מחקר חדש שבחן כמעט 720 אלף בני אדם מצא מה הם 8 ההרגלים שכדאי לאמץ כדי להאריך חיים. המחקר הוצג בכנס Nutrition 2023, הכנס השנתי של האגודה האמריקנית לתזונה. המשתתפים בו הם יוצאי צבא ארצות הברית בגילי 40-99 מתוכנית הווטרנים האמריקנים שבמסגרתה נבחנת בריאותם של החיילים לשעבר.

"יש חלון זמן של 20 שנים שבהם אפשר לבצע את השינויים הללו - בין עושים זאת בבת אחת או בהדרגה", אומרת ל-CNN המחברת הראשית של המחקר שואן מאי נגוין, מומחית למדעי הבריאות בתוכנית הווטרנים האמריקנית. "נבדקים שעשו שינוי בחייהם בגיל ארבעים ואימצו את כל ההרגלים, נמצא כי גברים האריכו חיים ב-26 שנים ונשים ב-22.6 שנים. מי שהחלו בגיל 50 האריכו את חייהם בכ-21 שנים, ומי שהחלו בגיל 60 - הרוויחו עוד 18 שנה יותר ממי שלא מאמץ את ההרגלים הבריאים.

תוספת של התנהגות בריאה אחת מתוך השמונה בגיל 40 הוסיפה כ-4.5 שנים לחיי הגברים ו-3.5 לחיי הנשים. תוספת של 2 הרגלים האריכה את החיים ב-8.6 שנים בקרב גברים וב-8 בקרב נשים. ככל שמספר השינויים גדל, כך גם תוחלת החיים.

  1. אורח חיים ספורטיבי: השינוי הראשון באורח החיים מתייחס לפעילות גופניות, שעל פי מומחים רבים מדובר בשינוי החשוב ביותר בנוגע לאריכות חיים. "בדקנו אם הנבדקים עשו פעילות קלה, מתונה או מאומצת - בהשוואה לשום פעילות גופנית. אנשים שחיו זמן רב יותר ביצעו 7.5 שעות של פעילות גופנית בשבוע", אמרה נגוין.
  2. תזונה בריאה: המחקר מצא כי אורח חיים שמבוסס על תזונה מהצומח מאריך את תוחלת החיים. החוקרים מציינים כי אין צורך לעבור לתזונה צמחונית או טבעונית, אלא להשתדל להכניס עוד מוצרים מהצומח לאורח החיים. בין היתר, ממליצים המומחים על התזונה הים-תיכונית שכוללת גם דגנים מלאים ועלים ירוקים, שמקבלת שוב ושוב המלצות בכל רחבי העולם.
  3. שינה טובה: שינה טובה מוגדרת במחקר בתור שינה של 7-9 שעות בכל לילה, ללא הפסקות באמצע. על פיה מחקר, שינה טובה מפחית את הסיכוי למות מוקדם ב-18%.
  4. טיפוח מערכות יחסים חיוביות: נבדקים שהיו מוקפים בקשרים חברתיים חיוביים האריכו ימים ב-5% יותר מנבדקים שלא היו להם מערכות יחסים משמעותיות וטובות עם הסובבים אותם. המומחים מציינים כי בדידות היא תופעה שלילית אך נפוצה, בייחוד בקרב אנשים מבוגרים.
  5. הפחתת סטרס: היכולת לנהל את חיינו כך שיכללו פחות לחץ הובילה להפחתה של 22% במקרי מוות מוקדמים. המומחים מסבירים כי הלחץ מוביל לשרשרת של בעיות בריאותיות, והיכולת להפיג מתחים עוזרת לקדם את בריאותנו.
  6. הימנעות משתייה מפורזת: החוקרים מציינים כי שתייה של יותר מארבעה משקאות אלכוהוליים ביום היא לא בריאה. הימנעות מכך מפחיתה את הסיכון למוות מוקדם ב-19%.
  7. לא לעשן: בקרב נבדקים שלא עישנו טבק מעולם, הופחת הסיכוי למוות מוקדם ב-29%. אף על פי שהנתון נוגע רק למי שלא עישנו מעולם, החוקרים מציינים כי הפסקת עישון בכל שלב בחיים מגלמת בתוכה יתרונות בריאותיים גדולים.
  8. לא להתמכר למשככי כאבים: מבין הנבדקים במחקר, נמצא כי מי שלא התמכרו לאופיואידים - הפחיתו את הסיכוי שלהם למוות מוקדם ב-38%. התמכרות למשככי כאבים היא תופעה שקיימת במקומות שונים בעולם, ובארצות הברית יש מודעות רבה אליה.