נהרסים, החוקרים מנסים ללמוד את ההשפעה של שינויים אלה על אוכלוסיות החרקים, כדי לפתח תוכניות שימור. ד"ר גיסביין וצוותו השתמשו בנתוני תצפית מ-1901-1970 ו-2000-2014 כדי לפתח את המודלים שלהם, עם תחזיות שנעשו עד 2080.

המודלים שלהם מצביעים על כך שסקנדינביה - שבה האקלים קריר הרבה יותר - עשויה להפוך למקלט למינים עקורים או מאוימים. למרות שד"ר גיסביין טוען שיש תנאים לכך, הוא מבהיר כי "כדי שהאזור הזה יארח ביעילות קהילת דבורים מגוונת בעתיד, יהיה חיוני להבטיח שהיא תישאר נקייה מגורמים רבים שלא הובאו בחשבון במודלים שלנו, כמו גלי חום, בצורת ושימוש רב בחומרי הדברה".