משרד הבריאות של איטליה הציג היום (שלישי) פרוטוקול חדש לחדרי המיון להתמודדות עם גל החום בשם "בואו נגן על עצמנו מהחום". לדברי המשרד, המהלך יאפשר לחדרי המיון לאמץ נהלים ייעודיים לאנשים הסובלים ממצבי חירום הקשורים לחום והוא יופעל במשך שבעה ימים בשבוע. במהלך היום נמדדו יותר מ-40 מעלות במרבית הערים במדינה, כאשר טמפרטורות דומות נמדדו ביוון ובדרום ספרד.

עוד בנושא - סיקור ב-N12

לפי הכללים החדשים, אזרחים ומבקרים מתבקשים להימנע מחשיפה ישירה לשמש ולהישאר בבית בשעות החמות של היום, וכן להבטיח סביבת עבודה ובית בטוחים. יש להשתמש בצלונים או תריסים כדי לחסום שמש ישירה, ולהשתמש במיזוג אוויר בטמפרטורה סבירה - לא קרה מדי. עוד נכתב בכללים החדשים כי יש לשתות לפחות 1.5 ליטר מים ביום ולאכול ארוחות קטנות וקלות.

הכללים מדגישים אחסון ראוי של מזון ולבוש קל מסיבים טבעייים. "בדוק את השכנים הקשישים והפגיעים כדי לוודא שיש להם מספיק מים, מזון והגנה על חיות מחמד", הדגישו במשרד הבריאות האיטלקי. מהיום יכללו 20 ערים איטלקיות ברשימה האדומה, שבה אנשים צפויים להתמודד עם סיכון בריאותי גבוה מאוד בגלל החום העז.

תיירים רוחצים במזרקות ברומא, במהלך גל החום (צילום: רויטרס)
תיירים רוחצים במזרקות ברומא, במהלך גל החום | צילום: רויטרס

גם בצרפת מצפים ליותר מ-40 מעלות בחלקים מהמדינה, והסוכנות המטאורולוגית של צרפת הזהירה מפני גל חום נוסף ששוטף את הים התיכון. באי קורסיקה וכן בחלקים מדרום ודרום מזרח צרפת מורגשות הטמפרטורות הגבוהות ביותר, כאשר גם בלילה הטמפרטורות יישארו גבוהות. 7 אזורים מנהליים במדינה נמצאים תחת אזהרה כתומה מפני גלי חום. עם זאת, הצרפתים סובלים פחות מהחום מאשר חבריהם בקצוות הדרומיים של ספרד ואיטליה, שם נמדדו אתמול 48.8 מעלות.

בקנדה משתוללות שריפות ענק מזה כמה ימים, כאשר מיליוני דונמים של יערות נשרפו בסמוך לעיר קוויבק. מאות כבאים אמריקנים ובין-לאומיים נסעו למדינה השכנה כדי לסייע במאמצי הכיבוי. "בשלב הזה אנחנו רק מנסים לאבטח ולוודא שהקהילות בטוחות", אמר זאק קרוהן, קצין ניהול אש בשירות הכיבוי האמריקני. קרוהן הוא חלק מצוות שסורק מרחבים עצומים של יערות קנדיים לאיתור נקודות חמות - כדי לנסות לכבות כל ניצוץ שעלול להוביל לשובן של הלהבות.

תיירים רוחצים במזרקות ברומא, במהלך גל החום (צילום: רויטרס)
תיירים רוחצים במזרקות ברומא, במהלך גל החום | צילום: רויטרס

גם בשכנה מדרום, ארצות הברית, מיליוני אנשים בדרום-מערב ובדרום ארצות הברית מתמודדים עם טמפרטורות גבוהות באופן מסוכן. בחלק מהמדינות, כמו טקסס ואריזונה, סובלים התושבים משבוע שלם של חום. בפיניקס נמדדו 43 מעלות, וטמפרטורה גבוהה כזו נמדדה במשך 18 יום ברציפות. כ-65 מיליון אנשים נמצאים תחת התראות חום - מפלורידה ועד קליפורניה.

מה הסיבה לגל החום הקיצוני?

גל החום הקטלני מכה בעוצמה בחלקים מספרד, איטליה, צרפת, יוון, קרואטיה וטורקיה, אבל לא הגיע לבריטניה. מומחי אקלים הסבירו כי הטמפרטורות הגבוהות מונעות על ידי שלושה גורמים מרכזיים – התופעה האקלימית המכונה אל ניניו, מערכת לחץ גבוה הידועה גם כאנטיציקלון, ושינויי האקלים.

"אירופה לא מושפעת מאירועי אל ניניו באופן ישיר, לכן סביר להניח שהלחץ הגבוה ושינויי האקלים הם התורמים העיקריים לאירוע הקיצוני הזה", אמרה ד"ר מליסה לזנבי, מרצה לשינויי אקלים באוניברסיטת סאסקס.

תיירים מסתתרים מהשמש ברומא, במהלך גל החום (צילום: רויטרס)
יותר מ-40 מעלות. תיירים מסתתרים מהשמש ברומא | צילום: רויטרס

גל החום קיבל את השם קרברוס, על שם המפלצת התלת-ראשית שמופיעה בספר ה"תופת" של דנטה. "גל החום האירופי הנוכחי מונע על ידי תנאים אטמוספריים יציבים במתכונת של לחץ גבוה", הסבירה ד"ר לזנבי. "לא ניתן לקבוע מהם כל הגורמים לתופעה ואת תרומתם המדויקת להתפתחות גל החום. רק מחקר ייחוס מלא לאחר האירוע יבהיר את הגורמים המדויקים ואת שיעור ההשפעה שלהם על האירוע". המומחים סבורים כי שינויי האקלים הם ללא ספק "מניע קריטי" מאחורי גל החום.

ד'ר לסלי מייבון, מרצה למערכות סביבתיות באוניברסיטה הפתוחה אמרה כי "אין לנו שום ספק שגורם קריטי מאחורי מגמת ההתחממות הזו הוא פליטת פחמן דו-חמצני שנובע משריפת דלקים מאובנים". היא הבהירה כי "עד שנצמצם את הפליטות מדלקים מאובנים, תופעות קיצוניות כמו אלה יהפכו לסבירות יותר ויותר".

כבאים נלחמים בשרפות בהרים שליד אתונה ביוון (צילום: רויטרס)
כבאים נלחמים בשרפות בהרים שליד אתונה ביוון | צילום: רויטרס
נזקי השרפות בהרים שליד אתונה ביוון (צילום: רויטרס)
נזקי השרפות בהרים שליד אתונה ביוון | צילום: רויטרס

במקביל, שירות ניטור האקלים של אירופה, קופרניקוס, מזהה ענן אבק גדול שנע ממדבר סהרה לכיוון דרום אירופה. לא ברור אם תהיה לענן הזה השפעה כלשהי על גל החום, ומדענית האקלים קלואי פיד'ר ברימיקוב הבהירה כי "אבק הסהרה מהווה יותר אתגר בריאותי פוטנציאלי עבור דרום אירופה – בשל הגדלת תכולת האבק והזיהום".

גל החום העולמי לא פסח גם על אסיה, שם נמדדו בצפון-מערב סין 52.2 מעלות, ויותר מחמש תחנות מזג אוויר עלו לשיא של 50 מעלות ביום שני - בין הימים החמים בהיסטוריה. בעוד שאזורים מסוימים מתמודדים עם חום צורב, אחרים מתמודדים עם גשמים קטלניים. שורת שיטפונות הציפו חלקים ביפן, סין, דרום קוריאה והודו החודש. לפחות 41 בני אדם נהרגו בדרום קוריאה עקב שיטפונות ומפולות בוץ.