למרות שהקיץ כבר כאן באופן רשמי, נחילי המדוזות שהתרגלנו לראות בתקופה הזו של השנה בחופי ישראל טרם הגיעו. הערכות המומחים הן כי הסיבה להתעכבותם של היצורים הימיים היא מזג האוויר, וטמפרטורת המים הנמוכה בפרט.

על אף שאין עדיין מחקר רשמי בנושא, המומחים מעריכים כי טמפרטורת המים בשבועות האחרונים בחופי הארץ, שנעה סביב 26 מעלות צלזיוס, נמוכה מעט עבור נחילי המדוזות. הטמפרטורה הנדרשת בשביל התרבות יעילה של היצורים הימיים נעה בין 29-28 מעלות צלזיוס.

המדוזות בדרך כלל מגיעות לחופי הארץ מאמצע יוני ועד תחילת אוגוסט. על פי ההערכות, אם הן מאחרות - הן יישארו זמן רב יותר בחופים ושהייתן בימים המקומיים לא תתקצר. בישראל יש מספר רב של מיני מדוזות, הנפוצה ביותר היא "החוטית הנודדת": המדוזה הלבנה, שצריבתה היא החזקה ביותר מבין כל מיני המדוזות בארץ. כמו כן, ניתן למצוא מעט מדוזות בכל חודשי השנה, אך בקיץ מגיע הנחיל המשמעותי ביותר.

באותה התקופה בדיוק לפני כשנה פקדו את חופי חיפה מיליוני מדוזות, אז הסביר ד"ר צפריר קופליק, אוצר אוסף הנבוביים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב: "שני גורמים עיקריים אחראיים להופעתן של המדוזות: זרמי הים ומחזור החיים. כאשר שני אלו חופפים, אז אנו חווים 'פריחה' של מדוזות במספרים גדולים. כעיקרון, למרות שהן בעלות כושר שחייה, המדוזות נחשבות פלנקטון (כל היצורים שאינם יכולים לשחות כנגד זרמי הים), ותלויות בזרמי הים שקובעים את כיוון התקדמותן. כמו כן, מחזור החיים של המדוזות תלוי בכמה גורמים סביבתיים שהחשוב ביותר שבהם הוא הטמפרטורה. כאשר התנאים מתאימים, למדוזות יכולת לייצר מספר עצום של צאצאים".