בימים אלה נערכים ניסויים מתקדמים לקראת השקת מוצר שנועד לאתר בעיות לב וריאה, המוצר מבוסס על סדרת מחקרים שמוביל פרופ' זאב זלבסקי, דיקן הפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף פעולה מחקרי עם פרופ' חבייר גרסיה מאוניברסיטת וולנסיה בספרד, והוא מבצע את פעולת האבחון הודות לסנסור אופטי.

"הסנסור מבוסס על לייזר ועל מצלמה עם אופטיקה מיוחדת", מסביר פרופ׳ זלבסקי, "הלייזר מאיר את האדם, והמצלמה אוספת את פיזורי אור הלייזר. לאחר מכן, אלגוריתם מתוחכם לעיבוד תמונה מנתח איך תבנית פיזור האור המשתנה עם הזמן. הבדיקות עצמן, מתבצעות ממרחק, ללא מגע. לאחר מכן מחלצים משינויי תבנית הפיזורים תובנות לגבי רעידות ננו-מטריות בגוף הנבדק, וכך אפשר להפיק הרבה מאוד פרמטרים ביו-רפואיים בו זמנית".

התהליך הייחודי מאפשר לנטר מספר שינויים בנבדקים, כמו פעימות הלב, קצב הנשימות ומצב לחץ הדם. כל אלה הם אינדיקציות למגוון של מצבים רפואיים, ועל כן מאפשרים לבצע אבחון ראשוני שלהם. "את צורת החישה הזו המצאתי ביחד עם הקולגה מספרד, לפני כ-15 שנה", מספר זלבסקי, "עשינו הרבה מחקרים שהבשילו עד לרמה שאפשרה לנו לפתח מוצרים של ממש, לשימוש רפואי".

התחום הראשון, שנמצא כבר בהליכי מסחור של מוצר בעזרת המחלקה שעוסקת בכך באוניברסיטה, הוא בדיקות תפקודי לב-ריאה וניטור מספר מצבים פתולוגיים כגון פרפור פרוזדורים. "המוצר הזה מבוסס על מדידת פרמטרים ביו-רפואיים שכבר קיבלו אישור ב-FDA וכן על מספר ניסויים קליניים שבוצעו בהקשר של הדיאגנוסטיקה הרפואית הרלבנטית. כעת הוא בשלבים ניסויים נוספים לקראת השקה לשימוש נרחב", מספר זלבסקי.

פרופ' זאב זלבסקי (צילום: אוניברסיטת בר אילן)
פרופ' זאב זלבסקי | צילום: אוניברסיטת בר אילן

"במקביל, אנחנו מבצעים שורת מחקרים כדי לקדם את השימוש בטכנולוגיה לצורך אבחון של מחלות אחרות", הוא מוסיף, "למשל דלקות אוזניים, בעיות במיתרי קול, גילוי מוקדם של סרטן העור ושל סרטן השד״.

פרופ׳ זלבסקי מאמין שעיקרון החישה שהוא ושותפו למחקר מציעים יוכל לסייע לנו לאתר ולאבחן מגוון רחב של מצבים רפואיים בשלבים מוקדמים, וכך לסייע למנוע מבעוד מועד את התפתחותן של מחלות שונות. החזון של החוקרים הוא לאפשר את כל אותן המדידות שיכולות להתבצע מרחוק, באופן בלתי פולשני ובטוח, תוך שימוש בסנסור אחד בלבד שיהיה מסוגל לאפשר בנייתו של מכשיר שיציע ניטור מוקדם ומניעתי.