החלום ושברו? נתחיל בשורה התחתונה והיא שאף קבוצת חוקרים לא הצליחה לשחזר את "ההישג" שבו התפארו החוקרים מדרום קוריאה ועתיד היה לשנות את עולם הטכנולוגיה והעולם כולו. ועכשיו נחזור להתחלה: טיוטת מאמר שפרסמו מדענים קוריאנים הועלתה לרשת בסוף חודש יולי ובה טענות לתגלית שנחשבת לגביע הקדוש של הפיזיקה: "מוליך על בטמפרטורת החדר, חומר עשוי לשנות את התפתחות הטכנולוגיה לחלוטין". זמן קצר לאחר מכן פורסמה טיוטה נוספת, שבו מוסבר כיצד ניתן לסנתז את החומר, LK-99 שמו, אז נשמעה יריית הפתיחה למרוץ בין-לאומי שבו מדענים מכל העולם ניסו להכין חומר כזה בעצמם - הראשון לרשום פטנט על המוצר יכול לזכות בפרס נובל מיידי ובכסף רב.

אבל האם יכול להיות שמדובר בתרמית אחת גדולה? כמעט חודש עבר מאז פורסמו המאמרים החלקיים הללו, ואף קבוצת מחקר מסביב לעולם לא הצליחה לסנתז מוליך על בטמפרטורת החדר - חומר שמוליך חשמל ללא התנגדות כלל ודוחה שדות מגנטיים, שעד כה היה ניתן להפעיל רק בטמפרטורות נמוכות מאוד מתחת לאפס. "רוב התוצאות הן שליליות ולא לכיוון של מוליך-על", אומרת ל-N12 מארי דונאי, דוקטור לפיזיקה כימית ממכון דוידסון לחינוך מדעי.

LK-99 (צילום: science cast)
LK-99 | צילום: science cast

רשימת המעבדות שניסתה לייצר את החומר בעצמה התארכה מיום ליום וכוללת בין היתר 7 אוניברסיטאות בסין, 3 צוותי מחקר אמריקנים, צוותים בין-לאומיים משותפים עם מדענים גרמנים, אמריקנים וספרדים, וכן אוניברסיטאות ברוסיה, טאוויאן והודו. התוצאות של רוב המאמרים הניסויים לא חיוביות במיוחד.

"אנחנו בודקים הרבה דברים כדי לראות אם חומר הוא מוליך-על, אבל יש שניים מרכזיים: התנגדות חשמלית שיורדת לאפס בטמפרטורה מסוימת, וכן דיאמגנטיות - דחייה של שדות מגנטיות. אצל מוליכי-על הדחייה היא מושלמת וגורמת לריחוף מגנטי", מסבירה ד"ר דונאי. "כל קבוצת מחקר שפרסמה מאמר, מצאה משהו אחר. היו קבוצות מחקר שבמאמרים שלהן נכתב שנמצאה קצת דיאמגנטיות אבל לא ראו שההתנגדות החשמלית ירדה לאפס. במאמר אחר, למשל באחת מקבוצות המחקר בסין, נכתב שההתנגדות ירדה לאפס, אבל בטמפרטורה נמוכה בהרבה - מינוס 163 מעלות. בהודו לא ראו מוליכות-על, אבל כן מצאו מעט תגובה למגנטיות".

הידיעה המרעישה על אודות גילוי החומר הציתה שיח רב בקהילייה המדעית. כזכור, על פי חלק מהטענות, מאמר של שני המדענים נמצא בתהליכי שיפוט ואף נטען כי מדען שלישי פרסם את התוצאות ללא הסכמתם לאחר שגורש מקבוצת המחקר. אחרים טוענים כי אוניברסיטאות בקוריאה הדרומית ביקשו דוגמיות מהחומר וסורבו. מעבר לכך, "התגלית" של המדענים הדרום קוריאנים השפיעה לא רק על עולם המדע, אלא גם על הכלכלה של קוריאה הדרומית - על פי הדיווח בבלומברג, הבורסה בדרום קוריאה ספגה ירידה בגלל הספקות שהועלו לגבי ה-LK-99.

מארי דונאי (צילום: יואב דודקביץ׳)
מארי דונאי | צילום: יואב דודקביץ׳

בינתיים LK99 הוא חומר שמקטב את הקהילה המדעית. אבל עדיין, ד"ר דונאי לא מאבדת תקווה, ומחכה לראות הסכמה מדעית לגבי מוליכות-העל של החומר. אחת הטענות היא שאולי יש דרך אחרת לייצר את החומר, כך שאיפה שהפיזיקאים הניסויים נכשלים – התיאורטיקנים עדיין מוצאים פתח לאופטימיות זהירה. "המאמרים התיאורטיים הם יותר אופטימיים, שם נכתב שלפי המבנה של החומר, אילו היה טהור, אז אולי יכולה להיות אפשרות לראות מוליכות-על".

"אנחנו מאמינים שהפיתוח החדש שלנו יפתח פרק חדש בהיסטוריה של המין האנושי", כתבו החוקרים שגילו את החומר. בעוד רוב המדענים כבר איבדו תקווה לסנתוז החומר, יש עוד כמה שממתינים - אולי יום אחד, כפי שהופיעה לה פתאום הטיוטה למאמר, תישמע "אאוריקה" גם בנוגע לסנתוז מוליך-על טמפרטורת החדר.