החברה להגנת הטבע עתרה אתמול (רביעי) לבג"ץ נגד הוועדה הארצית לתכנון ובניה, חברת אנלייט ועוד מספר גופים – ודרשה להפסיק את הפעלתה של חוות טורבינות הרוח "בראשית" שברמת הגולן. בעתירה נכתב כי "הניסוי שנערך לקראת הפעלת חוות הטורבינות נכשל כישלון חרוץ, והוכח כי הפעלת החווה צפויה לפגוע בבעלי כנף בסכנת הכחדה חמורה ואף להוביל להיעלמותם מנופי ישראל. כל זאת, בסתירה מוחלטת לתכלית ההוראות והאמצעים שננקטו בתוכנית, אשר נועדו למנוע את התממשותו של תרחיש זה".

לפי החברה להגנת הטבע, ביומיים האחרונים נמצאו שני דורסים גדולים מסוג "חיוויאים", שכנפיהם מתקרבות לשני מטרים ומתמחים בציד זוחלים, שנתקלו בלהבי הטורבינות שברמת הגולן. למרבה הצער, שני הדורסים מתו כתוצאה מההתנגשות בלהבים.

 אקולוג העופות בארגון, אוהד הצופה, שלח ללשכת התכנון במחוז צפון מכתב בו הוא מתריע שהפעלת הטורבינות החלה ללא הניטור שנקבע בוות"ל. בעתירה נכתב עוד כי "בניגוד למטרות התוכנית המוצהרות, לפיהן התכנית תתרום לכאורה תרומה משמעותית לצמצום זיהום האוויר ופליטת גזי חממה שמקורם בתחנות כוח קונבנציונליות, ובכך תתרום לבריאות הציבור, בפועל התועלת האנרגטית מהפעלת הטורבינות היא זניחה למשק החשמל הישראלי, וגם התועלת הסביבתית הטמונה בה בצמצום פליטות מזהמות והשגת יעדי האקלים של מדינת ישראל - היא נמוכה ביותר. לעומת זאת, התוכנית צפויה לגרום לנזק סביבתי כבד בשל פגיעת להבי הטורבינות בעופות ובעטלפים הנמצאים בשטח התוכנית, וחלקם בסכנת הכחדה חמורה. לאור התועלת הסביבתית המועטה ביותר של התוכנית ובשל הנזק הפוטנציאלי החמור שלה, החברה להגנת הטבע התנגדה לתוכנית, ובמהלך השנים התקיימו דיונים רבים, הן במוסדות התכנון והן בבתי המשפט, שהובילו בסופו של דבר לאישור התוכנית תוך קביעת אמצעים שנועדו להגביל את הפגיעה בבעלי הכנף".

חיוויאי (צילום: חיים שוחט, פלאש 90)
חיוויאי, שניים מהם מתו לאחרונה כתוצאה מהתנגשות בלהבי טורבינות | צילום: חיים שוחט, פלאש 90

לדברי עורכי הדין אסף רוזנבלום ואסף בן לוי מהחברה להגנת הטבע, "אמצעים אלה, המכונים "משטר הפעלה", כוללים אמצעים למניעת סכנת הפגיעה בבעלי כנף, בעזרת מכ"ם קרקעי וצפרים קרקעיים שיתצפתו על בעלי הכנף בקרבת הטורבינות. באמצע שנת 2023 הסתיים הניסוי היבש ותוצאותיו התבררו ככישלון מוחלט, היות שמערך הזיהוי והגילוי של אנלייט מצליח לאתר רק מעטים מבין בעלי הכנף החולפים בקרבת הטורבינות.

ד״ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, מזכיר כי שטחה של ישראל נכלל ב-2% משטחי היבשות שנמצאו כחשובות ביותר למגוון הביולוגי העולמי, ועל כן היא בעלת חשיבות יוצאת דופן בתחום זה. "פיתוח האנרגיות המתחדשות בה חייב להפנים זאת. אם הקמה נרחבת של חוות טורבינות רוח בישראל, תביא לכדי הכחדה של מיני בעלי כנף, הרי שאנו מחליפים בעיה בבעיה, וכך לא מטפלים בבעיות סביבתיות"