משבר המזון העולמי הוא עניין הולך וגובר ולא ירחק היום שבאזורים שלמים בכדור הארץ יתקשו להמשיך לגדל תוצרת חקלאית. בצורות ממושכות מצד אחד ואירועי אקלים קיצוני מהצד השני מאלצים אותנו כבר היום לחשוב על פתרונות שיאפשרו לנו להמשיך לגדל מזון. הרבה מאוד חברות טכנולוגיה בישראל ובעולם חושבות על הפתרונות האידאליים. חברת סיקרופ הישראלית מנסה לפרוץ את שוק המזון מזוית חדשה ולייצר אוכל מפלנקטון.

"אנחנו רצים לתת בוסט לתזונה העולמית, להביא מקור מזון חדש", אומר מייסד החברה אריק פינטו בשיחה עם N12. היום (רביעי) הוא מציג את סיקרופ בכנס Blue Tech, הכנס הראשון הבינלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות בנמל חיפה שמאורגן על ידי המרכז הלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות ומתקיים בשיתוף קבוצת אדני-גדות.

חציבת פלנקטון  (צילום: סיקרופ)
חציבת פלנקטון | צילום: סיקרופ
מעבדה סיקרופ (צילום: סיקרופ)
מעבדה סיקרופ | צילום: סיקרופ

פינטו מביא איתו לחברה את הניסיון שלו בתור איש מכירות מעולם ההייטק והסייבר. את סיקרופ הוא הקים ביחד עם שחר נוקד שלחם איתו בשייטת, ועם ד"ר איתי כץ - חבר ילדות של שחר, פיזיקאי מהטכניון וחבר ילדות של שחר. החזון של השלושה, כפי שמתאר פינטו, הוא פשוט: "בסוף הים או המים מכסים 70% משטח כדור הארץ. לא ייתכן שמשתמשים במקור הכי גדול של כדור הארץ בצורה כל כך מועטה".

"אני יכול לסכם את הבעיה במשפט - אנשים מתרבים בצורה אקספוננציאלית והמזון לא. מבחינתנו, הפתרון הוא הפיטולנקטון - יצור חד תאי ששוחה עם הזרם. הערכים התזונתיים שלהם מאוד גבוהים והם בסיס שרשרת המזון".

היתרונות של סיקרופ ברורים: הם מצליחים לסנן פיטופלנקטונים מהמים בעזרת הזרימה הטבעית שלהם באמצעות סיבים, ומצליחים לקצור את היצורים החד תאיים בצורה מכנית. לאחר מכן הפיטופלנקטון מיובש ומעובד לכדי אבקה שניתן להכניס לתוך מאכלים.

מייסדי סיקרופ  (צילום: סיקרופ)
מייסדי סיקרופ | צילום: סיקרופ
אריק פינטו (צילום: יח"צ)
אריק פינטו | צילום: יח"צ

איך אתם מצליחים לשמור על האקו-סיסטם שבו גדל הפיטופלנטון, ולא לפגוע ביתר היצורים החיים שמתקיימים לצידו? יש תופעה שנקראת גאות אדומה - פריחה בלתי נשלטת של פיטופלנקטונים. כשזה קורה, הם מתחילים למות והופכים לבית קברות אחד ענק, במצב הזה הם הורגים את כל הסביבה. אם אני משתמש בפיטופלנקטון, אז אני עוזר לסביבה. מעבר לכך, הפיטופלנקטון מכפילים את עצמם כל 24 שעות. אם אני אקצור חצי מהאוכלוסייה - למחרת המצב חוזר לקדמותו".

ועדיין לסיקרופ יש דרך ארוכה עד שנוכל לקנות מוצרי מזון עם אבקת הפיטופלנקטון של סיקרופ. המטרה של הסטארט-אפ הוא להצליח לייצר את חומרי הגלם שבהם ישתמשו חברות אחרות. אלה יצטרכו להתגבר על אתגר מרכזי: איך משווקים לצרכנים מזון שעשוי מיצורים חד תאים שבאו מהאוקיינוס?

פינטו מציין כי בשוק כבר מנסים לפתח פתרונות יצירתיים למשבר המזון העולמי, בין היתר חלבון מצרצרים או מזבובים. "אני מתרכז בלהוציא את הפיטופלנקטון מהים ולהיות הגשר ליבשה", הוא מדגיש. לצד סיקרופ, מוצגים היום בכנס גם החברות ביופשנסי, Go Smart ו-Rwind שמנסות גם הן למצוא פתרונות תזונתיים חדשים מהים.