האסון בטיול: התוצאה של מפולת הסלעים שאירעה הבוקר (חמישי) בעין גדי, בה נהרג ילד בן 8 ושמונה נוספים נפגעו – קשה, אך לא מפתיעה למרבה הצער. האזור שבו התרחשה הטרגדיה נחשב ללא יציב, ומפולות מהסוג הזה מתרחשות שם אחת לתקופה. בתוך כך, נחל ערוגות ונחל דוד נסגרו למטיילים עד לביצוע בדיקה גיאולוגית. מומחים מסבירים: מה ידוע על התופעה, ומה צריך לעשות אם נקלעים לאירוע דומה?

"הנחלים שכולנו מטיילים בהם במדבר יהודה זורמים ממערב למזרח", אמר עמיחי נועם, סמנכ"ל בית ספר שדה בכפר עציון. "בחלק המערבי הם רדודים ובקטע האחרון לפני ההגעה לים המלח - הופכים להיות מצוקיים מאוד. מעל הקניונים יש שכבה גיאולוגית אחרת שמאופיינת בהרבה מאוד אבנים שמונחות בצורת דרדרת מעל המצוקים. האבנים האלה באופן טבעי לאט לאט מתקדמות לקו המצוק".

מדריכת טיולים ומומחית לאזור, סיפרה ל-N12 על אופי האזור בנחל דוד: "כל תקופה יש מפולות קטנות, ובכלל האזור לא יציב כי יש מים בתת הקרקע ויש סיכוי שהדברים האלו יקרו".

מפולת אבנים וסלעים בעין גדי (צילום: googel map)
מפולת אבנים וסלעים בעין גדי | צילום: googel map

נועם הסביר מה יכול לגרום לתופעה. "זה קורה בעקבות שינויים של קור וחום שקיצוניים במדבר, בעקבות גשמים ושיטפונות, וגם בעקבות רוח חזקה", המשיך. "מה שעוד יכול לתת לזה תנופה רצינית אלו רעידות אדמה. מכלול התופעות האלה יוצר מצב של נפילת סלעים - בין אם באופן נקודתי ובין אם הן ממש נופלות. זו תופעה שמתרחשת במדבר יהודה מיליוני שנים באופן טבעי. ככה נוצרו הנחלים הגדולים".

"אנחנו מכירים את התופעה הזו וגם יודעים להישמר מפניה", הסביר סמנכ"ל ביה"ס שדה בכפר עציון. "חלק משבילי הטיולים מתרחקים מקו המצוק באזורים שמועדים לפורענות. כשמזהים אבן נופלת, תמיד צריך להיות עירניים שעלולה להתחיל מפולת חריפה יותר וצריך להתרחק מקו המצוק".

לדברי נעם, משימת הזיהוי של מפולת כזו קשה עד בלתי אפשרית, והן קורות לרוב מבלי שאיש יודע ומבלי שיש נפגעים. "לצערי, אחת לכמה שנים יש אסון כזה. האסון היום חריג בעוצמה, בהיקף ובנזק שלו".

מפולת אבנים וסלעים בעין גדי (צילום: דוברות מד"א, דוברות המשטרה)
מפולת אבנים וסלעים בעין גדי | צילום: דוברות מד"א, דוברות המשטרה
מפולת אבנים וסלעים בעין גדי (צילום: לפי סעיף 27 א')
מפולת אבנים וסלעים בעין גדי | צילום: לפי סעיף 27 א'

תא"ל במיל אריאל היימן, גאולוג וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, מעלה סיבה נוספת שייתכן וגרמה לאסון: ״שולי ים המלח הוא אזור מועד להתמוטטות סלע, כפי שארע בעבר במקרים רבים, כמו למשל אסון נאות הכיכר ב- 1970 בו נהרגו 19 חיילים ואזרח, ו- 10 נפצעו. אנו עוד טרם יודעים מה בדיוק קרה היום, אך אחת הסיבות למפולות באזור, כמו גם לבולענים, היא נסיגת ים המלח המהירה, בקצב של כמטר ויותר בשנה. נסיגה זו מביאה בין השאר להתחתרות מהירה של הנחלים היורדים לים המלח ויצירת מתלולים המועדים להתמוטטות״.

“בבית ספר שדה כפר עציון אנחנו ממליצים לטייל עם מדריך מוסמך שמכיר את השטח, להישמע להנחיות של המדריכים והפקחים. חשוב ללכת בשבילים מסומנים ואם רואים אבן מדרדרת - לא להתייחס לזה בביטול ולשמור מרחק. חשוב היום להימנע מלהתקרב לאזור ולאפשר לכוחות לעשות את העבודה", סיכם נועם.