לא אחת דובר על הנזקים שעלולים להיגרם מחשיפה לשמש, מכוויות שמש חמורות ועד התייבשות. רבים מאיתנו "מתחמשים" בקרם הגנה איכותי, או מקפידים להציב שמשיה בניסיון להגן על עורנו. האם כל אלו באמת מסייעים? ומה לגביי ויטמין D? המומחים מסבירים

שמשיה מבטיחה לנו הגנה מקרני השמש

ד"ר צחי שלקוביץ, מומחה לרפואת עור אסתטית, מכבי שירותי בריאות: "שהייה תחת שמשייה לא תמיד מגינה עלינו משמש. ברוב המקרים, זה נכון. המקרה יוצא הדופן הוא שהייה בים – בים אנחנו נמצאים על משטח בהיר שהוא החול, שמחזיר קרינה. אז גם אם אנחנו יושבים מתחת לשמשיה והשמש לא מוקרנת אלינו ישירות, היא מוחזרת מהחול כלפי מעלה. הקרינה שחוזרת מהחול יכולה לגרום לנו לכוויות שמש משמעותיות וכבר היו מקרים שאנשים הגיעו לחדרי מיון עם כוויות שמש מאוד רציניות מהמצבים האלה".

השמש מסוכנת פחות ככל שהעור כהה יותר

לא אחת נטען שבעלי עור כהה נפגעים פחות מהשמש, ובעלי סיכון נמוך יותר לכוויות – המומחים מאשרים. "זה נכון שככל שהעור של האדם הוא יותר כהה, הוא יותר מוגן מהשמש", הסביר ד"ר שלקוביץ. "יש בעור פיגמנט שנקרא מלנין שהוא מגן מהשמש וככל שהאדם הוא יותר כהה, כמות וצפיפות המלנין בתוך העור שלו יותר גדולה – לכן הוא יותר מוגן".

כמה חם, וכמה מסוכן
מאחורי המיתוסים על השמש הישראלית הקופחת
כמה חם, וכמה מסוכן (צילום: באדיבות המותג הדרמו קוסמטי לה רוש פוזה)
מריחה של קרם הגנה פעם ביום מספיקה? בדקנו | צילום: באדיבות המותג הדרמו קוסמטי לה רוש פוזה

מריחה של קרם הגנה פעם ביום מספיקה

סביר שהישראלי הממוצע מתמרח אחת ליום, בעיקר בפנים ובידיים. כנראה, מתוך הנחה שקרם איכותי יחזיק מעמד לשעות ארוכות – ויספק הגנה משמעותית מהשמש. אולם, בניסוי שערכנו הסתבר שזו אינה מספקת. דקל ורד כץ, מהנדסת ומדענית מאוניברסיטת ת"א: "אחרי כמה שעות היעילות של קרם ההגנה הולכת ויורדת, ממש מתפוגגת. חד-משמעית לא מספיק להימרח פעם אחת ביום". 

ההגנה מקרני השמש יעילה יותר כשהקרם בעלם מספר SPF גבוה

רבים מקפידים להימרח בקרמי הגנה עם מספר SPF גבוה, בתקווה שאלו יספקו להם הגנה טובה יותר מהשמש – הנחה שהתגלתה כשגויה. "זה לא נכון שקרמי הגנה שהמספר שלהם הוא יותר גבוה מגינים יותר", הבהיר ד"ר שלקוביץ. "המספרים האלה מביעים למעשה את משך הזמן שהקרם יעיל בהגנה על העור, אבל לא בהכרח את זה שהקרם מגן יותר טוב מאשר קרם אחר עם מספר יותר נמוך".

כמה חם, וכמה מסוכן
"זה לא נכון שקרמי הגנה שהמספר שלהם הוא יותר גבוה מגינים יותר"
כמה חם, וכמה מסוכן (צילום: באדיבות המותג הדרמו קוסמטי לה רוש פוזה)
דקל ורד כץ, מהנדסת ומדענית מאוניברסיטת ת"א | צילום: באדיבות המותג הדרמו קוסמטי לה רוש פוזה

היתרון המרכזי בחשיפה לשמש הוא צריכה של ויטמין D

לשמש הקופחת מיוחסות גם סגולות, ביניהן היותה מקור לויטמין D, מה שמתברר כלא מדויק. "החסרונות בחשיפה בלתי מבוקרת לשמש מתעלים על היתרונות. כדי לקבל ויטמין D כל מה שאנחנו צריכים זה בסך הכול 15 דקות בשמש וגם את זה רצוי שנעשה בצורה שהיא מבוקרת, על ידי מריחה של קרם הגנה בכמות הנדרשת", הדגישה דקל ורד כץ, מהנדסת ומדענית מאוניברסיטת ת"א. "מחקרים מראים שאין סתירה בין מריחת קרם הגנה לבין קבלת ויטמין D מהשמש, ולמעשה יש עוד הרבה דרכים אחרות לקבל ויטמין D".

שמן שיזוף המכיל SPF מגן עלינו מקרני השמש

"זה לא נכון ששמני שיזוף עם SPF מגינים עלינו, משתי סיבות. ה-SPF שמכניסים לתכשירים כאלו הוא נמוך משמעותית מקרמי הגנה שנמצאים בשוק", פירטה ורד כץ. "תכשיר כזה יכול ליצור סוג של הטעיה צרכנית, אנשים שמתמרחים בשמן שיזוף עם SPF חושבים שהם מוגנים והם משתזפים שיזוף בריא, אבל למעשה מה שקורה כשאנחנו משתזפים זה בעצם שקרני ה-UV פוגעות בתאי העור שלנו, העור שלנו חש מצוקה כזאת ומשפעל מנגנון הגנה. מנגנון ההגנה הוא הפיגמנט שמשתחרר לנו – כך אנחנו נהיים שזופים יותר".