סליק של ארבע חרבות רומיות וראש כידון מלפני כ-1,900 שנים התגלה בגומחה נסתרת במערה בשמורת הטבע עין גדי. הבוקר (רביעי) הוצגו לראשונה כלי הנשק העתיקים, שאותרו במצב השתמרות מעולה, במסיבת עיתונאים שהתקיימה בירושלים. נראה כי כלי הנשק הוסלקו על ידי מורדים יהודים שהסתתרו במערות לאחר שנלקחו כשלל מלחמה מהצבא הרומי. במערה זו נתגלו לפני כ-50 שנים שרידי כתובת עברית מקוטעת הכתובה בדיו על גבי נטיף, בכתב העברי הקדום האופייני לימי בית המקדש הראשון.

סליק חרבות נדיר נחשף במדבר יהודה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
סליק חרבות נדיר נחשף במדבר יהודה | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

"אוצר" שהתגלה במהלך סיור שגרתי

כלי הנשק נתגלו במערה קטנה ונסתרת הממוקמת באזור מצוקי מבודד וקשה לגישה מצפון לעין גדי, בתחום השמורה, בידי מספר חוקרים. ד"ר אסף גייער מהחוג לארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת אריאל, הגיאולוג בועז לנגפורד מהמכון למדעי כדור הארץ והמרכז לחקר מערות באוניברסיטה העברית בירושלים ושי הלוי, צלם רשות העתיקות פקדו את המערה במטרה לצלם את הכתובת העברית שעל גבי הנטיף בצילום מולטיספקטרלי, המאפשר לפענח חלקים נוספים של הכתובת שאינם נראים לעין. תוך כדי סיורם במפלס העליון של המערה, מצא ד"ר גייער בתוך כוך עמוק וצר ראש כידון במצב השתמרות יוצא דופן. בכוך סמוך איתר גייער חתיכות עץ מעובד שהתבררו לאחר מכן כחלק מנדני החרבות.

החוקרים דיווחו על התגלית לצוות הסקר הארכיאולוגי של רשות העתיקות, שהגיעו אל המערה בשנית יחד עם ד"ר גייער ולנגפורד, וערכו סקר מדוקדק בכל סדקיה. במהלך פעילות זו, בכוך הנוסף, במפלס העליון והנסתר של המערה, בתוך סדק צר ועמוק המצוי בין שני נטיפים, גילו החוקרים הסלקה של ארבע חרבות רומיות. החרבות השתמרו בצורה מעולה, שלוש מהן נמצאו בעוד להב הברזל שלהן מצוי בתוך נדנים מעץ.

הוצאת החרבות מהכוך שבן הוסתרו (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
הוצאת החרבות מהכוך שבהן הוסתרו | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
הוצאת החרבות מהמערה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
הוצאת החרבות מהמערה | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

בתוך הכוך נמצאו גם חלקי רצועות עור וחפצי מתכת ועץ שהיו שייכים למכלול החרבות. לחרבות ידיות אחיזה מעוצבות, עשויות עץ או מתכת. אורך להב שלוש מהחרבות כ-65-60 ס"מ נתון המאפשר לזהותן כ'ספתות' רומיות (Roman Spatha) וחרב נוספת קצרה יותר, שאורך להבה כ-45 ס"מ, זוהתה עם טיפוס ה-Ring Pommel Sword. בבדיקה ראשונית של המכלול, מסתבר כי מדובר בחרבות תקניות אשר היו בשימוש חיילי הצבא שהוצבו בארץ ישראל בתקופה הרומית. 

"עדות מצמררת, קפסולת זמן ייחודית"

"הסלקת החרבות וראש הכידון בתוך סדקים עמוקים במערה מבודדת מצפון לעין גדי, מרמזת כי כלי הנשק נלקחו כשלל מידי חיילים רומיים או משדה הקרב והוסתרו במכוון על ידי מורדים יהודיים לצורך שימוש חוזר", אומר ד"ר איתן קליין, ממנהלי פרויקט סקר מדבר יהודה. "סביר שהמורדים לא רצו להיתפס כשכלי הנשק עליהם, במפגש עם השלטונות הרומיים. אנחנו רק בתחילת המחקר של המערה ומכלול כלי הנשק שנתגלה בה, ומטרתנו לנסות ולברר מי היו בעלי החרבות, היכן הן יוצרו ומתי, וכן על ידי מי. ננסה להבין מהו האירוע ההיסטורי שבעקבותיו הוסלקו כלי הנשק במערה, ואם אכן היה זה במהלך מרד בר כוכבא, שהתרחש בשנים 135-132 לספירה".

חוקרים של רשות העתיקות בוחנים את החרבות (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
חוקרי רשות העתיקות בוחנים את החרבות | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
הארכיאולוגים אוריה עמיחי וחגי המר עם אחת החרבות שנ (צילום: אמיר גנור, רשות העתיקות)
הארכיאולוגים אוריה עמיחי וחגי המר עם אחת החרבות שנחשפו במערה | צילום: אמיר גנור, רשות העתיקות

"מדובר בתגלית מצמררת ומרגשת, נגיעה ברגע בזמן", אמר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. "לא כולם יודעים שבשל תנאי האקלים היבשים, משתמרים במדבר ממצאים שלא שרדו במקומות אחרים בארץ. זוהי קפסולת זמן ייחודית".