האם בקרוב ייעלם המעיין היפה והעצים המוריקים שסביבו? בחודשים האחרונים הובילו בצה"ל תוכנית להקמת מתקן אימונים בסמוך לעין פית, מעיין נובע בצפון רמת הגולן שמשמש כמקור המים העיקרי לנחל פרע. המתקן שיהיה סמוך גם לאתרי טבע סמוכים כולל עשרות מבנים, מעבר צירי רכב כבד, משטחי התארגנות לחיילים וחנייה וכן שטח שיהיו בו אימונים ביום ובלילה. תושבי האזור, יחד עם פעילי סביבה והחברה להגנת הטבע מנסים להוביל לשינוי ההחלטה – ואמורים היו לצאת להפגנה אך היא נדחתה בעקבות בקשה של צה"ל.

בחודש האחרון ערך ד"ר זוהר ינאי, ממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט ואוניברסיטת תל אביב, סקר שבדק את חסרי החוליות המימיים באתר, וגילה עושר יוצא דופן: "הממצאים מראים שעין פית ומעלה נחל פרע מהווים מערכת אקולוגית בריאה ומאוזנת, התומכת במגוון ביולוגי עשיר ואיכותי. נמצאו כמה מינים רגישים במיוחד להפרעות סביבתיות, ולעומת זאת לא נראו ממצאים ביולוגיים המעידים על הפרעות משמעויות בבית הגידול. המעיין מסתמן כאתר רגיש, וכל שינוי בתחומו או בתחום אגן ההיקוות שלו עלול להוביל להרעה במורכבות המבנית ובמגוון הביולוגי. מיקומו של עין פית וייחודו בין מעיינות האזור מחייבים הגנה עליו ועל סביבתו מכל סיכון אפשרי".

מעיין עין פית ברמת הגולן (צילום: יניב סגל)
"מזהמים יחלחלו למי התהום או יישטפו לנחל עצמו ויפגעו באיכות המים" | צילום: יניב סגל

בדוח שהכין נכתב כי "במקטע נחל קצר יחסית, מהמעיין בבית הנביעה ועד אמצע מקטע הזרימה, ניכר מגוון של בתי גידול. בגדות הנחל לרוב נמצאת צמחייה טבעית, הכוללת כתמים צפופים של עבקנה, פטל קדוש, חלקה קטנה של צפצפות פרת, דלבים מזרחיים ועוד. אלה מייצרים מגוון גומחות אקולוגיות ותורמים ליכולתם של מינים שונים להתקיים בנחל. מבחינת חסרי החוליות החיים במים, לא ניתן להמעיט בערכו של האתר ובתרומה לסביבה".

עוד לדבריו, "כל פגיעה במערכת העדינה של עין פית תשבש את האיזון האקולוגי בו. שאיבת מים או עבודות תשתית באגן מי התהום המזין את המעיין יפגע בכמויות המים ובמשטר ההידרולוגי היציב; מזהמים כמו חומרי הדברה, דישון, שמן, דלק או אמל"ח יחלחלו למי התהום או יישטפו לנחל עצמו ויפגעו באיכות המים".

מעיין עין פית ברמת הגולן (צילום: יניב סגל)
"מערכת אקולוגית בריאה ומאוזנת, התומכת במגוון ביולוגי עשיר ואיכותי" | צילום: יניב סגל

לירון שפירא, רכז שמירת טבע מחוז צפון של החברה להגנת הטבע: "אנו סבורים שעקב הערכיות האקולוגית הגבוהה של השטח, רגישות מעיין עין-פית, נחל פרע והמרחב הסובב, והערך הציבורי של המקום מבחינת מטיילים, אין לבנות שם שטח אימונים אינטנסיבי הכולל בינוי נרחב, תנועת רכב קרבי כבד וכוחות צבא גדולים, על כל המשמעויות הנובעות מכך. בנוסף, ישנו חשש רב שבעתיד תורחב הפעילות באופנים שקשה לצפות כיום, דבר שיכביד עוד יותר על שטח הרגיש ממילא, עד לכדי מצב שלא יוכל לתפקד כראוי מבחינה אקולוגית. הייעוד הראוי למעיין עין-פית ונחל פרע הינו שמורת טבע כהמשך שמורת הבניאס, על מנת להגן הגנה על החי והצומח הרבים ולשמור על המסדרון האקולוגי בין שמורת אודם לשמורת הבניאס".

תגובת דובר צה"ל: מתחם ׳עין פית׳ מצוי בתחומי שטח אש ומשמש לאימונים של צה״ל באש חיה משנת 1982. צה״ל מודע לחשיבות הסביבה שבמתחם ופועל בתיאום עם כלל הרשויות הרלוונטיות כדי לממש את משימתו ללא פגיעה באתרי טבע. הסדרת המתחם בו יוקם מתקן האימונים נעשתה לאחר קבלת כלל האישורים הנדרשים ובתיאום וליווי צמוד של רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, רשות העתיקות ויועצי הנוף והסביבה של לשכת התכנון של מחוז צפון.

במהלך תכנון המתקן אף שונתה התוכנית במידה מסוימת והוכנסו הגבלות במטרה להגשים את הצרכים הביטחוניים לצד שמירה מיטבית על הסביבה. במתחם המתוכנן, עתידים להתאמן כוחות צה"ל ללא שימוש ב'אש חיה', והסדרתו תשפר את נגישות המתחם לציבור בצורה בטוחה, בכפוף לנהלים לעניין הכניסה לשטחי אש.