טכנולוגיית בינה מלאכותית יכולה לייחד את העובר המבטיח ביותר במהלך הפריה חוץ-גופית וכך להגביר את הסיכוי להריון. התוכנה מזהה את העוברים הכי ברי קיימא על ידי ניקוד שלהם על סמך תכונות המתואמות לתוצאות שונות, כגון חריגות גנטיות או דברים שלא ניתן לראות בעין אנושית. מרפאות המשתמשות באלגוריתם דיווחו על עלייה של 30% בשיעורי ההצלחה של הפריות חוץ-גופיות.

עוד בנושא - סיקור N12

הפריה חוץ-גופית כרוכה בהוצאת ביצית מהשחלות של האישה והפריה שלה בזרע זכרי במעבדה. אם הביצית המופרית מראה סימני גדילה לעובר, רופא משתיל זאת ברחמה של האישה, בתקווה שיוביל להיריון. אבל התהליך יקר - ואינו בטוח עם אחוזי הצלחה של כ-24% בכל קבוצות הגיל.

ד"ר דניאלה גלבוע, מומחית להפריות שהיא מייסדת ומנכ"לית שותפה של AIVF, חברת טכנולוגיות הרבייה הישראלית שמפתחת את האלגוריתם, אמרה כי בחירת עוברים היא אחת ההחלטות המכריעות ביותר בתהליך ההפריה. "עד עכשיו, רופאים אנושיים נאלצו לעשות את הבחירה הזו", היא הבהירה.

"תארו לעצמכם שאתם מסתכלים על מספר עוברים בסביבת מעבדה קדחתנית, ואתם צריכים להחליט למי מהם יש את הפוטנציאל הטוב ביותר להפוך לתינוק", הסבירה ד"ר גלבוע. "ייתכן שיש לך שמונה, 10 או 12 עוברים שכולם נראים אותו הדבר - ואתה צריך לקבל את ההחלטה המכריעה הזו, לפעמים לבד. זה בעצם אתה והעוברים מתחת למיקרוסקופ".

הפריה חוץ גופית (צילום: 123RF‏)
"זה בעצם אתה והעוברים מתחת למיקרוסקופ". הפריה חוץ-גופית במעבדה | צילום: 123RF‏

הרופאים בוחרים את העובר באמצעות המראה שלו כדי לקבוע את איכותו, אבל ד"ר גלבוע הבהירה כי "זה מבוסס על ניתוח אנושי סובייקטיבי שלא ממש מכמת את הסיכויים האמתיים להיכנס להריון". תוכנת ה-AI של AVIF להערכת עוברים, מעבדת חלקי נתונים מעבר למה שהעין האנושית יכולה לעשות כדי לסייע בתהליך הבחירה.

"הבינה המלאכותית הוכשרה לזהות מאפיינים עובריים שמתואמים לתוצאות שונות - כמו חריגות גנטיות, השתלה או מין - שלא ניתן לראות בעין האנושית", הבהירה ד"ר גלבוע. האלגוריתם נותן לכל עובר ציון מספרי, והרופא יכול לקבל את ההחלטה הסופית על סמך הציון הזה.

זו לא הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש בבינה מלאכותית כדי להגביר את סיכויי ההיריון. בחודש שעבר, מדענים בקליפורניה פיתחו אלגוריתם ל"בדיקת בריאות הזרע", שסורק את צורתם ואיך הם נעים כדי לבחור את הטובים ביותר להפריית הביצית.

הבינה המלאכותית גם עובדת הרבה יותר מהר מבני אדם, ויכולה להעריך את העוברים בזמן קצר יותר, כך שהרופאים יכולים לראות יותר חולים באותו הזמן. לדברי ד"ר גלבוע, רק 20% מהביקוש להפריה חוץ גופית בארה"ב מסופק על ידי מרפאות קיימות.